Permanenta actualitate a darului Duhului Sfânt
Acțiunea Catolică
Cu ocazia celebrării marelui jubileu al anului 2000 s-a desfășurat la Roma, în perioada 2-6 decembrie Cel de-al III-lea Congres al FIAC-ului care a avut ca temă "Permanenta actualitate a darului Duhului Sfânt. În Acțiunea Catolică credincioșii laici trăiesc noutatea evangheliei și sunt semne ale comuniunii". La acest congres au participat reprezentanți din Argentina, Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Burundi, Columbia, Cuba, Elveția, Italia, Kenya, Malta, Mexic, Republica Moldova, Myanmar, Nigeria, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, România (de rit bizantin și latin), Rwuanda, Senegal, Spania, S.U.A., Togo, Țara Sfântă, Uganda, Ungaria, Venezuela, Zambia, MIDADE, OIC, UMOFC, UNUM, OMNES și Vie Montante. România a fost reprezentată de Laurențiu Moisin - AGRU București, Oana Tuduce - ASTRU Oradea, Liliana Pușcașu și Carmen Șolot - AC Dieceza de Iași. Polonia și Rwuanda au fost primite ca membre în FIAC și a fost ales noul secretariat din care fac parte Argentina, Burundi, Italia, Mexic și Spania.
În prima zi a întâlnirii a fost prezentat bilanțul activităților FIAC din ultimii trei ani, în care s-au realizat întâlniri continentale de formare, două dintre ele au avut loc în România, la Iași în 1998 și la Oradea în 1999.
Conferința ținută de consilierul Comisiei Europene pentru Știință și Tehnologie, Riccardo Petrella, cu tema: "Căile multiple ale globalizării: cum să alegem?", ne-a întărit convingerea că noi, creștinii, trebuie să fim mai atenți la transformările care au loc pe plan economic, social și ambiental și că globalizarea care se dezvoltă este un proces ce ne implică pe toți și nu ne poate lăsa indiferenți. A trăi în acest timp cere cu exigență să impunem globalizării valorile evanghelice, astfel încât să fie respectată demnitatea persoanei, binele comun și solidaritatea, pornind de la cei mai săraci.
Ce-a de-a doua zi a fost dedicată activității Acțiunii Catolice și fiecare țară a prezentat oportunitățile și dificultățile pe care le întâmpină asociația în realitatea concretă în care trăiește. Participanții au reflectat în grupuri mici asupra modului în care trebuie să răspundă provocărilor cu care se confruntă AC în acest mileniu. AC, ca dar al Duhului Sfânt pentru Biserică și pentru lume, are patru note caracteristice fundamentale: are același scop cu Biserica - evanghelizarea, este organizată, protagoniști sunt laicii și lucrează în strânsă legătură cu ierarhia.
În timpul audienței cu Sfântul Părinte, care s-a desfășurat în aula "Paul al VI-lea", papa a redefinit identitatea AC pentru cel de-al treilea mileniu și a afirmat că, pentru a fi un dar permanent al Duhului Sfânt, e necesar "să fim deschiși marilor așteptări și provocări apostolice ale timpului nostru, să creștem într-un spirit eclezial autentic, alimentat de studiul documentelor conciliare, a căror învățătură rămâne mereu actuală".
Am avut bucuria de a face un pelerinaj jubiliar la marile bazilici din Roma propunându-ne să mergem cu Petru pe drumul reconcilierii, dialogului și păcii. Celebrarea euharistică din bazilica "Sfântul Petru" a fost prezidată de Eminența sa cardinal Roger Etchegaray, președintele Comitetului Central al Marelui Jubileu al Anului 2000.
În ultima zi a Congresului s-au stabilit liniile comune de lucru pentru următorul trieniu:
- să se dea prioritate realităților cele mai urgente și mai semnificative, cum ar fi: familia, educația, politica, sănătatea, economia;
- să se reflecteze asupra rolului comuniunii ecleziale cu alte mișcări și asociații;
- să se continue dialogul ecumenic și interreligios;
- să se promoveze colaborarea dintre tinerii din AC la nivel continental și internațional;
- să se extindă AC în alte țări și să se ofere ajutor celor care au nevoie să-și consolideze asociația;
- să se promoveze comunicarea între asociații și promovarea AC prin mass-media și mijloacele moderne;
- să se realizeze o colaborare mai bună cu alte organisme catolice internaționale;
- să se difuzeze materialul formativ folosit de diferitele asociații naționale și locale.
Cel de-al III-lea Congres al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice s-a încheiat cu celebrarea euharistică din bazilica "Sfântul Paul" care a fost prezidată de Mons. Agostino Superbo, asistent eclezial al FIAC-ului și al AC din Italia.
Carmen Șolot și Liliana Pușcașu