Parohia Târgu Trotuș
Târgu Trotuș a fost un vechi oraș și centru catolic aproape de hotarele Transilvaniei, azi centru comunal din județul Bacău, situat pe terasa superioară din stânga râului Trotuș, la o depărtare de 8 km vest de municipiul Onești, pe drumul național D12A.
Prima mențiune documentară a orașului apare în privilegiile comerciale acordate de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun la 6 octombrie 1408. Începând din secolul al XIV-lea și până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea orașul Târgu Trotuș a ajuns unul din centrele cele mai importante în exploatarea sării din Moldova, important punct de apărare și de vamă, un centru meșteșugăresc, comercial și reședința pentru ținutul Trotușului.
Pentru a ne da seama de viața catolică și puterea economică a catolicilor din Târgu Trotuș, ajunge să ne gândim că în registrul studenților de la Universitatea din Cracovia în anul 1470 era înscris Jonan Stanislau din Trotușul Moldovei, iar pe plan cultural și religios în anul 1440 în Târgu Trotuș s-a făcut prima traducere a Bibliei în limba maghiară de către doi pastori husiți din Ungaria care erau expulzați și s-au stabilit în Târgu Trotuș.
Localitatea Târgu Trotuș este cuprinsă aproape în toate rapoartele și relațiile care descriu situația Bisericilor Catolice din Moldova. Ca reședință parohială, în secolele XV-XVII are în subordine toate comunitățile catolice din zona Trotuș Oituz și Cașin însumând un număr de șase filiale. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, mutarea populației către Târgu Ocna și contopirea ținutului Trotușului cu cel al Bacăului au determinat scăderea numărului catolicilor. În această situație Trotușul va rămâne o comunitate mică și va fi o filială a Parohiei Grozești (azi Oituz) timp de aproape 150 de ani, până la începutul secolului al XIX-lea când va deveni iarăși un centru parohial puternic și reședința Protopopiatului de Trotuș.
La Târgu Trotuș se pare că a fost construită prima biserică din zid, una din cele mai frumoase și mai mari, de către Margareta Mușat, principesa Moldovei, bunica domnitorului Alexandru cel Bun (1375) despre care vor aminti toți vizitatorii apostolici ai Moldovei în rapoartele lor până la sfârșitul secolului al XVII-lea, iar începând din anul 1696 se amintește de o altă biserică din lemn lângă actuala biserică.
Din statisticile Bisericilor Catolice din Moldova în a doua jumătate a secolului al XIX-lea se menționa că biserica din lemn de la Târgu Trotuș a fost construită în anul 1816 și apoi refăcută din cărămidă în anul 1844. În locul acestei biserici, pr. paroh Domenic della Posta, în anul 1885, va termina construirea bisericii actuale cu ajutoare bănești primite de la Sfântul Scaun, iar în anul 1937, prin grija pr. paroh Alois Herciu se va clădi turnul clopotniță actual. Numărul credincioșilor după terminarea bisericii va crește rapid de la 400 în anul 1885 la peste 700 de credincioși în anul 1937. În sediul Parohiei Târgu Trotuș, din anul 1915 până în anul 1956 va funcționa Decanatul de Trotuș, având în subordine patru parohii de pe Valea Oituzului, Trotușului și Tazlăului. Ca preoți parohi și decani în această perioadă au fost preoții Iosif Giorgini, Vincentius Vella, Nazaren Cipolloni, Alois Herciu, Petru Lucaci, Felix Raffaelli, Anton Tălmăcel, Mihai Ghiuzan și Gheorghe Patrașcu.
Începând cu anul 1955 și până în anul 1986 s-au dezmembrat un număr de șapte filiale din care cinci au devenit centre parohiale. În prezent, Parohia Târgu Trotuș are trei filiale în subordine (Caraclău, Glodosu și Viișoara); parohia este încredințată părinților franciscani, paroh fiind pr. Damian Pișta ajutat de pr. Ionel Cristian Diac, pr. Ioan Ghercă și pr. pensionar Anton Dămoc. În cursul anului 2001, până la data de 1 noiembrie s-au oficiat 19 căsătorii, 22 botezuri, 8 înmormântări și 39 de copii au primit prima sfântă Împărtășanie.
Col. (r) Gheorghe Ianău