Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Un nou sens pentru viață

Experiența exercițiilor spirituale

Profund marcată de invitația atât de familiară și plină de încredere a Sfântului Părinte, mi-a fost mai ușor să aleg tema exercițiilor spirituale pe care anual le trăim cu grupul de tineri angajați în animația locală-parohială. Anul acesta însă grupul s-a lărgit pentru a deschide posibilități noi și altor tineri care caută sensul profund al existenței și bucuria de a trăi, fără teamă și "rușine" istoria lui Dumnezeu în istoria personală.

Duc in altum! Aceste cuvinte și în noi răsună astăzi, încurajându-ne să ne amintim cu seninătate de trecutul nostru, să ne trăim cu pasiune prezentul și să ne deschidem cu încredere spre viitor. Cristos este fundamentul și centrul istoriei (NMI, nr. 5)... iar tinerii, a spus Sfântul Părinte, sunt un dar special al Duhului Sfânt. Știu să exprime o dorință profundă spre valorile autentice care își au în Cristos plinătatea (NMI, nr. 9).

Purtam în mine memoria altor ani de exerciții (acesta fiind al cincilea), dar bucuria și noutatea fiecăruia erau diferite: bogăția pe care mi-o dăruiau, reflecțiile propuse, împărtășirile de experiențe, entuziasmul care exploda din aceste întâlniri, reînnoiesc tot mai mult în mine dorința de a consolida acea binecuvântată dragoste a lui Dumnezeu pe care o descopăr pe chipul fiecărui tânăr sau persoană întâlnită.

"Pune tot ceea ce ai tu în iubirea de a-l sluji pe Isus. Vei aparține cu totul aproapelui prin dragostea ta. Pentru iubirea lui Isus fii întreprinzătoare pentru a anima atâția tineri care au nevoie. Pe toți scrie-i în inima ta și nu uita nici măcar de unul. Cei mai scumpi pentru tine să fie cei care au mai mare nevoie, cei neglijați de alții, fără apărare și fără ajutor. Nu obosi în a căuta ocazii pentru a-i iubi, mângâia și îndrepta spre Isus... Pretutindeni mă urmărește mirele meu drag, nu ca să mă certe sau să mă pedepsească, ci pentru ca să mă ajute, să mă încurajeze, pentru ca să mă îmbogățească cu harurile sale, să mă ferească de pericole, pentru ca să întrețină cu mine un continuu schimb de iubire și de afecțiune" (Din scrierile spirituale ale sfintei Bartolomea - fondatoarea Institutului "Maria Bambina").

Exercițiile spirituale au fost și pentru mine o ocazie ca să recunosc această realitate. Am făcut experiență concretă de cât de mult viața mea este marcată de această prezență, dar am atins-o cu mâna mea și în cea a tinerilor.

"Urmărirea pretutindeni" a dat roade de simplitate, de o deschidere bucuroasă, de împărtășire gratuită, de angajare și colaborare în comuniune și deci de sărbătoare.

M-a impresionat deosebit de mult, în comunicările de credință sau în dialogurile cele mai spontane, cât de mult Isus lucrează în viața fiecăruia în mod concret. El devine inițiativă de întâlnire specială și se naște astfel dorința sinceră de a-l întâlni încă o dată, de a-i cunoaște tot mai mult iubirea și de a-l face cunoscut și altora printr-o angajare personală. Au fost momente particulare în care am putut contempla singurul chip de iubire al lui Isus, prezent în istoria noastră, în mijlocul nostru și în persoanele pe care le întâlnim. Și aceasta mai ales prin predicile părintelui Alberto, sau prin mărturiile de viață care au exprimat adevărul și concretețea de "a trăi în Cristos". Acum pun totul în inima lui Dumnezeu, experiența mea și viața tinerilor care au participat la exerciții. El nu va uita niciodată promisiunea pe care a făcut-o față de noi și de aceea ne bucurăm, siguri fiind că suntem în mâinile unui Dumnezeu care ne iubește ca un Tată.

Duc in altum! Cu mult curaj și entuziasm tineresc așa cum numai tinerii o pot face.

Sr. Silvia Brandiu (Surorile "Maria Bambina")

* * *

Oameni noi într-o lume nouă

Nu au fost decât trei zile, dar atât de intense, încât bagajul acumulat are greutatea unor ani. Am văzut în jurul meu mulți alți tineri care l-au primit pe Isus în viața lor și au dat mărturie de acest lucru prin viața lor, prin gesturile lor, prin însăși prezența lor. Împreună am pornit la drum. Și în mine s-a întâmplat ceva nou... s-a născut o nouă umanitate: angajamentul de a trăi prezentul cu bucurie, încredințând timpul meu lui Dumnezeu, rugându-l să-mi dea putere ca să înfrunt cu seninătate și curaj, ca un adevărat creștin, provocările de fiecare zi, și să devin instrument și semn de dragoste în mijlocul lumii în care trăiesc.

Un tânăr entuziast



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat