Scout. Fiți gata!
În viața unui scoutist, ziua de 22 a lunii februarie reprezintă un eveniment important. Dar mai deosebită este atunci când se adaugă toate ramurile acestei organizații (lupeți, exploratori și capi) pentru a sărbători împreună Ziua Mondială Scout.
De ce 22 februarie? Pentru că în această zi, în 1857, s-a născut la Londra fondatorul nostru, Robert Baden-Powell. Având o viață agitată, el a ales serviciul militar pentru ca, după lungi expediții în India și Africa de Sud, să instruiască un corp de poliție, cu motoul: "Fiți gata". După organizarea mai multor campo-Scout, Robert Baden-Powell a fost numit la Adunarea de la Crystal-Palace din 1909, SIR. Inițial Scoutul era numai pentru băieți, dar el a format și o ramură feminină, numindu-le pe membre "ghide". În 1920, în Londra, a avut loc prima Jamboree Mondială (Campus Internațional), iar fondatorul a fost aclamat capo-Scout al lumii. După anii de muncă, în 1937, când și-a aniversat 80 de ani, a fost distins cu premiul Canergie pentru opera sa în favoarea păcii. A părăsit această lume la vârsta de 83 de ani, la Paxtu (Africa de Sud).
Munca lui s-a dovedit a fi roditoare, metodele adoptate fiind utile atât copiilor cât și tinerilor. În timpul vieții sale, recensământul din 1939 arăta 3.305.149 de scoutiști în 47 de țări. Mișcarea a luat amploare de-a lungul anilor; în 1990, Scoutul era răspândit în 150 de țări, din care "ghidele" în număr de 6.500.000, iar scoutiștii, 16 milioane; în numai 10 ani, numărul lor a ajuns la 25 milioane.
În anul 1991 s-a înființat ASCRO - Asociația Scoutiștilor Catolici din România. De-a lungul unui deceniu am reușit ca în această zi Scout să sărbătorim și, în același timp, să mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat.
"La mulți ani!" tuturor scoutiștilor de pretutindeni.
Monica Petrea