Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Rolul sinodului diecezan

În anunțarea programului pastoral pentru anul 2001, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, a fixat și celebrarea unui sinod diecezan, care va reprezenta "un adevărat dar ceresc, un adevărat kairos sufletesc pentru tot parcursul nostru de credință" mai ales la începutul acestui nou mileniu.

Din punct de vedere etimologic, sinod - de la cuvântul grecesc synodus - înseamnă "a merge împreună, drum făcut împreună", adică este acțiunea convergentă a mai multor persoane spre același scop, având menirea să ne plaseze în direcția corectă; comunitatea diecezană trăiește și acționează în mod comunitar pentru un scop comun. În sens general, sinod înseamnă adunare.

Finalitatea sinodului este aceea de a-l ajuta pe episcop în exercitarea misiunii sale, care îi este proprie: călăuzirea credincioșilor care îi sunt încredințați spre păstorire. În acest scop, preoții convocați să participe la sinod devin "colaboratori înțelepți ai ordinului episcopal, ajutoare și instrumente chemate la slujirea poporului lui Dumnezeu" (LG 28; cf. PO 2 și 7). Dar sinodul oferă episcopului și ocazia de a solicita cooperarea, alături de preoți, și a unor laici și persoane consacrate, ca un mod special de exercitare a responsabilităților, care privesc pe toți creștinii în edificarea trupului lui Cristos, Biserica (cf. LG 7 și 32).

A pune o dieceză în mișcare spre un sinod înseamnă a-i mobiliza toate resursele spirituale, intelectuale și creative spre un scop comun, care va fi atins cu participarea întregii dieceze.

Sinodul este cu adevărat un dar ceresc, un timp al Duhului Sfânt, în care suntem cu toții chemați la trezirea credinței sau reîmprospătarea ei, la reînviorarea pietății și a apostolatului în dieceză. Celebrarea sinodului trebuie să fie tocmai acest eveniment inspirat și călăuzit de Duhul Sfânt, care să pună Biserica noastră locală într-o stare de discernământ și analiză, pentru a ajuta întreaga comunitate diecezană să trăiască într-o fidelitate totală față de evanghelie în circumstanțele actuale.

Este momentul de har al Domnului pentru dieceza noastră, pentru a construi o Biserică vie și dinamică și care ne va chema să vedem cum trebuie să fim creștini într-un timp în care sunt contestate valorile adevărate care stau la baza vieții creștine, cum trebuie să trăim sacramentele ca izvoare de har, care este locul cuvântului lui Dumnezeu în viața personală, cum privim instruirea catehetică, care este locul Euharistiei în viața comunității și a creștinilor, care trebuie să fie atitudinea corectă față de familie și viață, ce rol trebuie să aibă asociațiile catolice în viața Bisericii locale, problema muncii și a dreptății sociale, care sunt formele de participare la acțiunile social-caritative, deschiderea diecezei spre activitatea misionară, problema ecumenismului, problema educației și a școlii, rolul mijloacelor de comunicație și folosirea lor corectă. Sinodul va fi și un moment de verificare a fidelității Bisericii noastre locale față de directivele Conciliului Vatican II, un moment de corectare a unor abuzuri sau greșeli care ar exista în activitatea pastorală, oferind noi perspective pentru o mai mare fidelitate față de legile și normele Bisericii universale adaptate la situația particulară a diecezei.

Sinodul va oferi și ocazia unor celebrări religioase însoțite de rugăciunile tuturor credincioșilor, pentru o deschidere tot mai mare față de Duhul Sfânt în vederea unei adevărate reînnoiri a vieții Bisericii noastre locale.

Pentru a întâmpina și trăi un asemenea moment solemn pentru viața Bisericii locale suntem invitați să ne pregătim intens la toate nivelurile bisericești - preoți, persoane consacrate, seminariști, tineri, laici - și să ne aducem contribuția personală, pentru că sinodul diecezan reprezintă adunarea preoților și a credincioșilor dintr-o Biserică locală, aleși să ofere ajutor episcopului diecezan pentru binele întregii comunități diecezane (cf. can. 460).

Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat