Identitatea catolicilor din Moldova
Asociația "Dumitru Mărtinaș"
Sâmbătă, 17 martie 2001, în sala mare a Casei de Cultură "Vasile Alecsandri" din Bacău a avut loc Adunarea Generală de constituire a Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", care a primit personalitate juridică încă din 13 iunie 2000, ca o asociație laică, culturală, apolitică și nonguvernamentală, fără scop lucrativ, având ca obiectiv reprezentarea și apărarea intereselor locuitorilor romano-catolici din Moldova.
Interesul privind acest eveniment de referință în viața comunității a fost unul deosebit, sala dovedindu-se neîncăpătoare pentru numărul foarte mare de participanți veniți din localitățile cu populație catolică din Moldova.
Au fost delegații din următoarele localități: Butea, Cleja, Faraoani, Valea Mare, Galbeni, Somușca, Ciucani, Sarata, Gioseni, Barați, Coman, Lespezi, Fundu Răcăciuni, Comănești, Gheorghe Doja, Galați, Luizi-Călugăra, Mărgineni, Pildești, Moinești, Trebeș, Nicolae Bălcescu, Onești, Piatra Neamț, Schineni, Pustiana, Târgu Ocna, Vladnic, Valea Seacă și Bacău.
Au luat parte oficialitățile județului și municipiului Bacău, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Culturii și Cultelor etc. Au fost primite binecuvântări din partea Excelenței sale dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București, a Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași, precum și mesaje de salut și succes în activitate din partea Prefecturii, Primăriei, Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar Județean Bacău etc. Au mai luat cuvântul o serie de vorbitori care au exprimat puncte de vedere favorabile privind necesitatea și oportunitatea constituirii Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș".
După cuvântul de deschidere a lucrărilor Adunării Generale rostit de către președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", domnul Gheorghe Bejan, a urmat expunerea de motive privind necesitatea înființării Asociației. Au fost apoi prezentați membrii fondatori și comitetul de coordonare, după care a fost prezentat, discutat și votat statutul asociației.
De asemenea, s-a dat citire sentinței civile nr. 45 din 13.06.2000 a Tribunalului Bacău privind înființarea asociației. S-a propus și votat cotizația și bugetul de venituri și cheltuieli, făcându-se public și proiectul planului cu principalele activități ale asociației pentru anul 2001, precum și validarea comitetului de coordonare al asociației.
În final, a avut loc un emoționant concert susținut de ansamblurile corale reunite ale parohiilor catolice din municipiul Bacău, precum și o conferință de presă.
Denumită "Dumitru Mărtinaș" datorită faptului că el a deschis calea cercetării științifice care susține adevărul originii și evoluției românești a catolicilor din Moldova, asociația își propune să-i continue demersul și să dovedească prin argumente raționale, științifice, istorice, etnografice, lingvistice etc. acest adevăr, promovând și apărând în acest fel adevărata identitate a catolicilor din Moldova.
Deoarece până acum dezbaterea în cadrul organismelor interne și internaționale ale diverselor probleme care ne priveau direct se bazau exclusiv pe o singură sursă, străină nouă, caracterizându-se printr-o lipsă de activitate și informare directă, constituirea Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", ca promotoare de drept și de fapt a intereselor noastre, era imperios necesară. Prin intermediul ei toți locuitorii romano-catolici își vor putea promova interesele și apăra identitatea, iar cei care vor fi interesați de existența noastră, a catolicilor din Moldova, vor fi nevoiți să consulte și asociația.
Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" dorește să înlăture confuziile născute în urma încercărilor pe multiple planuri de "salvare" a așa-zisei "minorități etnice a ceangăilor", venite din diverse părți în ultimii ani, cu implicații nefavorabile locuitorilor catolici din Moldova atât pe plan intern cât și internațional. Fundamentală este conștiința noastră, a catolicilor, noi nu suntem o minoritate etnică, un grup etnic, ci o minoritate religioasă.
Anton Coșa