Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ce să mai citim?

Frumusețea Domnului. Rugăciunea cu icoane
Henri J.M. Nouwen

"Provocat" și de această dată de misterul și frumusețea icoanelor, Henri J.M. Nouwen, autorul deja cunoscutei cărți Întoarcerea fiului risipitor. O istorie a drumului spre casă, pornește din nou într-o adevărată călătorie spirituală, având drept surse de inspirație patru icoane rusești: Sfânta Treime a lui Andrei Rubliov, 1425, pictată în cinstea sfântului rus Serghei (1313-1392); Sfânta Fecioară de la Vladimir sau Maica Mângâierilor, pictată de un artist anonim grec la începutul secolului al XII-lea; icoana Mântuitorului de la Zvenigorod pictată de același Andrei Rubliov la începutul secolului al XV-lea; și ultima icoană, cea a Coborârii Sfântului Duh, "o icoană rusească pictată spre sfârșitul secolului al XV-lea".

Grație acestor icoane s-a născut această carte, care poate fi considerată un amplu poem-rugăciune în proză, în care cititorul poate întâlni deopotrivă dragostea lui Dumnezeu, îndemnul la credință, speranță, rugăciune...

Îndemnul la rugăciune, în special la rugăciunea contemplativă, este, de altfel firul roșu care străbate această carte, deoarece nu se poate trăi o viață profund spirituală decât "rugându-ne neîncetat și respirând astfel respirația lui Dumnezeu".

Fiecărei icoane îi este destinat un capitol separat în paginile căruia sunt concentrate meditațiile autorului care, contemplând ore în șir icoana respectivă, a reușit s-o învețe pe dinafară, asemenea rugăciunii "Tatăl nostru" sau "Bucură-te, Marie". Este o contemplare făcută cu "ochii credinței", căci icoana, mai mult decât o frumoasă imagine care decorează biserica, este "un loc sfânt în care intri și în care stai". Contemplarea devine rugăciune, o rugăciune tăcută, care purifică și înalță, care risipește teama și redă echilibrul interior, făcându-l pe om invincibil în fața puterilor lumii. Astfel, "posibilitatea de a fi în lume fără să fii din lume" poate deveni pentru fiecare dintre noi o certitudine.

Cartea a fost tipărită la Editura "Presa Bună", are 76 de pagini și costă 28.000 lei.

* * *

Istoria iezuiților
William V. Bangert, S.J.

Istoria iezuiților, una dintre cele mai cuprinzătoare și sintetice lucrări de acest gen la ora actuală, poate fi înțeleasă la o primă lectură drept o încercare de răspuns la întrebarea: ce au făcut iezuiții în patru secole și jumătate de existență?

Însă intenția autorului nu se oprește aici. Pentru el, adevărata întrebare este: cine sunt iezuiții? Numele lor a luat naștere din numele lui Isus. Identitatea lor primește viață prin urmarea acestuia. Unii au considerat această îndrăzneală drept semnul unei nemăsurate trufii omenești. Pentru Ignațiu de Loyola însă, iezuitul primește o dată cu numele lui Isus și crucea lui. Istoria iezuiților este în primul rând istoria unei chemări și a unui răspuns.

În opinia lui Bangert, trei caracteristici pot contura mai precis identitatea Societății lui Isus. Prima este activitatea apostolică. Înclinația manifestată în favoarea unui umanism creștin reprezintă o a doua trăsătură specifică iezuiților. Însă ceea ce asigură unitatea și coerența acestui ordin religios de-a lungul timpului și dincolo de toate diferențele dintre membrii săi este existența unui ideal spiritual comun. Formarea spirituală a iezuiților urmează îndeaproape intuițiile fundamentale și experiențele sfântului Ignațiu, așa cum au fost redate de el în Exercițiile spirituale și în Constituțiile Societății lui Isus. Cele treizeci de zile angajate în practicarea acestor exerciții reprezintă o experiență fundamentală. Este evenimentul care a permis fiecărui iezuit din orice generație să înțeleagă, într-o măsură mai mare sau mai mică, importanța covârșitoare a acestui ideal: acela de a fi împreună cu Isus pentru a sluji.

Cartea a fost tipărită la Editura Ars Longa și poate fi găsită și la Librăria "Presa Bună". Are 776 de pagini și costă 145.000 lei.

Marius Taloș, S.J.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat