Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Eu sunt calea, adevărul și viața

Săptămâna de rugăciune

Textele din "Rugăciunea pentru unitatea creștinilor 2001" au fost pregătite de un grup internațional numit de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și de Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor (al Bisericii Catolice) în timpul reuniunii care a avut loc în luna octombrie 1999 în Casa de primire a Bisericii Evanghelice Luterane (Confesiunea de la Augsbourg) din România, la Vulcan. În centrul celebrării ecumenice propuse pentru săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2001 (18-25 ianuarie) se află tema aleasă pentru acest an: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14,6).

În unele părți ale României, "Rugăciunea pentru unitatea creștinilor" este observată de mult timp: prima celebrare datează din 1964 și de atunci ea este reluată în fiecare an. Timp de mai mulți ani, creștinii au avut obiceiul de a se întâlni, și unii responsabili ai Bisericilor se reîntâlnesc de atunci în fiecare an cu ocazia rugăciunilor pentru unitate. Într-un context marcat de schimbări culturale, politice și economice după Cel de-al Doilea Război Mondial, precum și de mutațiile radicale din anul 1989, Bisericile caută cea mai bună formă de a mărturisi evanghelia în România și de a o sluji. Acesta este motivul pentru care grupul ecumenic local a luat ca punct de plecare al muncii sale cuvintele lui Cristos care se găsesc în Evanghelia după Ioan: "Eu sunt calea, adevărul și viața".

De importanță capitală este faptul că data Paștelui din anul 2001 este comună pentru toate Bisericile. Astfel, toți creștinii din lume celebrează în aceeași zi sărbătoarea comună a Învierii Domnului. Este vorba despre un eveniment providențial, care ar trebui să fie sursă de inspirație pentru Bisericile care caută să se pună de acord asupra datei Paștelui. Un alt eveniment important va fi celebrarea de către Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană a fondării primului stat creștin, acum 1700 de ani. Printre alte ocazii de celebrare și de colaborare ecumenică se va cita și receptarea Cartei ecumenice, un text elaborat ca rezultat al lucrărilor Celei de-a II-a Adunări Europene care a avut loc la Graz, în Austria, în anul 1997, și care reflectă dezvoltarea inițiativelor comune între Bisericile din Europa.

Bisericile pot continua să lucreze împreună asupra problemelor referitoare la reducerea datoriilor asupra cărora se apleacă programul jubileului 2000. Ele pot, de asemenea, să-și unească eforturile pentru a instaura pacea lui Cristos participând la Un deceniu pentru a învinge violența, organizat de Consiliul Bisericilor Creștine, și să se bucure împreună de semnele de unitate recente intervenite între Biserici peste tot în lume.

Textul din Ioan 14,1-6 a fost ales pentru acest an. Trebuie mai întâi să se observe că el este extras din discursul de adio rostit de Isus pentru discipolii săi: Isus îi pregătește pentru momentele care vor urma, adică răstignirea și învierea sa. În același timp, el îi pregătește pentru viitorul lor suprem, atunci când el va reveni pentru a-i duce cu sine în glorie. Văzând că vestea plecării sale apropiate a provocat confuzie în rândul lor, Isus îi cheamă să aibă o credință mai fermă în Dumnezeu și în el însuși (prima și a treia zi). Apoi, el le revelează măreția lui Dumnezeu, deși "casa" sa este unică, ea cuprinde locuințe pentru toți cei care cred (a patra zi). Isus completează această revelație asigurându-i că va veni el însuși să-i caute pentru a-i conduce la ei, adică alături de el (a cincea zi). Exemplul pe care Isus l-a dat lor (a șasea zi) în timpul cinei de adio a arătat discipolilor că viața lor trebuie să fie iubire în slujire unii față de alții și a lumii. Deoarece noi nu suntem decât oameni, se întâmplă uneori, atunci când înaintăm împreună spre unitate, să pierdem din vedere scopul nostru și să nu mai știm ce drum să urmăm (a șaptea zi). Isus răspunde la aceasta amintindu-le discipolilor că drumul, calea este el, și că noi nu ne putem atinge scopul dacă nu parcurgem calea împreună cu el (a opta zi).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat