Dragostea nu ține seama de rău
Mesaj pentru Postul Mare
"Calea unică a păcii este iertarea. A accepta și a oferi iertarea face posibilă o nouă calitate a raporturilor dintre oameni, întrerupe spirala urii și a răzbunării... Pentru națiunile care caută reconcilierea... nu există decât o singură cale: iertarea primită și oferită". Acesta este apelul la reconciliere între oameni și națiuni, la mărturia "coerentă de comuniune și solidaritate", și la rugăciune "arzătoare" din Mesajul pentru Postul Mare 2001 adresat de Sfântul Părinte întregii Biserici, dedicat temei "Dragostea nu ține seama de rău" (1Cor 13,5). Mesajul poartă data de 7 ianuarie, a doua zi după închiderea porții sfinte a jubileului.
Cuvinte luate în serios...
Papa scrutează conștiințele amorțite sau adormite: "Există creștini care se gândesc că pot să treacă peste acest efort spiritual, deoarece nu percep urgența de a se confrunta cu adevărul evangheliei. Pentru ca să nu tulbure modul lor de viață, ei încearcă să golească de conținut și să facă inofensive cuvinte precum: "Iubiți-i pe dușmanii voștri, faceți bine celor care vă urăsc" (Lc 6,27). Pentru aceste persoane, este greu de acceptat asemenea cuvinte și de transpus în comportamente coerente de viață. Este vorba, într-adevăr, de cuvinte care, luate în serios, pretind o convertire radicală".
Reînnoire
Reafirmă ca unic remediu calea iertării, fie la nivel individual, fie la nivelul familiei națiunilor: "Vicisitudinile umane de fiecare zi pun în lumină, într-un mod evident, cât sunt de importante iertarea și reconcilierea pentru o reală reînnoire în plan personal și social. Aceasta are valoare în relațiile interpersonale, dar și în raporturile dintre comunități și națiuni".
Tablou neliniștitor
Îndreptându-și privirea spre diferitele părți ale lumii, papa definește ca un "tablou neliniștitor" situațiile în care "vocile de pace care se ridică din toate părțile lumii par ineficiente". Sfântul Părinte începe de altfel mesajul său prin această invitație a lui Cristos: "Iată, noi urcăm la Ierusalim" (Mc 10,33). Un oraș încă simbol azi al tuturor orașelor în care vocile de pace par să nu se audă.
Model de viață creștină
Suveranul pontif invită credincioșii la urmarea lui Cristos care merge spre patimă, spre răscumpărare: "Cu aceste cuvinte, explică Ioan Paul al II-lea, Domnul îi invită pe ucenici să parcurgă împreună cu el drumul care, din Galileea conduce la locul unde se va înfăptui misiunea de mântuire. Acest drum spre Ierusalim, pe care evangheliștii îl prezintă ca o încoronare a itinerarului pământesc al lui Isus, constituie modelul de viață al creștinului angajat să-l urmeze pe Maestru pe drumul crucii. Această invitație de "a urca la Ierusalim" Cristos o adresează deopotrivă bărbaților și femeilor de astăzi".
Purificarea memoriei
Mesajul amintește de drumul străbătut de Biserică în cursul jubileului: procesul de "purificare a memoriei" și cererea de iertare din 12 martie 2000 în bazilica "Sfântul Petru" și afirmă: "Calea unică a păcii este iertarea. A accepta și a oferi iertarea face posibilă o nouă calitate a raporturilor dintre oameni, întrerupe spirala urii și a răzbunării și rupe lanțurile răului, care înlănțuie inima adversarilor. Pentru națiunile care caută reconcilierea și pentru toți cei care doresc o coexistență pașnică între indivizi și popoare, nu există decât o singură cale: iertarea primită și oferită".
Patrimoniul spiritual
Se afirmă misiunea de reconciliere a Bisericii în lume: "Biserica, anunțând iertarea și iubirea dușmanilor, este conștientă că introduce în patrimoniul spiritual al întregii omeniri un nou mod de a se raporta la alții; un mod cu siguranță greu, dar bogat în speranță".
Inimă generoasă
Pentru generozitate, se subliniază exigențele: "O inimă reconciliată cu Dumnezeu și cu aproapele este o inimă generoasă. În zilele sfinte ale Postului Mare "colecta" capătă o valoare semnificativă, deoarece nu este vorba de a oferi ceva de prisos pentru a liniști propria conștiință, ci de a lua asupra noastră cu solicitudine solidară mizeria prezentă în lume". Și conclude: "Lumea așteaptă din partea creștinilor o mărturisire coerentă de comuniune și de solidaritate".
Pr. Cornel Cadar