Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Pentru a fi "martori ai iubirii"

"Pietre vii în Biserica lui Cristos" (cf. 1Pt 2,5).

Am pășit cu o reînnoită speranță în cel de-al treilea mileniu. Înaintea noastră se deschide un spațiu larg ca un ocean pe care trebuie să ne aventurăm ca să-l străbatem; nu singuri, ci însoțiți de acela care a îmbrățișat firea noastră omenească pentru a putea călători cu noi. El este începutul și sfârșitul, alfa și omega, stăpânul timpului și al istoriei, singurul care cunoaște inima omului și singurul pe care se poate conta.

Uniți cu Cristos și cu ceilalți frați

Anul liturgic care unește cele două milenii se derulează normal. Am parcurs perioada Adventului și a Crăciunului la încheierea mileniului trecut și ne-am fixat privirea spre cel care s-a născut pe pământ acum 2000 de ani.

În drumul său de iubire, Cristos își continuă lucrarea parcurgând an de an itinerarul care trece prin jertfă și moarte pentru a ajunge la înviere și înălțare. Este opera dumnezeiască a mântuirii în favoarea omului. Este un veșnic da care se aplică rând pe rând celor care au nevoie de intervenția sa și îl caută. Este un mister ce ni se împărtășește nouă, oamenilor, în timp și în istorie până la descoperirea sa definitivă în veșnicie.

Noi avem o singură obligație: să ne deschidem ochii pentru a-l vedea și să-i arătăm o inimă mare pentru a fi introduși în misterul său și chiar a deveni instrumentele sale.

Timpul Postului Mare - timp de har

Cu Miercurea Cenușii începe un timp nou, un timp special pentru a-l descoperi în toată splendoarea iubirii și a jertfei sale pe Cristos, timpul Postului Mare. El ni se prezintă săptămână de săptămână pe drumul încercărilor, al ispitirii (duminica I), pe înălțimea Taborului în rugăciune (duminica a II-a), în mijlocul mulțimii chemându-i pe toți la convertire pentru a nu pieri (duminica a III-a), în casa Tatălui care-l primește și îl îmbrățișează pe fiul risipitor, care s-a reîntors (duminica a IV-a), în templu predicând mulțimilor și iertând-o pe femeia prinsă în păcat, care s-a angajat să nu mai păcătuiască (duminica a V-a), și, desigur, pe drumul spre jertfa supremă, în Grădina Măslinilor, intrând triumfător în Ierusalim, înconjurat de ucenicii săi și de mulțime, ajungând astfel tocmai în săptămâna patimilor (duminica a VI-a) pentru a parcurge drumul Cenacolului, al Calvarului, al Crucii și al mormântului în așteptarea clipei biruinței și a Învierii (duminica Paștelui).

Acesta a fost prețul mântuirii și al răscumpărării - jertfa sa - sângele său, trupul său oferit ca dar de împăcare cu Tatăl.

Pe acest drum vom fi și noi privilegiați de a-l însoți cu apostolii, cu ucenicii, cu femeile sfinte și cu toți cei care l-au întâlnit și l-au îndrăgit pe calea mântuirii.

Timp de trei ani a cutreierat pământul Palestinei predicând evanghelia, vestea cea bună, și făcând bine la toți (cf. Fap 10,37), vindecându-i de boli și eliberându-i de duhurile necurate (cf. Mt 4,23).

Sosind timpul prevăzut de profeți și stabilit de Tatăl, a fost prins, chinuit, batjocorit și condamnat la moarte. Cel nevinovat a luat asupra sa păcatele omenirii și, urcând cu ele pe lemnul crucii, le-a ispășit și le-a anulat împăcându-i pe toți cu Dumnezeu.

Timpul Postului Mare este timpul forte al iubirii și dăruirii lui Cristos.

Mântuirea pe care a dobândit-o pe lemnul crucii trebuie să ajungă la toți și să opereze în toți până la sfârșitul veacurilor. Pentru aceasta l-a dăruit pe Duhul Sfânt apostolilor, chiar în ziua învierii glorioase și apoi l-a revărsat din belșug în ziua de Rusalii.

Astfel înființează Biserica și îi încredințează tot misterul iubirii sale, toate tainele sfinte, sacramenta salutis - sacramentele mântuirii, spunând apostolilor și urmașilor lor: "Primiți pe Duhul Sfânt. După cum m-a trimis pe mine Tatăl și eu vă trimit pe voi" (cf. In 20,20); "Mergând, așadar, predicați evanghelia la toată făptura. Cine va crede și se va boteza se va mântui, cine nu va crede se va osândi" (cf. Mc 16,15). "Iată, eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii" (cf. Mt 28,20).

Darul mântuirii sale îl încredințează apostolilor, îl încredințează Bisericii, ni-l încredințează și nouă.

Misterul Bisericii

Perioada sfântă pe care o trăim, Postul Mare, ne prilejuiește să medităm asupra lui Cristos, cel care s-a făcut om, a predicat, a suferit murind pe cruce și apoi a înviat. Trebuie să păstrăm mereu ochii noștri îndreptați asupra lui, ne îndeamnă Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea în scrisoarea apostolică La începutul mileniului trei (NMI 16).

În același timp, avem ocazia să medităm mai departe asupra misterului Bisericii, pe care el ne-a lăsat-o.

Din partea Oficiului Catehetic al Diecezei a fost elaborat un număr de cateheze care sunt destinate să fie prezente pe tot parcursul anului bisericesc 2000/2001, cu un conținut special - Biserica.

La începutul anului liturgic, din timpul Adventului 2000, au fost prezentate deja 10 teme pe care preoții le-au putut folosi la întâlnirile cu tinerii și în cadrul celebrărilor liturgice, adaptându-le tuturor categoriilor.

Pentru Postul Mare, pe care anul acesta vrem să-l trăim cu mare intensitate, avem alte teme speciale legate de misterul Bisericii, cum ar fi: a) Biserica este comuniune, comunitatea ucenicilor în jurul lui Isus, prima comunitate din Ierusalim; b) Biserica - sacrament de mântuire; c) credința Bisericii - fidelitatea față de adevăr; d) Biserica și misiunea - mergeți și predicați evanghelia la toată făptura (cf. Mc 16,15).

Sunt subiecte și adevăruri care ne vor oferi încă o dată posibilitatea de a pătrunde și mai mult în hotărârea lui Isus Cristos, prin care ne-a lăsat în dar taina mântuirii, adică taina Bisericii.

Aceste teme vor fi transmise tuturor parohiilor și centrelor de viață consacrată de către Editura "Presa Bună" și vor fi adaptate și prezentate în cadrul celebrărilor din timpul Postului Mare, fie în grupuri mici, fie în legătură cu omilia duminicală și chiar din timpul săptămânii, după caz, pentru a menține vie în credincioși ideea Bisericii din care fac parte și pentru a participa efectiv la viața Bisericii.

Aceste cateheze vor putea fi mai departe folosite la momentele importante ale anului liturgic, mai ales atunci când lucrarea lui Cristos este mai intensă, cum ar fi: Săptămâna Sfântă, celebrarea Învierii, a Înălțării și misterul Rusaliilor.

De asemenea, programul catehetic va continua și pe parcursul timpului de peste an în conformitate cu prescrierile noastre și ale Oficiului Catehetic, astfel încât întregul an 2001 să fie orientat spre a cunoaște și a prețui faptele minunate ale lui Dumnezeu, săvârșite în Biserică și prin Biserică. Astfel ne pregătim pentru a întâmpina și celebra Sinodul diecezan dorit de noi și de Biserica noastră locală.

Îndreptând spre toți invitația să aveți atenția și privirea îndreptată spre Cristos, pentru a-i descoperi și mai mult fața sa, mai ales fața sa suferindă dar plină de iubire și de milostivire, atunci când se jertfește pe lemnul crucii, abandonându-se cu totul în mâinile Tatălui și chemându-vă, de asemenea, să luați în seamă chemarea specială a Sfântului Părinte din scrisoarea Novo millennio ineunte, precum și din mesajul pe care ni-l transmite pentru timpul Postului Mare, vă doresc din inimă bogate haruri și împărtășire sfântă din misterul iubirii în Cristos și prin Cristos.

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat