Mișcarea Focolarelor. Rădăcina Bisericii-comuniune
"A face din Biserică școala și casa comuniunii": apelul lansat de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în scrisoarea apostolică "Novo millennio ineunte" a fost punctul de plecare al Celui de al XXV-lea Congres al Episcopilor, Prieteni ai Mișcării Focolarelor și a constituit o invitație de a-l privi pe Cristos suferind și abandonat, care a unit prin suferința și prin glorioasa sa înviere cerul și pământul, pe oameni cu Creatorul lor, creând astfel cadrul unirii dintre oameni, pentru a forma un nou popor al lui Dumnezeu: Biserica. Toți trebuie să contribuie la realizarea acestui ideal de unitate și fraternitate, mai ales episcopii, în calitatea lor de păstori.
Congresul, care s-a desfășurat în perioada 10-16 februarie la Centrul "Mariapoli", Castel Gandolfo, a avut tema "Cristos răstignit și abandonat, rădăcina Bisericii-comuniune", în lumina scrisorii Novo millennio ineunte. Au participat 85 de cardinali și episcopi din 37 de țări. Printre ei au fost PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Anton Coșa, administrator apostolic în Republica Moldova.
Cardinalul Miloslav Vlk, în calitate de promotor al întâlnirii, a prezentat, în deschidere, o aprofundare a recentei scrisori apostolice Novo millennio ineunte a papei Ioan Paul al II-lea.
Dincolo de conversațiile de spiritualitate, mărturiile și reflecțiile teologice, congresul s-a articulat în trei mari etape: 1. O spiritualitate pentru construirea Bisericii-comuniune; 2. Cristos răstignit și înviat ca izvor al comuniunii ecleziale; 3. Noua evanghelizare, care printr-un dialog universal atinge inima diverselor culturi, lumea religiilor, articulațiile social-politice într-o lume globalizată.
Un rol mare l-au avut comunicările de experiențe ale episcopilor, preoților, călugărilor și laicilor: "Comuniunea între carisme", "Puterea durerii", "Viața de comuniune și sfințenia", "Isus abandonat și familia".
Chiara Lubich, în intervențiile sale de luni, 12 februarie, și de joi, 15 februarie, a dezvoltat relația fundamentală și s-a referit la experiența sa recentă din India în dialogul cu lumea hindusă.
În după-amiaza zilei de 14 februarie, cei prezenți au participat la audiența generală cu papa Ioan Paul al II-lea.
La această întâlnire, văzută ca expresie a comuniunii ecleziale prin care membrii acestei mișcări se unesc cu succesorul lui Petru, Sfântul Părinte, în mesajul său, a menționat ideile redate mai jos.
"În manifestarea aprecierii profunde pentru această inițiativă, ajunsă la cea de-a XXV-a ediție, vă îndemn să vă lăsați călăuziți de indicațiile pe care le-am trasat în scrisoarea apostolică Novo millennio ineunte. În ea am invitat întregul popor creștin să-și fixeze privirea pe chipul lui Cristos răstignit și înviat și să aprofundeze misterul de durere și de iubire din care se naște și se reînnoiește în mod constant misterul Bisericii-comuniune ca icoană vie a Preasfintei Treimi.
În crucea lui Cristos găsim izvorul autentic al mântuirii, revelația supremă a iubirii lui Dumnezeu și rădăcina profundă a comuniunii cu Dumnezeu și între noi. În agonia lui Isus pe cruce, care apare ca momentul victoriei tenebrelor și a răului, în realitate se află triumful lui Cristos, care se realizează prin iubirea sa supusă față de Tatăl și solidaritatea cu oamenii, prizonieri ai păcatului. În scrisoarea apostolică menționată am scris, în legătură cu aceasta: "Strigătul lui Isus pe cruce nu exprimă neliniștea unui om disperat, ci rugăciunea Fiului care oferă Tatălui viața sa din iubire, pentru mântuirea tuturor. În timp ce el se identifică cu păcatul nostru, abandonat de Tatăl, el se abandonează în mâinile Tatălui"" (Novo millennio ineunte, 26).
"Iubirea față de Cel Răstignit, contemplat în momentul culminant al suferinței și al abandonului, constituie calea principală nu numai pentru a reda... comuniunea la toate nivelurile a unității ecleziale, ci și pentru a deschide un dialog rodnic cu alte culturi și religii. În acest scop, vă vor fi de mare ajutor temele spirituale, reflecțiile teologice și mărturiile cu care vă confruntați în aceste zile".