Mobilizarea Bisericii locale
Ce este un sinod? Cuvântul din limba greacă înseamnă "a merge împreună" și a fost folosit în Biserica din primele veacuri pentru a indica un moment special de întâlnire între responsabilii comunităților, fie la nivel de Biserică Universală (și acestor întâlniri li s-a dat și numele de "conciliu", ceea ce înseamnă "chemare de a fi împreună"), fie la nivelul diferitelor Biserici particulare în jurul propriului episcop.
În ceea ce privește problema noastră specifică, putem defini "sinodul" ca fiind modul "de a conveni împreună", "a fi împreună pe același drum" al realităților ecleziale prezente în dieceză (episcopi, preoți, persoane consacrate, laici, organisme diecezane și parohiale, comunități parohiale, asociații, mișcări, grupuri, credincioși care fac parte din asociații sau care nu fac parte...) cu scopul de a revizui misiunea comună tuturor, de a vesti evanghelia în situațiile specifice în care se află Biserica locală în momentul de față.
Sinodul este o expresie a trăirii Bisericii locale în contextul Bisericii Universale. Prin Biserică, fiind trupul său, Cristos este totdeauna prezent în mijlocul oamenilor. Toți suntem chemați, prin credință și sacramente, să trăim plinătatea comuniunii cu Dumnezeu. În calitate de comuniune cu Dumnezeu cel viu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Biserica este, în Cristos, "misterul" iubirii lui Dumnezeu prezent în istoria oamenilor. Structurile și relațiile din interiorul Bisericii trebuie să exprime această comuniune. Primul capitol din constituția asupra Bisericii a Conciliului Vatican II, Lumen gentium, se intitulează tocmai "Misterul Bisericii": este vorba de o realitate de care trebuie să fim totdeauna siguri. Suntem conștienți că Biserica nu se poate reînnoi fără ca această notă spirituală de mister să fie puternic înrădăcinată și ancorată în sufletul creștinilor.
Sinodul va trebui să reînnoiască în toți creștinii - preoți, laici, persoane consacrate - iubirea față de Biserică. A o sluji este vocația și misiunea tuturor. Pentru a iubi Biserica mai profund, va trebui s-o privim cu ochii lui Isus, care "a iubit Biserica și s-a dat pe sine însuși pentru ea" (Gal 5,25).
Pregătirea, convocarea și celebrarea sinodului vor trebui să fie animate de această iubire. Cine are simțul concret al împărăției lui Dumnezeu nu se va înspăimânta de efortul pe care îl cere sinodul, și cine alimentează în rugăciune iubirea pasionată pentru propria dieceză, va fi atent la chemarea Duhului Sfânt, pentru că sinodul este tocmai acest eveniment călăuzit de acest Duh care pune Biserica noastră locală într-o stare de discernământ pentru a ne ajuta să mergem în unitatea voită de Mântuitorul pentru ucenicii săi.
Sinodul diecezan va fi un adevărat dar al Duhului Sfânt, care trezește energii intelectuale și spirituale neașteptate, presupune un efort și o angajare deosebită. Orice sacrificiu făcut pentru Biserica lui Cristos va fi răsplătit din belșug. Ne pregătim să ne deschidem pentru acest "dar".
a. În primul rând sinodul va trebui să facă o analiză a situației în care se află dieceza, în contextul lumii contemporane și al schimbărilor din țara noastră; dacă pe de o parte impune imediat o reînnoire a elanului de "a merge toți împreună", pe de altă parte se descoperă necesitatea unei valorificări mai mari a "bogățiilor" de care dispunem ca Biserică locală, a ambientului ecumenic în care trăim, a opiniilor și concepțiilor de care suntem înconjurați.
b. Apoi, o dată dobândită o mai mare conștiință a misiunilor celor mai urgente la care este chemată Biserica locală, se va încerca implicarea tuturor comunităților, la orice nivel, într-o mare mișcare de rugăciune, de reflecție și de acțiune, cu scopul de a găsi o nouă vitalitate și o comuniune mai mare, în marile dimensiuni care reprezintă identitatea Bisericii: liturgia, cateheza, viața sacramentală, formarea, caritatea...
c. Va urma momentul de "sinteză": vor fi adunate rezultatele acestei perioade de har și de căutare și toate acestea vor reprezenta o bază solidă pentru a trasa direcțiile pastorale noi, adaptate să aducă speranța și bucuria întâlnirii cu Cristos pentru omul din zilele noastre, mai ales în lumina acelui minunat și încă prea puțin cunoscut dar al Duhului Sfânt, care a fost Conciliul Vatican II.
Sinodul va fi, într-un anumit sens, punctul de sosire și de o nouă plecare pentru acel proces de reînnoire al diecezei pe care îl vom pregăti în acești ani.
Aurel Percă, episcop auxiliar