Știri externe
Protest
Vaticanul a protestat în fața autorităților ruse relativ la expulzarea episcopului Jerzy Mazur al Diecezei "Sfântul Iosif" din Irkutsk, din estul Siberiei. Vineri, 19 aprilie, noaptea, când episcopul de origine poloneză a ajuns la aeroportul Sheremetievo-2 din Moscova, a fost expulzat de pe teritoriul Federației Ruse și forțat să ia avionul spre Cracovia, de unde venise, fără să i se dea explicații. "Secretariatul de Stat [al Vaticanului] și reprezentanța pontificală la Moscova au contactat imediat autoritățile ruse, cerând o explicație și înapoierea vizei episcopului". Secretariatul de Stat a convocat o întâlnire cu Vitaly Litvin, ambasadorul Federației Ruse la Vatican, care a spus că nu a fost informat asupra celor întâmplate. Nota Vaticanului afirmă că tot ceea "ce i s-a întâmplat episcopului Mazur, la câteva zile după expulzarea preotului italian Stefano Caprio, preotul paroh al bisericii "Sfântul Rozariu" din Vladimir și Ivanovo, reprezintă o violare gravă a angajamentelor asumate de autoritățile guvernamentale ruse, care au semnat documentul final al Conferinței pentru Securitatea și Cooperarea în Europa, în ianuarie 1989". În articolul 16 al principiilor acestui document, statele semnatare se angajează la respectarea drepturilor comunităților religioase "de a alege, numi și înlocui propriul personal, conform nevoilor lor și normelor proprii". Săptămâna trecută, Duma rusă a respins moțiunea care cerea președintelui Vladimir Putin să închidă cele patru dieceze catolice recent create de papa Ioan Paul al II-lea. (Catholica după ZENIT)
Violențe în Columbia
Șapte misionari catolici răpiți de forțele paramilitare au fost eliberați joi, 18 aprilie, după ce aceștia i-au asigurat că munca lor este doar pastorală. Misionarii - între care un preot irlandez și un voluntar german - au fost luați ostatici marți, 16 aprilie, într-o parohie de lângă Santa Rosa del Sur, de către membri ai Organizației Unite de Autoapărare din Columbia (AUC). Alături de preotul de origine irlandeză au mai fost luați prizonieri voluntarul german Grudrum Kern, franciscanul Duván Tabarquino, surorile terțiare capucine Gabriela Montoya, Lucía Ortiz, și Luz Elena Restrepo, și laicul Mauro Sastoque, aceștia din urmă columbieni. Paramilitarii au cerut prizonierilor să își explice prezența în zonă. După ce s-au convins de identitatea și de ocupația lor de misionari, ei au fost eliberați de AUC. Violențele contra Bisericii Catolice din Columbia au devenit obișnuite în ultima vreme. Arhiepiscopul Isaías Duarte Cancino de Cali a fost ucis la 16 martie când ieșea dintr-o biserică. Un alt preot a fost împușcat mortal la 6 aprilie, în timp ce celebra sfânta Liturghie în La Argentina. (Catholica după ZENIT)
Un preot ucis
Misionarul irlandez ucis joi, 18 aprilie, în Uganda a fost unul dintre criticii folosirii violenței de către armată, fiind bătut recent de soldați, a declarat superiorul preotului. Pr. Declan O'Toole, în vârstă de 31 de ani, din Congregația Misionară "Mill Hill", a fost ucis în timp ce activa într-o regiune îndepărtată din Kotido, în nordul Ugandei. Armata a declarat că a arestat deja doi soldați, despre care se presupune că ar fi fost implicați în crimă. Conform martorilor, preotul mergea cu mașina spre casă, însoțit de două persoane, când un bărbat îmbrăcat în uniformă a ieșit în mijlocul drumului și a deschis focul asupra lor. Misionarul anglican care mergea într-o altă mașină, în spatele celor trei, a văzut incidentul și a reușit să scape. Pr. Joseph Jones a spus despre preot: "Era din Galway, și a fost viața și sufletul comunității. A studiat teologia la Londra, și în 1997 s-a întors în Irlanda pentru a fi hirotonit. Suntem absolut șocați de pierderea unui om atât de strălucit". Este al doilea preot "Mill Hill" care a fost împușcat mortal în ultimii doi ani. Pr. John Kaiser, originar din Minnesota, un bine cunoscut critic al corupției, a fost ucis acum doi ani în Kenya.
Asediul din Betleem
Papa Ioan Paul al II-lea l-a primit pe 19 aprilie în audiență pe superiorul Ordinului Franciscan al Fraților Minori, pentru a discuta situația extrem de gravă din Bazilica Nașterii din Betleem, care durează deja de săptămâni (de pe 2 aprilie). Fratele Giacomo Bini, ministrul general al franciscanilor, i-a mulțumit papei și asistenților săi din Secretariatul Vaticanului pentru activitatea lor încă de la începutul asediului. El a mai cerut Romei să exercite presiuni pentru deblocarea situației. Criza a început la 2 aprilie, când 200 de palestinieni, mulți înarmați, s-au refugiat în biserică. De atunci armata israeliană a asediat bazilica, a tăiat accesul la electricitate, apă și aprovizionare, afectându-i astfel și pe cei 35 de frați și cele patru surori franciscane. Pr. Bini a cerut Sfântului Părinte să preseze "părțile implicate în conflict, subliniind caracterul de urgență umanitară al situației, care necesită o intervenție urgentă pentru salvarea numeroaselor vieți umane". (Catholica după ZENIT)
Demolarea unei biserici
Poliția chineză a demolat o biserică catolică din satul Xiao Zhao, din provincia Hebei, la 120 de mile sud de Beijing. Parohia Xiao Zhao ține de Dieceza clandestină de Zhen Ding. În dimineața zilei de joi, 11 aprilie, forțe de securitate formate din aproximativ 200 de oameni au intrat în sat. Tancuri ale armatei au dărâmat pereții aproape terminați ai bisericii și au distrus fundația cu explozibil. Comunitatea catolică locală, formată din aproximativ 700 de persoane, nu a putut face nimic pentru a opri demolarea. Martorii au declarat că au stat și au urmărit demolarea "plângând și rugându-se". Acum doi ani, organizații umanitare au denunțat Guvernul Chinez pentru distrugerea a peste 1.500 de temple și biserici în regiunea Zhejiang, din sud-estul Chinei. Guvernul Chinez interzice oamenilor să se roage în locuri de cult care nu sunt înregistrate oficial la Biroul pentru Afacerile Religioase.