Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Ne-ați întrebat, vă răspundem

Martorii în cauzele civile

În cazul în care părțile din proces nu sunt în măsură să indice numele martorilor la termenul de propunere a probelor, conform art. 186 Cod procedură civilă, "lista martorilor se va depune, sub sancțiunea decăderii, în termen de 5 zile de la încuviințare". Instanța de judecată nu va putea încuviința înlocuirea martorilor decât în caz de moarte, dispariție sau motive bine întemeiate.

Codul de procedură civilă prevede patru cazuri distincte în care anumite persoane nu pot fi ascultate ca martori, după cum urmează: rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv; soțul, chiar despărțit; interzișii și cei declarați de lege incapabili de a mărturisi; cei condamnați pentru jurământ sau mărturie mincinoasă.

Excepție de la această regulă o constituie art. 190 din Codul de procedură civilă care prevede că "în pricinile privitoare la starea civilă sau despărțenie se vor putea asculta ca martori rudele și afinii mai sus arătați, în afară de descendenți".

* * *

Pensia de întreținere

În conformitate cu dispozițiile Codului familiei, soțul căruia nu i-au fost încredințați copiii rezultați din căsătorie este obligat la plata unei pensii de întreținere în favoarea acestora.

Părțile pot conveni asupra pensiei printr-o învoială reciprocă sau în cazul în care nu există înțelegere obligația de întreținere va fi stabilită printr-o hotărâre judecătorească.

În cazul în care copilul este minor, cererea de chemare în judecată este făcută de reprezentantul legal al minorului, iar instanța de judecată va stabili pensia, după cum urmează:

1. la venitul minim pe economia națională (1.000.000 lei), în situația în care cel obligat la pensie nu realizează venituri;

2. la 1/4 din venitul realizat pentru un singur copil, 1/3 pentru doi copii și 2/3 pentru trei sau mai mulți copii, fără ca acest procentaj să depășească 1/2 din salariu realizat de persoana obligată la pensie. Pensia de întreținere este datorată de debitorul obligației până la majoratul copilului, iar în condițiile în care acesta se află în continuarea studiilor, obligația de întreținere va exista până la terminarea acestor studii, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani. Pensia este datorată indiferent de forma de învățământ frecventată (învățământ de stat sau particular) și chiar în condițiile în care beneficiarul pensiei primește bursă de studii. Pensia de întreținere se datorează în funcție de starea de nevoie a celui care o solicită, iar la stabilirea acesteia trebuie să se țină seama de toate veniturile care au caracter de continuitate. Veniturile pe care le realizează debitorul obligației de întreținere din prestarea de ore suplimentare sau ca spor de periculozitate nu pot fi avute în vedere la stabilirea bazei de calcul, deoarece ele reprezintă un efort suplimentar și chiar un risc pe care și le asumă debitorul pensiei și nu un caracter de continuitate.

În principiu, pensia de întreținere se acordă de la data chemării în judecată și nu de la pronunțarea hotărârii sau de la rămânerea ei definitivă.

Toate acțiunile de stabilire a pensiei de întreținere sau de majorare a acesteia nu sunt supuse taxei de timbru.

* * *

Asistența juridică obligatorie în cauzele penale

În cauzele penale, conform codului de procedură penală, "învinuitul sau inculpatul are dreptul să fie asistat de apărător în tot cursul urmăririi penale și al judecății, iar organele judiciare sunt obligate să-i aducă la cunoștință acest drept".

Asistența juridică este obligatorie când învinuitul sau inculpatul se află într-una din următoarele situații: minor; militar în termen; militar cu termen redus; rezervist concentrat; elev al unei instituții militare de învățământ; este internat într-o școală specială de reeducare și muncă; este arestat, fie chiar și într-o altă cauză; în cauzele în care legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani; când instanța apreciază că inculpatul nu și-ar putea face singur apărarea.

În toate situațiile enunțate mai sus, în cazul în care învinuitul sau inculpatul nu și-a ales un apărător, instanța va lua măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu.

În ceea ce privește celelalte părți din proces (partea vătămată, partea civilă sau partea responsabilă civilmente) instanța poate dispune la cerere sau din oficiu desemnarea unui apărător doar în situația în care constată că vreuna dintre părți nu și-ar putea face singură apărarea.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat