Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Gânduri creștine -

Mama Bisericii

Din cele cincizeci de invocații ale Litaniei lauretane, cea de-a cincea ne onorează și ne obligă în mod deosebit: "Mama Bisericii, roagă-te pentru noi!" Temeiul acesteia? Maternitatea divină a Mariei. Mamă a lui Isus, cel care a "recapitulat" prin întrupare întreg neamul omenesc pentru a-l reconcilia cu Tatăl, preasfânta Fecioară devine mamă a tuturor celor răscumpărați care alcătuiesc trupul tainic al lui Cristos, Biserica.

Recent, urmărind în Vinerea Mare Pătimirea Domnului nostru Isus Cristos, am reținut ceea ce dumnezeiescul Mântuitor a stabilit "cu limbă de moarte", încredințând pe mama sa grijii ucenicului preferat, zicând: "Femeie, iată fiul tău!", iar ucenicului: "Iată mama ta!" (In 19,26-27). Fără îndoială, Ioan era în acele momente cruciale, reprezentant prin excelență al tuturor acelora care vor crede în trimisul Domnului, cap al trupului său tainic.

De-a lungul celor două milenii, testamentul lui Isus Cristos, strâns legat de Mama preacurată, se înfăptuiește întocmai. Toate generațiile cu adevărat creștine au venerat-o cum se cuvine pe aleasa Domnului. Din răsărit sau din apus, din toată lumea, creștinii s-au întrecut în cultul marian. O devoțiune specială, multiseculară, aceea a sfântului Rozariu, face ca numele preasfânt al Maicii lui Dumnezeu să fie rostit în orice moment. În epoca modernă, mult amenințată de șarpele infernal, Maria își face simțită prezența și grija ei de mamă. În aparițiile sale îi cheamă pe toți oamenii la convertire și la rugăciune. Slavă Domnului, foarte mulți răspund la chemare. Îți crește inima de bucurie, luând parte, la Lourdes, Fatima, Medjugorje, Cacica etc., la procesiuni și Liturghii în care mulțimi imense, din diferite țări, cântă același salut ceresc: "Ave, ave, ave, Maria!" Câtă speranță dă creștinului apelul la mijlocirea acestei unice mame a lui Dumnezeu și a oamenilor: "Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii, acum și în ora morții noastre!"

Dieceza de Iași este onorată de a fi pusă, de aproape o sută de ani sub ocrotirea deosebită a Maicii sfinte. Din cele 376 de comunități, 71 o au ca patroană, în multiplele ei sărbători: Nașterea, Buna-Vestire, Îndurerată, Ridicată cu sufletul și trupul la cer, Regină etc. Faptul că tot mai mulți creștini vin la recitarea Rozariului înainte de celebrarea sfintei Liturghii, ilustrează cât se poate de bine că preacurata Fecioară este "Mama Bisericii" care ne duce la Isus, la mântuire și la fericirea cea adevărată.

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat