Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Răscoala din anul 1831

Datorită poziției sale geografice, Moldova a reprezentat dintotdeauna o atracție puternică atât pentru Imperiul Rus cât și pentru cel Otoman. Dorința Rusiei de a-și mări teritoriul a dus, în anul 1828, la ocuparea Moldovei. Pacea încheiată la Adrianopol (14 septembrie 1829) cu Turcia prevedea pentru Moldova, printre altele, alcătuirea unui regulament de conducere interioară. Acesta s-a numit "Regulament organic" și a fost conceput de către boierimea autohtonă, dar sub controlul sever al rușilor. În acest context, în unele sate s-a iscat o revoltă împotriva orânduirii acelei vremi.

Principalele cauze ale răscoalei din 1831 trebuie căutate în obligațiile pe care Regulamentul organic le impunea țăranilor: mărirea impozitelor, a numărului zilelor de clacă, a birului etc. Evident, boierii erau scutiți de orice impozit. Revolta țăranilor era îndreptată atât împotriva rușilor, cât și a boierilor, care prin acest Regulament doreau să-i asuprească și mai mult.

Țăranii din întreaga Moldovă s-au grupat în jurul a cinci localități: Săbăoani, Deleni (Herța), Bârnova (Iași), Galați și Tărnăuca (Basarabia). Astfel, peste 60.000 de țărani s-au răsculat împotriva asupritorilor. Satele din jurul Romanului s-au grupat, încă de la începutul anului 1831, în jurul Săbăoaniului, acesta fiind declarat "scaunul tuturor lucrărilor". Vicepreședintele Divanului Moldovei, generalul Mircovici, l-a rugat pe părintele Angeloni, superiorul Misiunii Franciscane din Moldova, să meargă în regiunea Romanului pentru a-i convinge pe catolici să se supună Regulamentului organic. Timp de nouă zile părintele Angeloni a străbătut satele catolice din jurul Romanului pentru a-i determina pe credincioșii săi să se supună legilor acelui regulament. Din nefericire, părintele Angeloni a fost nevoit să se întoarcă la Iași fără nici un rezultat pozitiv. După ce părintele Angeloni l-a înștiințat pe generalul Mircovici de eșecul său, garnizoana militară rusească din Roman a trimis la Săbăoani 300 de husari, care, când au văzut mulțimea de oameni (circa 8.000) adunați în acest sat, s-au retras imediat.

Luni, 24 aprilie 1831, după duminica in albis, au venit în Săbăoani 1.000 de infanteriști însoțiți de 500 de cavaleri care, după ce s-au făcut că se întorc spre Roman pentru a-i deruta pe oameni, au intrat în sat și au înconjurat cimitirul care avea în centru biserica, unde erau refugiați țăranii rebeli din Săbăoani și din satele vecine. Trebuie să menționăm că era vorba de cimitirul vechi care împrejmuia biserica veche, anterioară celei actuale. Comandantul armatei rusești a încercat să rezolve conflictul explicând țăranilor că înființarea armatei naționale este un lucru bun, întrucât ea va veghea asupra integrității teritoriului Moldovei. Țăranii nu s-au lăsat convinși de cuvintele comandantului rus și n-au vrut să renunțe la planurile lor de revoltă. La răspunsul negativ al țăranilor, armata rusă a tras trei salve pentru intimidare. Mulțimea, în loc să se sperie de sunetul armelor, a trecut la atac folosind armele de care dispunea, adică ciomege, unelte, cuțite etc. S-a dat o bătălie corp la corp care a durat circa 20 de minute, după care pe turnul bisericii și-a făcut apariția steagul alb, care semnifica supunerea răsculaților față de armata rusă. În timpul celor 20 de minute de luptă au fost uciși doi ofițeri ruși și circa 30 de țărani din Săbăoani și din satele vecine. De asemenea, au fost răniți grav alți 35 de țărani care au murit în zilele următoare.

Astăzi, după 170 de ani de la aceste evenimente, putem spune că jertfa înaintașilor noștri nu a fost zadarnică. La Săbăoani țăranii au pierdut o bătălie, nu războiul. Sângele celor uciși la Săbăoani a reprezentat un impuls puternic pentru generațiile care au continuat să lupte împotriva nedreptății.

Pr. Fabian Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat