Mai mult decât mi-am visat
Lectura paginii misionare din revista "Lumina creștinului" din ultimele luni m-a făcut să reflectez adânc la propriile mele trăiri. Esențialul și accesoriul.
Este foarte adevărat că plecarea în scopul slujirii cere renunțări radicale, iar lucrarea harului ne ajută să deosebim esențialul de accesoriu și să putem să ne desprindem cu bucurie de tot ceea ce am construit ca vis și relație în viața noastră personală și socială. Îmi aduc aminte că unul dintre visurile copilăriei și adolescenței era acela de a avea un spațiu al meu, o bibliotecă unde să pot citi în voie și să ofer și altora din agoniseala de carte făcută. Acasă părinții au avut trei cărți - de fapt cele mai importante în acel moment: un catehism pentru copii, unul pentru adulți și Catehismul explicat, iar în peregrinările mele pentru studii mi-am dat și mai mult seama de importanța cărților. Dobândisem chiar o anume comoditate în a citi și în a avea spațiul meu de lectură și de reflecție. Am vrut mai mult, poate am aspirat la un spațiu mai organizat, mai personal și am plecat, cum fac mai toți tinerii de azi pentru a aduna bani să-mi realizez visul.
Plecând, de fapt, mi-am dat seama că Dumnezeu mă așteptă cu alte haruri pentru a înțelege și a fi mai disponibilă la chemarea sa. Mi-am spus atunci că într-adevăr cărțile sunt importante în viață, dar nu esențiale. Esențial este altceva: să vorbești oamenilor prin propria ta viață și să-l faci cunoscut pe Dumnezeu-iubire celor care nu l-au cunoscut. Aici am învățat să trăiesc cu semenii mei cuvântul Evangheliei, dar, mai ales, am încercat ca împreună, prin viața noastră, să-l facem mereu viu. Am întâlnit o altă lume, o lume vie, o lume în devenire. Aici oamenii nu se neliniștesc prea mult pentru ziua de mâine. Chiar dacă nu au nimic sunt cu zâmbetul pe buze și nu un zâmbet forțat, ci un zâmbet ce izvorăște din încredere și speranță. Este o lecție de viață vie, trăită și nu preluată din cărți.
Un alt lucru care m-a impresionat este faptul că oamenii sunt atenți la problemele semenilor lor. Mi s-a întâmplat să mă întorc obosită după o zi de muncă, îngândurată pentru unele probleme, și iată că mergând pe strada am fost salutată și întrebată dacă mă simt bine, dacă totul este bine, dacă am nevoie de ajutor. Câtă delicatețe față de celălalt! Câteodată suntem unii alături de ceilalți și nu știm să citim ce se petrece în sufletul altora, și iată că trecătorii pe stradă se oferă voluntar....
O altă realitate a Africii este faptul că oamenii sunt profund religioși. Credința este o componentă activă, o parte integrantă a personalității individuale. Îmi aduc aminte că la noi, în primul rând datorită comunismului, apoi datorită unei formări intelectuale defectuoase - mai ales datorită dihotonomiei știință/religie -, nu prea îndrăzneam să vorbim despre Dumnezeu, despre viața de credință, întrucât era considerată o problemă personală. Ne simțeam jenați să abordăm cu cel de lângă noi acest subiect. Aici descopăr că omul vorbește cu toată libertatea despre ceea ce crede, despre relația lui cu Dumnezeu, despre experiențele sale de credință. Este fantastic. Te simți ca peștele în apă!
Lista harurilor primite la noua mea chemare ar fi lungă. Mi-am dat seama că o condiție este necesară: așa cum Dumnezeu s-a întrupat făcându-se unul dintre noi, la fel și misionarii trebuie să împărtășească în totalitate condiția locului. Trăiesc ca și cum m-aș fi născut aici și ca și cum, îndepărtându-mă pentru un timp de aceste locuri, m-am întors și descopăr ceea ce este viața de zi cu zi a fraților mei care sunt aici dintotdeauna.
Privind înapoi spre visul copilăriei zâmbesc și gândesc că într-adevăr este important să ai propriile tale comodități, să ai spațiul tău de studiu și reflecție, dar acest spațiu pare steril față de cel câștigat astăzi; nimic nu este mai frumos decât să-ți faci casă din ogorul Domnului, să înveți să-l ari, să-l faci fertil, să mergi la seceriș și să-i dai mulțumire lui Dumnezeu împreună cu semenii tăi pentru lecția de iubire primită.
Gabriela Enășoae