Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Locul cel mai "teribil din lume..."

Aceasta a fost expresia pe care a folosit-o un misionar italian, pr. Paul Tablino despre "misiunea" (parohia) Maikona, unde s-a transferat cu puțin timp in urmă pr. Eugen Blaj care este de un an și jumătate în Kenya (Africa). Pr. Tablino este primul care a evanghelizat acele locuri, deci poate fi considerat "apostolul" lor; el este cel care a scris și o carte despre cele mai importante triburi din acea zonă, Gabbra și Borana, și tot el a alcătuit un alfabet pentru limba acestor triburi, limba borana. Tot despre aceeași misiune un alt preot misionar italian spunea că este "locul cel mai frumos din lume...".

În perioada 8-18 martie am avut ocazia să vizitez, împreună cu pr. Corneliu Berea SVD, acele locuri din nordul Kenyei care nu sunt altceva decât o zonă de deșert de sute de kilometri. Călătoria noastră a fost motivată de necesitatea de a cunoaște realitatea în care va trăi, pentru o perioadă de cel puțin trei ani, un preot al diecezei noastre, pr. Eugen, și de a putea lua o decizie oficială (sub formă de contract) cu episcopul de acolo, Mons. Ambrose Ravasi. Aceste lucruri, ținând cont de complexitatea factorilor care intră în discuție, nu se pot rezolva decât pe această cale oficială.

Pr. Eugen Blaj, după ce a lucrat o perioadă în Parohia de Nyahururu din centrul Kenyei, timp în care a studiat și limba kiswahili, a doua limbă oficială a țării alături de engleză, și-a exprimat dorința, la cererea episcopului Ravasi, de a merge în această zonă din nordul Kenyei, în Dieceza de Marsabit, unde este o mare lipsă de preoți. Într-adevăr, există misiuni întregi (parohii cu multe filiale) cu mii de credincioși unde nu este nici un preot. În aceste parohii vin din când în când, în unele locuri o dată la două-trei luni, preoți din alte misiuni care celebrează sfânta Liturghie.

Vizitând aceste locuri, pot spune că misiunea în care s-a transferat pr. Eugen întrunește cele două calități amintite mai sus. Într-adevăr, din anumite puncte de vedere, ea poate fi numită "un loc teribil..." pentru că este aproape incredibil să vezi oameni care, acum la începutul secolului al XXI-lea, nu cunosc decât două feluri de mâncare (lapte de capră sau de cămilă și, eventual, carnea acestor animale); nu știu ce înseamnă pâinea, porumbul, fasolea, orezul etc.; să vezi cum 6-7 persoane locuiesc într-un "bordei" de formă rotundă cu diametrul de maxim 3 m, făcut din nuiele și acoperit cu piei de animale și cu plante uscate; să vezi copii care merg desculți pe nisip sau pietre la temperaturi de aproximativ 50 de grade... Pe de altă parte se poate vorbi și de "locul cel mai frumos din lume...", deoarece oamenii aceștia știu ce înseamnă fericirea, știu să se bucure din toată inima pentru "puținul" pe care-l au, știu să zâmbească, să se respecte unul pe celălalt, conform regulilor pe care le impun tradițiile lor etc. În altă ordine de idei, "parohia" unde va lucra pr. Eugen este dotată cu toate structurile necesare unei bune funcționări: are casă parohială, biserică mare și frumoasă, două școli primare și gimnaziale, un liceu, dispensar etc. Pentru o perioadă pr. Eugen nu va locui în această parohie, ci va locui într-o misiune vecină (cam la 100 de km - 2 ore și jumătate de mers cu mașina), împreună cu doi misionari din Germania. De acolo se va ocupa și de misiunea care-i va fi încredințată ulterior (Maikona). Pr. Eugen și episcopul Ravasi așteaptă ca un alt preot din dieceza noastră să meargă pentru a lucra împreună. Până atunci pr. Eugen va colabora cu cei doi misionari din Germania.

Pe teritoriul Diecezei de Marsabit, aproximativ 15 % din locuitori sunt creștini, 5 % sunt musulmani, iar ceilalți trăiesc în religiile lor tradiționale.

Evanghelia a fost predicată pentru prima dată în acele locuri acum aproximativ 20 de ani. Misiunea Maikona are cam 7.000 de credincioși, în afară de cei care sunt în cele patru filiale. Toți acești credincioși suferă din cauză că "sunt ca niște oi fără păstor...".

Pr. Benone Lucaci



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat