Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Nu sunt două căi

Mesajul pentru Ziua Tineretului

"Dacă vrea cineva să vină după mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Lc 9,23). Aceasta este tema aleasă de papa Ioan Paul al II-lea pentru Cea de-a XVI-a Zi Mondială a Tineretului, care s-a celebrat în Duminica Floriilor - 8 aprilie 2001 - la nivel local. Mesajul este un nou și splendid capitol al dialogului intens dintre succesorul lui Petru și noile generații. Propunerea creștină pe care papa o repetă cu un înflăcărat îndemn părintesc este profundă, exigentă, nu admite ocolișuri și se înrădăcinează în Cristos și în crucea sa. Sfântul Părinte scrie că într-adevăr "calea trasată de Dumnezeu pentru Fiul său este aceeași cu cea pe care trebuie s-o parcurgă discipolul... Nu sunt două căi, ci una singură: aceea parcursă de Maestru. Discipolului nu îi este permis să inventeze o altă cale". Mai jos sunt redate punctele esențiale ale mesajului care va fi aprofundat și cu ocazia întâlnirii tinerilor la Hălăucești, duminică, 6 mai.

- Ce a fost Cea de-a XV-a Zi Mondială a Tineretului dacă nu un moment intens de contemplare a misterului Cuvântului întrupat pentru mântuirea noastră?

- Roadele autentice ale jubileului tinerilor nu pot fi calculate în statistici, ci numai în fapte de iubire și de dreptate, în fidelitatea cotidiană, prețioasă, chiar dacă deseori este prea puțin vizibilă. V-am încredințat vouă, dragi tineri, și în special celor care au luat parte direct la acea întâlnire de neuitat, datoria de a oferi lumii această mărturie coerentă evanghelică.

- Dar tocmai acest radicalism a adus și roade minunate de sfințenie și de martiriu, care mângâie în timp drumul Bisericii. Și astăzi acest cuvânt sună a scandal și nebunie. Și totuși trebuie să ne analizăm prin prisma lui pentru că drumul trasat de Dumnezeu pentru Fiul său este același care trebuie parcurs de ucenicul hotărât să îl urmeze. Nu există două căi, ci numai una: aceea parcursă de Învățător. Ucenicului nu îi este permis să inventeze o alta.

- A se lepăda de sine înseamnă a renunța la propriul plan, deseori limitat și meschin, pentru a-l primi pe cel al lui Dumnezeu: iată drumul convertirii, indispensabil pentru existența creștină.

- Isus nu ne cere să renunțăm să trăim, ci să primim o noutate și o plinătate de viață pe care numai el le poate da. Omul are înrădăcinată în adâncul existenței sale tendința spre "a se gândi la sine însuși", de a așeza propria persoană în centrul intereselor și a face din el măsură pentru toate. În schimb, cel care îl urmează pe Cristos refuză această orientare asupra lui însuși și nu evaluează lucrurile pe baza avantajului său. Consideră viața trăită în termeni de dar și gratuitate, nu de cucerire și de posesie. Într-adevăr, viața adevărată se exprimă prin dăruirea de sine, rod al harului lui Cristos: o existență liberă, în comuniune cu Dumnezeu și cu frații.

- Nu se poate vorbi despre cruce fără să fie luată în considerare iubirea lui Dumnezeu față de noi, faptul că Dumnezeu vrea să fim umpluți de bunurile sale. Prin invitația "urmează-mă", Isus le repetă ucenicilor nu doar: ia-mă de model, dar și: împărtășește viața și alegerile mele, petrece-ți viața împreună cu mine, în iubire față de Dumnezeu și de frați.

- Dragi tineri, să nu vi se pară ciudat dacă, la începutul celui de al treilea mileniu, papa vă arată încă o dată crucea ca drum de viață și de fericire autentică. Biserica dintotdeauna crede și mărturisește că numai în crucea lui Cristos este mântuire.

- Așadar, nu vă temeți să mergeți pe drumul pe care Domnul l-a parcurs mai întâi. Prin tinerețea voastră, imprimați celui de-al treilea mileniu care se deschide semnul speranței și al entuziasmului tipic vârstei voastre. Dacă veți lăsa harul lui Dumnezeu să lucreze în voi, dacă nu vă veți îndepărta de seriozitatea angajării voastre zilnice, veți face din acest nou secol un timp mai bun pentru toți.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat