Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Viața ca vocație

Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații

"Apropiata Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care se va desfășura la puține luni de la încheierea marelui jubileu, va avea ca temă "Viața ca vocație". Cu acest mesaj al meu doresc să reflectez împreună cu voi asupra unui argument care dobândește o neîndoielnică importanță în viața creștină". Așa afirmă Ioan Paul al II-lea în mesajul pentru Cea de-a XXXVIII-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care se va celebra la 6 mai 2001, duminica a IV-a a Paștelui.

"A considera viața ca vocație - subliniază Sfântul Părinte - favorizează libertatea interioară, stimulând în persoană dorința de viitor, o dată cu refuzul unei concepții de existență pasivă, plictisitoare și banală. Viața își asumă astfel valoarea de "dar". Omul arată că este renăscut din Duh atunci când învață să urmeze calea noului decalog: "Să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu"".

"Dumnezeu - continuă Ioan Paul al II-lea - merge cu noi, în mijlocul evenimentelor noastre diverse, și, dacă noi o dorim, realizează cu fiecare o minunată istorie de iubire, unică și irepetabilă și, în același timp, în armonie cu omenirea și cosmosul întreg. A descoperi prezența lui Dumnezeu în propria istorie, înseamnă a nu ne mai simți orfani, ci a ști că avem un Tată căruia i ne putem încredința: acesta este marele moment crucial care transformă pur și simplu orizontul uman". "Este necesar - accentuează papa - un angajament unanim al întregii comunități creștine pentru "a reevangheliza viața".

O cateheză de la suflet la suflet

"Mă bucur să vă întâlnesc din nou! Văd aici și persoane care nu au fost data trecută la întâlnire! Sper că vă mai amintiți, ultima data ne-am uitat împreună la o imagine, aceasta pe care o am acum în mână. Ce reprezintă? Mai știe cineva? Da, exact, este Isus. Și acesta, din dreapta? Este diavolul... Ce scenă este pictată aici? Ispitirea... Cine a fost ispitit? Da, așa este: Isus a fost ispitit de diavol... Unde? În deșert, ca acesta unde ne aflăm noi acum... Despre aceasta am vorbit noi ultima dată, nu? Ispitirea lui Isus în deșert, timp de patruzeci de zile".

Mă aflam la o oră de cateheză care se desfășura în cadrul Liturghiei la început de Post Mare într-o biserică de lut, acoperită cu paie, în Kenya. Preotul, un misionar german care se afla de aproximativ cinci ani într-o parohie misionară din North Horr, avea în fața lui circa 30 de persoane, în marea lor majoritate femei și copii. Și tot în marea lor majoritate nu știau să scrie și să citească. Erau nomazi din triburile Gabra. Erau oameni care erau permanent pe drum, care se bucurau de o Liturghie și o cateheză cam o dată pe lună, oameni care locuiau cu întreaga familie într-o colibă și care erau sincer interesați de Evanghelie, de mesajul ei, de persoana lui Isus, de valorile culturale și religioase ale veștii celei bune.

La triburile din zona misiunii North Horr (triburile Gabra), în nordul Kenyei, cateheza actuală se face în stilul oral, dialogat, atât de familiar culturii africane. Este un stil care implică pe oricine: copiii, femeile, bărbații. De cele mai multe ori preotul este ajutat de unul sau mai mulți laici care au o funcție importantă în Bisericile locale africane: cea de catehet. În lipsa preotului, el are grijă de cateheză; adună comunitatea pentru liturgia cuvântului; este mâna dreaptă a preotului, oferindu-și serviciile pentru a traduce în limba locală predica (dacă preotul încă nu știe suficient de bine limba locală); face anunțurile necesare în comunitate; organizează celebrările liturgice.

O cateheză în imagini! Este ceea ce s-a făcut în multe biserici - catolice sau ortodoxe - prin picturile din interiorul sau exteriorul acestora. Explicate, meditate... În Dieceza de Marsabit (pe teritoriul căreia se află această misiune), de mult timp preoții și cateheții folosesc în cadrul itinerarului de pregătire la primirea Botezului (care durează 2-4 ani) două cărți cu imagini: un volum reprezintă etapele mai importante ale Vechiului Testament; al doilea, de același tip, este rezervat Noului Testament. Imaginile respective sunt reproduceri ale unor picturi de pe zidurile unei bisericuțe din misiunea Kalacha (deșertul Chalbi), picturi executate de un artist etiopian.

Cu multă simplitate și familiaritate, preotul discuta cu oamenii din acea biserică de lut. Afară erau 45-50 de grade... Lumea era atentă, își exprima opinia; pentru ei era un moment foarte important: a fi creștin nu este o joacă, iar a cere Botezul nu este un rit formal, din obișnuință.

Am rămas impresionat de sărăcia "mijloacelor de lucru" și de bogăția și sensibilitatea preoților și cateheților, de capacitatea lor de a transmite credința. În parohiile pe care le-am văzut în Dieceza de Marsabit o realitate era evidentă: analfabetismul, duritatea existenței zilnice, foamea și bolile, lipsa de preoți - erau compensate prin entuziasm, prin sensibilitate, prin "martorii" speranței și credinței. Pentru cineva (preot, soră, laic) care trăiește sau vrea să trăiască în Kenya, ceea ce dă este infinit mai puțin în comparație cu ceea ce primește.

Pr. Cornel Berea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat