La Valea Mare
Duminică, 12 mai, în Dieceza de Iași s-a celebrat Ziua Tineretului la nivel diecezan. Peste 12.000 de persoane din toată Moldova (113 parohii), precum și reprezentanți ai tinerilor din Arhidieceza de București și din Eparhia de Cluj-Gherla au fost la această întâlnire. PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie. Au concelebrat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar de Cluj-Gherla, și peste 50 de preoți. Au fost, de asemenea, la Liturghie primarul comunei, primari din satele învecinate și alte oficialități. Crucea a fost predată la finalul Liturghiei tinerilor din Barticești, localitatea în care se va desfășura anul viitor (duminică, 4 mai 2003) Ziua Tineretului.
Coordonați de pr. paroh Viorel Ababei, ajutat de pr. Gabriel Bucur, mobilizați de primarul Adrian Solomon, sătenii s-au pregătit cu mic cu mare: curățenie, drum asfaltat, gard la cimitir (împreună cu cei din Faraoani). "Altarul recunoștinței este simbolul nostru, al satului. S-a lucrat cu mult suflet aici". "Cine?", am întrebat. Fundația "Episcop Ioan Duma" a coordonat lucrările, mi-a răspuns dl. Ioan Coșa, unul dintre membrii fundației. Tot el mi-a explicat că monumentul reprezintă o cruce așezată pe o carte deschisă în care sunt înscrise numele eroilor comunei, peste 150, căzuți în războiul de independență, războiul balcanic și cele două războaie mondiale.
Duminică dimineața, satul era pregătit de sărbătoare: gospodarii au scos covoarele și le-au întins pe garduri, pe unde aveau să vină tinerii. "De ce au scos covoarele? Vor să le vândă?" au întrebat câțiva dintre tinerii sosiți care nu mai văzuseră. "Pentru voi, e sărbătoare voastră", a fost răspunsul.
Mulți au venit cântând sau rugându-se; alții au străbătut în pelerinaj pe jos zeci de kilometri, însoțiți de preoții lor, de călugări și călugărițe. Satul, tânăr prin generozitatea și omenia locuitorilor, a întinerit în această zi și mai mult.
Cea mai frumoasă apreciere am citit-o în următoarea zi într-un ziar din Bacău: "...nici măcar spre seară nu se vede vreun bețiv sau vreun rebel, trupele de polițiști și jandarmi participând, probabil, la cea mai plictisitoare misiune a lor... am asistat la cea mai amplă, firească, frumoasă și convingătoare manifestare de civilizație creștină pe care am văzut-o în viața mea".
Cei care s-au întors spre casele lor vor continua mult timp să vorbească despre Valea Mare, să-și amintească și să trăiască mesajul acelei zile.
Sunt zece ani de când au loc asemenea întâlniri. Ce aduc aceste zile ale tinerilor? Entuziasm, cântare, voie bună... există din belșug; întâlnire cu păstorul diecezei; se cunosc tinerii din diverse localități, se aud și se prezintă cu ce au mai frumos, cu speranțele și aspirațiile lor, dar și cu tristețile și preocupările; localnicii au ocazia să-și verifice unitatea și generozitatea în pregătire. Dar cel mai important este că toți îl celebrează pe același Domn care a fascinat și continuă să fascineze mii de oameni: Isus Cristos - el îi provoacă pe tineri și-i cheamă să-l urmeze, să fie sare și lumină...
Pr. Cornel Cadar