La zece ani...
Interviu cu Mons. Anton Coșa
Cei aproape 20.000 de credincioși din Republica Moldova sunt păstoriți de Preasfințitul Anton Coșa. Administrator apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" pentru Administratura Apostolică de Moldova din 28 octombrie 1993, a fost numit episcop titular de Pesto
la 30 octombrie 1999 și sfințit episcop la 6 ianuarie 2000. La 10 decembrie 2000 s-au împlinit 10 ani de când Excelența sa lucrează în acest teritoriu. Cu această ocazie, luni, 11 decembrie, PSPetru Gherghel, împreună cu pr. Petru Beșleagă, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Iulian Kropp, pr. Petru Gabor, pr. Cornel Cadar, pr. Anton Câtea și pr. Anton Farcaș au participat la o sfântă Liturghie la Chișinău pentru a mulțumi Domnului pentru darurile primite împreună cu păstorul locului. În timpul acestei vizite s-au depănat amintiri, s-au vizitat diferite biserici și case din Chișinău, Stăuceni, Grigorovka, Bălți și Stârcea. Poate cel mai impresionant lucru a fost amintirea preoților dinainte care n-aveau voie să părăsească Chișinăul, și care totuși plecau pe ascuns pentru a-i întâlni pe credincioșii din celelalte comunități. Uneori în comunitățile mai îndepărtate, pentru a nu uita de identitatea lor, oamenii așezau hainele de preot pe altar și recitau Liturghia din carte. Multe biserici deveniseră muzee, săli de cinematograf, magazii de cereale sau altceva. Tocmai atunci când puțini se așteptau, Dumnezeu a făcut minunea: a adus libertatea.
- Zece ani de prezență în Republica Moldova. Povestiți câte ceva despre începuturile activității Excelenței voastre în această zonă.
Am avut ocazia de nenumărate ori să privesc îndărăt, spre trecutul meu apropiat. Vrând, nevrând, aproape mereu, gândurile mă poartă pe același drum în care predomină amintirile începutului: primele zile, primul an, primele bucurii și primele greutăți. Nu le pot uita pentru că ele s-au cuibărit definitiv în destinul meu, au fost momentele care au decis definitiv în sufletul meu de preot tânăr măsura dăruirii și specificul vocației mele; în ele regăsesc ușor "da-ul" meu total și definitiv spus lui Dumnezeu, cel care cheamă pe toți și propune fiecăruia planul său personal de iubire. Mă revăd ca în ceață în dimineața de 10 decembrie 1990, înghesuit pe bancheta din spate în microbuzul Episcopiei de Iași, în compania Preasfințitului Petru Gherghel și a altor trei distinși preoți ai diecezei. În fața mea se afla o poartă grea și imensă în spatele căreia începea URSS. Simbolurile de stat, uniformele grănicerilor, limba folosită, fețele lor aspre, mașinile, banii schimbați, toate vorbeau despre o realitate ce o cunoșteam doar din auzite și nu-mi părea deloc atrăgătoare. Ajunși la destinație, ne-a întâmpinat cu o față veselă gazda noastră, pr. Anton Aglonietis, cel care avea să-mi fie pentru mai mult de o jumătate de an paroh.
- Ce înseamnă zece ani de activitate?
În contactul cu autoritățile am devenit foarte curând "purtătorul de cuvânt" al Bisericii Catolice. Deși cei mai mulți vorbeau foarte stricat românește, totuși peste tot se cerea limba de stat. Destul de repede, oamenii au început să se apropie și să se deschidă. Curând am descoperit că mulți credincioși vorbeau și limba română.
De cele mai multe ori îmi pregăteam personal de mâncare. Nu pot uita câteva bunicuțe care mereu se ocupau ca mie să nu-mi lipsească mâncarea, mai ales după ce m-am mutat cu locuința în turnul bisericii.
O experiență unică am avut ca profesor de italiană, istoria religiilor și istoria artei la Liceul "Mircea Eliade". Aveam 22 de ore pe săptămână, în fiecare zi de dimineață până la prânz eram "deliciul" copiilor. Îmi amintesc că printre copii se afla și fiica scriitorului Nicolae Dabija. Într-o zi m-a întrebat: "Ce le faceți copiilor că abia așteaptă ziua când au ore cu dumneavoastră?" Îmi plăcea să lucrez cu copiii și paralel munca mea era și un apostolat. Copiii ascultau cu mult interes tot ceea ce le povesteam.
Părintele paroh a trebuit să plece într-o altă zonă. A trebuit să muncesc mai mult pentru a mă obișnui cu situația. Responsabilitatea directă m-a făcut să mă mobilizez și să cer ajutor de la unele persoane laice. Am început să colind țara pentru a căuta comunitățile de care auzeam că ar exista. Un efect extraordinar a produs venirea a noi preoți chemați în ajutorul activității pastorale. Rezultatele muncii noastre au crescut proporțional. Biserica, centrul activităților noastre pastorale, a devenit neîncăpătoare.
- Ce au însemnat zilele de 10 și 11 decembrie 2000?
Astăzi, la 10 ani, privesc toate acestea cu o imensă recunoștință față de Dumnezeu și față de toți aceia pe care dânsul i-a ales să devină instrumentele providenței sale în această țară. Am voit să evidențiez rolul extraordinar în acest plan divin pe care l-a avut Dieceza de Iași și, îndeosebi, episcopul ei, Mons. Petru Gherghel. M-a bucurat enorm faptul că, acceptând invitația, dânsul a celebrat Liturghia de mulțumire, iar în cadrul omiliei a evidențiat în același mod prioritatea providenței în toată această aventură de necrezut, și curajul tuturor celor care au fost aleși să fie instrumentele sale. Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot ceea ce a făcut pentru noi! Printre preoții Diecezei de Iași care l-au însoțit pe episcopul lor, se aflau și cei doi "reîmpatriați", pionieri de nădejde, pr. Iulian Kropp și pr. Iosif Răchiteanu. Le-am mulțumit de atâtea ori fiecăruia pentru zelul lor în perioada în care m-au ajutat, dar acum profit din nou și le transmit sincerele mele mulțumiri. Credincioșii s-au bucurat nespus de mult de această reîntâlnire de suflet și însăși prezența lor destul de numeroasă a fost un răspuns concret de iubire față de înalții noștri oaspeți.
Această întâlnire a fost și o ocazie de a vizita și celelalte parohii unde actualmente activează preoți ai Diecezei de Iași. Cu siguranță că această atenție a episcopului a fost ca o încurajare pentru pr. Ștefan Socaciu de la Grigorovka și pentru pr. Stanislav Cucharec de la Stârcea.
- Care este starea Administraturii de Moldova la ora actuală?
Astăzi, la 10 ani de activitate în Republica Moldova, la 7 ani de la înființarea Administraturii, situația se prezintă astfel: 16 preoți, 26 de surori din 6 congregații, 14 seminariști, 10 parohii, 7 filiale, un Caritas Național cu filiale în toate parohiile, un Institut Catehetic și Revista "Providența divină". Aduc o sinceră mulțumire tuturor persoanelor din Dieceza de Iași care au fost alături de mine în toți acești ani cu rugăciunea sau ajutorul lor material.
A consemnat pr. Cornel Cadar