Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mama a vrut să fiu preot...

Interviu cu un cardinal vietnamez

De la închisoarea comunistă la demnitatea de cardinal. Așa s-ar putea rezuma viața lui François Xavier Nguyen Van Thuân, arhiepiscop vietnamez care a fost făcut cardinal de papa Ioan Paul al II-lea în ziua de 21 februarie. În anul 1975, papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de Ho Chi Minh. Guvernul comunist a văzut în această numire un complot, iar trei luni mai târziu el se afla în închisoare. A fost închis timp de 13 ani, dintre care el a petrecut nouă în regim de izolare. Odată eliberat, a fost constrâns să părăsească Vietnamul unde nu s-a mai întors niciodată. În prezent este președintele Consiliului Pontifical al Justiției și al Păcii. În luna martie a anului trecut a ținut exercițiile spirituale pentru papa Ioan Paul al II-lea și Curia Romană, transmițând un mesaj de speranță extraordinară, pe care mulți au avut ocazia să-l descopere. Editura "Nouvelle Cité" a publicat aceste exerciții spirituale într-o carte intitulată Martorii speranței. Într-un interviu acordat la Radio Vatican, Mons. Van Thuân a explicat ce semnifică pentru el numirea de cardinal.

- Mons. Van Thuân, cum ați reacționat atunci când ați fost numit cardinal?
Atunci când am aflat de numirea mea de către Sfântul Părinte am avut o senzație foarte puternică de revoltă sufletească. "Rugați-vă pentru mine!"- am spus. Dar Domnul oferă harul său în mod gratuit și eu mă simt plin de milostivirea sa. Mă gândesc la mama mea în vârstă. Sentimentele sale sunt pentru mine ca o lecție care mă îndrumă. Îmi amintesc că preoții vietnamezi au mers s-o vadă și într-o zi unul dintre ei a întrebat-o dacă ea dorea ca eu să fiu cardinal. Ea a răspuns: "Nu. Când a mers la seminar m-am rugat pentru ca el să fie un bun preot, pentru ca el să ofere sfânta Liturghie. Aceasta este suficient".

- Ce înseamnă pentru dv. a fi cardinal?
Fidelitatea față de Biserică, reprezentată prin culoarea sângelui. Aceasta înseamnă că eu trebuie să fiu disponibil până la vărsarea sângelui meu. Am puțină experiență. Știu ce înseamnă aceasta. Nu numai martiriu, dar și munca de fiecare zi, cu răbdare, pentru ca fiecare să-și poarte crucea sa, pentru a învăța să împărtășească suferința atâtor persoane care ne înconjoară și chiar să promoveze evanghelizarea tuturor.

- Astfel, după 13 ani de închisoare, puteți să continuați să vă dăruiți viața ca președinte al Consiliului Pontifical al Justiției și al Păcii...
A dărui viața, aceasta înseamnă și munca pe care o fac: un sacrificiu al cărui obiectiv este acela de a combate mizeria din lume, de a aduce pacea, a anula datoriile și a ameliora foamea și boala.

Traducere de Mariana Ghergu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat