Victoria divină
În secolul al XX-lea, nu de mult încheiat, ne-a fost dat să auzim nu de puține ori, ca un ecou amplificat de multiple tragedii ale trecutului: "Dumnezeu a murit... nu există... Creștinismul e falimentar!" Unii au căzut și mai cad pradă acestui ecou înșelător.
Amăgirii trebuie să i se răspundă clar, fără echivoc: mintea sănătoasă și inima normală îl caută și îl află pe Ziditorul a toate și al tuturor. El este atotputernicie, iubire, sfințenie, dreptate, pace, viață, totul!
Sfintele Scripturi oferă din belșug dovezile atributelor divine, inclusiv acela al victoriei decisive: "Domnul va învinge pe toți dușmanii săi" (Dt 28,7). "Numai în Domnul este biruința" (Is 41,24). "Biruința vine de la Domnul" (Prov 21,31). "Domnul este izbânda noastră" (2Mac 13,15).
Apogeul victoriei divine se evidențiază în învierea lui Isus, garanție a învierii tuturor oamenilor pe care Fiul lui Dumnezeu i-a "recapitulat" prin întruparea sa. În capitolul al XV-lea din Scrisoarea întâi către Corinteni, o adevărată epopee a acestei victorii, sfântul apostol Paul îndreaptă atenția creștinilor asupra evangheliei pe care el a primit-o și o dă prin propovăduire și anume: "Cristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi, a fost îngropat și a treia zi a înviat, s-a arătat lui Chefa, apoi celor doisprezece, în urmă la peste cinci sute de frați, după aceea lui Iacob, iar la urma tuturor, ca unuia născut înainte de vreme, și mie" (versetele 3-8). A tăgădui învierea lui Isus Cristos înseamnă a submina creștinismul, a cădea pradă celui mai negru pesimism. Pentru îndepărtarea oricărei îndoieli, apostolul precizează: "Dar acum Cristos a înviat, fiind început (al învierii) celor adormiți... Precum în Adam toți mor, așa în Cristos toți vor învia... După aceea, sfârșitul, când Domnul va preda împărăția lui Dumnezeu și Tatălui, când va desființa orice domnie, stăpânire și putere. Căci el trebuie să domnească până ce va pune pe toți dușmanii săi sub picioarele sale. Vrăjmașul cel din urmă care va fi nimicit este moartea" (versetele 20.22.24-26).
Sfânta sărbătoare a Învierii ne vine în întâmpinare cu această clarificare și întărire a credinței primite la Botez, ne susține pe tot parcursul creștin, deschizându-ne totodată aurora învierii fericite ca o concretizare a victoriei divine.
Cristos a înviat, Aleluia!
Mons. Anton Despinescu