Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Convocarea Sinodului diecezan

Sâmbătă, 8 decembrie 2001, sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala nouă din Iași, în cadrul unei Liturghii solemne prezidate de PS Petru Gherghel, a avut loc proclamarea și convocarea solemnă a Sinodului diecezan și stabilirea structurilor necesare pentru acest eveniment istoric. La Liturghie au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar, membrii Comisiei Pregătitoare a Sinodului, protopopi din dieceză, preoți profesori de la Seminar și din parohii.

Cei peste 50 de preoți s-au rugat împreună cu credincioșii și seminariștii pentru acest timp de har care a început în Dieceza de Iași. În cadrul sfintei Liturghii s-a dat citire Decretului de convocare a Sinodului diecezan, în care, printre altele, episcopul specifică: "Ținând cont de canonul 461 §1 din CIC, care spune ca «Sinodul diecezan să se celebreze în fiecare Biserică particulară, când, după judecata episcopului diecezan, după ce a consultat consiliul prezbiteral, circumstanțele o cer»,... convoc Sinodul diecezan pentru Biserica locală de Iași, deschis tuturor slujitorilor acestei Biserici și

tuturor credincioșilor diecezei, conform Codului de drept canonic. Dispun ca acest decret să fie dat publicității la celebrările euharistice din toate parohiile, bisericile și comunitățile, în ziua de 8 decembrie 2001. Stabilesc celebrarea oficială a sinodului la sfârșitul unei perioade corespunzătoare de pregătire intensă în întreaga dieceză, de cel puțin trei ani. Decid, în același timp, constituirea structurilor sinodale alcătuite din președinție, secretariatul general, comisia centrală, comisiile pregătitoare, cu misiunile corespunzătoare, după care vor urma comisia specială și adunarea sinodală plenară".

Cu scopul de a analiza viața și realitatea Bisericii locale, de a adapta legile și normele universale la dieceză, de a indica metode de adoptat în activitatea pastorală, de a înlătura dificultățile inerente apostolatului și conducerii, de a stimula opere și inițiative cu caracter general și de a corecta erorile cu privire la credință și morală, Sinodul diecezan se va încheia în anul 2004.

Emblema Sinodului este constituită din imaginea unei bărci în care se află câțiva apostoli, printre care și Petru, căruia Cristos îi spune: "Duc in altum" (Înaintează în larg).

Asemenea eveniment a mai fost în Moldova la 6 noiembrie 1642, la Cotnari și în perioada 27 aprilie - 1 mai 1663, la Bacău.

În toate parohiile din Moldova, de duminică, 9 decembrie, a început pregătirea pentru înțelegerea rolului Sinodului din partea credincioșilor Diecezei de Iași și angajarea lor la lucrările sinodale. Această pregătire se face pe baza unor cateheze, având tema: "Biserica, noul popor al lui Dumnezeu este trimisă în misiune la oamenii de astăzi". Cele 49 de teme vor fi expuse pe rând, în special, în cadrul omiliei duminicale de la Liturghii când credincioșii laici vor avea posibilitatea să asculte și să reflecteze împreună cu păstorii lor asupra subiectelor propuse, urmând ca, apoi, să-și aducă partea lor de contribuție la lucrările Sinodului diecezan.

Dieceza de Iași a intrat în Sinod. Pentru viața oricărei Biserici particulare, acesta este unul dintre momentele cele mai importante ale experienței pastorale. Este un timp de har deosebit. Un timp pentru a asculta cu mai multă atenție cuvântul Domnului care ne interpelează; un timp pentru a ne ruga mai intens împreună; un timp pentru a ne converti împreună, astfel încât să dăm o mărturie mai clară pentru Domnul înviat în fața atâtor care, fără să o știe, o așteaptă de la noi.

Structurile sinodale

Președinția Sinodului:
PS Petru Gherghel (președinte); PS Aurel Percă (coordonator general al Sinodului); pr. dr. Wilhelm Dancă (vicepreședinte);

Secretariatul Sinodului
Pr. dr. Mihai Pătrașcu (secretar general); pr. Cornel Cadar (vicesecretar); pr. Petru Beșleagă (secretar adjunct);

Comisia centrală a Sinodului
Pr. dr. Ștefan Lupu; pr. Dumitru Patrașcu; pr. Iosif Păuleț; pr. Iosif Bisoc, OFMConv; pr. Ciril Blaj; pr. Ieronim Budulai; pr. Marian Fechetă; pr. Isidor Chinez; pr. Toma Encuță; pr. Bernardin Farțade; sr. Monica Ante; dna. Mariana Purțuc; dl. Alexandru Bucioacă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat