Semnificația Zilei Mondiale a Tineretului
Cardinalul James Stafford s-a întors din Toronto "foarte bucuros" de pregătirile pe care le-a văzut acolo pentru Cea de-a VII-a Zi Mondială a Tineretului din 2002 (22-28 iulie). Ce lecție va da Ziua Mondială a Tineretului? "O lecție de toleranță și de exercitare a libertății într-un mediu pluralist - o lecție foarte importantă după evenimentele din 11 septembrie", a spus președintele Consiliului Pontifical pentru Laici.
Cum merg pregătirile pentru Ziua Mondială a Tineretului (ZMT)?
Sunt foarte satisfăcut de munca depusă de Biserica din Canada. Pelerinajul cu crucea ZMT, pe care papa a încredințat-o tinerilor în 1985, trezește un mare entuziasm în toate diecezele, implicând parohii, mișcări și asociații, pe tineri și pe familiile lor. Am văzut mulți credincioși plângând de emoție și de bucurie în timpul diferitelor celebrări. Am avut numeroase întâlniri cu autoritățile și cu cei responsabili cu securitatea. Din acest punct de vedere am putut să văd, de asemenea, extraordinarul angajament cu care se lucrează în pregătirea evenimentului.
Când spuneți "securitate" imediat lumea se gândește la 11 septembrie. Afectează cumva această tragedie profilul întâlnirii de la Toronto?
Am atins această problemă în multe dintre întâlnirile din ultima vreme, și cred că după tot ce s-a întâmplat, ZMT este mai importantă ca oricând. Îmi amintesc un pasaj din profetul Ioel, în care Domnul spune: "Vărsa-voi Duhul Meu peste tot trupul, și fiii și fiicele voastre vor profeți, bătrânii voștri visuri vor visa, iar tinerii voștri vedenii vor vedea". Sper să văd toate acestea verificate la Toronto.
În ce sens?
În sensul că, după 11 septembrie, este nevoie de o altă viziune asupra lumii. Cea de acum, veche, stagnantă, plină de ură și violență, trebuie înlocuită cu o lume în care să domine pacea, caracterizată de speranță, unde toți pot trăi la un loc respectându-și reciproc credințele și opiniile personale. Sunt sigur că în Toronto, papa împreună cu tinerii vor oferi lumii această nouă viziune. Citind pasajul din Ioel, sunt impresionat de faptul că vorbește tocmai despre visurile bătrânilor și viziunile tinerilor. Într-adevăr, nu acest lucru s-a întâmplat cu bătrânul papă și ZMT din Roma?
Apropo de Roma, ce moștenire au lăsat cele două milioane de tineri pentru Toronto?
În primul rând viziunea asupra unei Biserici deschise și primitoare. Imaginea, simbolul Romei 2000, este poarta sfântă, adică însuși Cristos. Această poartă este deschisă întotdeauna pentru toți oamenii din întreaga lume. La Tor Vergata, în luna august a anului 2000, tinerii au trăit o experiență directă a comunității și a identității creștine. Mergând prin diecezele italiene, ei au experimentat schimbul de daruri în credință.
Se va repeta această experiență și la Toronto?
Cu siguranță, și va fi un pas în plus pe drumul început în 1997 la Paris. Și experiența reconcilierii va fi repetată, precum la Roma la Circus Maximus. În plus, împreună cu liderii unor mișcări, analizăm posibilitatea introducerii în program a unei rugăciuni de vindecare pentru tineret, în special din punct de vedere psihologic.
(După ZENIT preluat de pe situl www. greek-catholic.ro)