Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Predicați de pe acoperișuri

Ziua Comunicațiilor Sociale

"Predicați de pe acoperișuri: Evanghelia în era comunicației globale". Aceasta este tema aleasă de Sfântul Părinte pentru Cea de-a XXXV-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale care se va celebra în acest an la 27 mai. Mesajul a fost dat la 24 ianuarie, sărbătoarea sfântului Francisc de Sales, patronul ziariștilor. În mesajul său, papa Ioan Paul al II-lea îi încurajează pe creștini să folosească oportunitățile oferite de mijloacele de informare în masă, evitând în același timp capcanele culturii mediatice.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale va fi sărbătorită duminică, 27 mai, dar mesajul papei a fost dat publicității miercuri, 24 ianuarie, sărbătoarea sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor. Această zi a fost fixată cu intenția de a constitui pentru toți o ocazie specială de reflecție asupra importanței mass-media în contextul noii evanghelizări, pentru ca agenții comunicațiilor sociale să utilizeze aceste instrumente pentru a favoriza o mai concretă cunoaștere, ca oportunitate de dialog, de căutare a sensului vieții și de întâlnire cu adevărul evangheliei.

Mesajul pornește de la imaginea acoperișurilor din localitățile noastre: "În lumea de astăzi, acoperișurile sunt aproape întotdeauna invadate de o pădure de emițătoare și de antene, care transmit și primesc mesaje de toate felurile și din toate colțurile lumii... A proclama astăzi credința de pe acoperișuri înseamnă a rosti cuvântul lui Isus în și prin lumea dinamică a comunicațiilor sociale".

Cuvintele papei sunt o încurajare la dezvoltarea difuzării mesajului creștin prin televiziune, internet și prin alte mijloace de comunicare, într-un mod activ și creativ: aceasta înseamnă "a predica evanghelia de pe acoperișuri".

Sfântul Părinte atrage atenția creștinilor să reziste tentațiilor de a transforma sau ascunde adevărul despre manipulările acestor mijloace. "Evenimentele sunt adesea croite pentru a satisface necesitățile mijloacelor de informare în masă", observă papa. El a spus că "faptele" creează câteodată o "iluzie" și "un mediu mai puțin favorabil evanghelizării".

Pe de altă parte, continuă suveranul pontif, mijloacele moderne de comunicare oferă creștinilor ocazii fără precedent de a ajunge la alții cu mesajul evangheliei. El arată, de exemplu, că transmisiunile televiziunilor din întreaga lume a ceremoniilor religioase au reunit laolaltă audiențe adesea de dimensiuni "care sfidează orice imaginație". "Mijloacele tehnice moderne, a spus Sfântul Părinte, pot trece peste orice frontiere".

Creștinii trebuie să întrebuințeze aceste mijloace, dar și "să denunțe zeii falși și ideile false din zilele noastre". Printre aceste falsități papa a menționat materialismul, hedonismul, consumismul și naționalismul exagerat.

Dragi cititori,

Vă mulțumim pentru interesul constant cu care citiți aparițiile Editurii Presa Bună, precum și pentru rugăciunile dv. Într-un mod deosebit mulțumim tuturor acelora care duminică, 27 mai, cu ocazia Zilei pentru Comunicațiile Sociale, veți contribui cu banii dv. la colectele care se vor face în Dieceza de Iași pentru susținerea și răspândirea cărților bune. (Colecta care era în ultima duminică din octombrie s-a transferat în această zi). Editura depinde și de generozitatea abonaților și de susținerea credincioșilor. Prin contribuția dv. faceți posibil ca publicațiile să meargă înainte și să crească în calitate și puteți contribui în acest fel la evanghelizare, permițând ca mulți să le primească.

Asigurându-vă încă o dată că informațiile, articolele și sugestiile dv., pe care le veți face în scris pe adresa redacției, vor fi bine primite, toți cei care lucrează la Editura și Tipografia Presa Bună vă doresc ca harul lui Dumnezeu să vă însoțească în tot ceea ce faceți.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat