Am plecat cu mare încredere în Dumnezeu
Corespondență din Dublin
Începând cu data de 1 noiembrie 2000, solemnitatea Tuturor Sfinților, am fost numit de către arhiepiscopul mitropolitul dr. Ioan Robu ca director național pentru migranții români din Irlanda, cu sediul la Dublin. La plecarea din București am primit binecuvântarea Preasfinției sale care mi-a spus: "Mergi în pace: Dumnezeu și Maica Domnului să te lumineze, să te călăuzească și să te ocrotească, ca să duci lucrarea care o începe prin tine la bun sfârșit"
Ajuns în Irlanda pe 30 octombrie 2000, am fost la arhiepiscopul dr. Desmond Conell unde am fost primit cu bucurie și cu mari speranțe că bunul Dumnezeu a voit ca și migranții români, începând cu anul sfânt 2000, să fie păstoriți de un preot care știe și vorbește limba lor, dar și cu deviza că am venit să slujesc întreaga Biserică fără deosebire de rasă, cultură, naționalitate și limbă: trupul lui Cristos în totalitate! Am primit toate drepturile bisericești de jurisdicție conform Dreptului canonic și am fost repartizat să celebrez sfânta Liturghie în limba română în catedrala dedicată Neprihănitei Zămisliri, "St Mary's Pro-Catedral", mai bine zis în St. Kevin's Oratoriy. Aici va fi și centrul unde se vor întâlni de acum înainte creștinii noștri migranți: este o casă a lui Dumnezeu cu o mare vechime și cu mare semnificație pentru atât de încercatul popor irlandez. Aici voi celebra pentru români sfinte Liturghii duminica dimineața la ora 10.30 și seara la ora 19.00, adaptându-mă astfel condițiilor de muncă și de viață ale creștinilor noștri care trăiesc aici. Duminica de la ora 9.00 înainte de sfânta Liturghie este program pentru spovadă iar după sfânta Liturghie stau la dispoziția credincioșilor cu diferite slujiri: ascultându-i, sfătuindu-i etc.
Am plecat din țară fără a ști unde îmi voi pleca capul, dar cu mare încredere în Dumnezeu că el va orândui totul așa cum va voi ca să se împlinească ceea ce spune Scriptura: "Cine va lăsa casă, mamă, frați, surori, și mă va urma, va primi totul însutit și înmiit". Așa că tot din mâna lui Dumnezeu am primit găzduire la Părinții Misionari Comboniani, care la rândul lor au fost și ei misionari în Brazilia. Adresa mea este: Father Laurențiu Antoci; P.P. to the Romanian People; Comboni Missionaries, 8, Clontarf Road, Clontarf, Dublin, Irlanda.
A doua zi am vizitat mai multe familii de catolici români veniți mai ales din Moldova deja stabilite aici, dar și din alte colțuri ale țării cum ar fi Dobrogea, Muntenia, Transilvania. Le-am citit pe față speranțele și bucuria de a avea o punte de legătură zidită pe fundamentul Duhului Sfânt cu țara mamă, cu locul natal, cu rudele și cu tot ceea ce este mai scump și mai nobil unuia crescut pe plaiul mioritic: grădina Maicii Domnului. Am avut ocazia să întâlnesc familii care sunt de mai multă vreme aici, altele care au sosit la o dată mai recentă. Am întâlnit creștini din toate colțurile țării, cei mai mulți sunt însă creștini catolici din Moldova. Ei lucrează ziua în diferite branșe sau firme ori noaptea în diferite schimburi. Acest lucru necesită și o adaptare a pastorației la condițiile și posibilitățile lor de a veni la sfânta Liturghie. Media generală de vârstă este între 20 și 35 de ani. Sunt mulți tineri care vor cununie, apoi sunt și cereri de a boteza copiii.
Problemele migranților sunt multe și complexe, dar eu mă rezum numai la câteva: problema familiilor: asistență sanitară, integrarea copiilor la școală și în diferite asociații bisericești, a locuințelor, care este de multe ori mică și neîncăpătoare, apoi problema copiilor care au nevoie de educație și de școală.
Mulți sunt înregistrați și au dreptul la azil, dar există și un număr căruia i s-a respins dreptul de ședere aici și este constrâns să trăiască în ascuns și să muncească numai la negru. Un cerc vicios pe care numai Cristos cu lumina și adevărul său îl va putea desface.
Până acum credincioșii români de aici au fost vizitați de doi păstori din țară, pr. Claudiu Dumea și Mons. Grigore Duma. Eu sunt al treilea. Am venit cu mare optimism și încredere în Dumnezeu. Cer să fiu ajutat cu rugăciuni intense ca să pot face pași mici și siguri.
Avem nevoie de cărți și publicații cum ar fi: revista "Lumina creștinului", "Isus, prietenul copiilor" și de o revistă pentru tineret pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu cât mai eficace și cât mai mult posibil. Să avem împreună motoul sfintei Edith Stein: "Nu-ți visa viața de creștin, ci trăiește-ți activ visul de credință!"
Pr. Laurențiu Antoci