Secolul martirilor
Interviu cu Michel Hrynchyshyn
În cei 2000 de ani de istorie a Bisericii, două treimi dintre martiri au trăit în secolul al XX-lea (aproape 27 de milioane dintr-un total de 40 de milioane). Aceasta a fost dezvăluirea făcută de episcopul Michel Hrynchyshyn, exarh al ucrainenilor de rit bizantin din Franța și președinte al Comisiei pentru Noii Martiri din cadrul Comitetului pentru Jubileu din Vatican. Această comisie, formată dintr-un grup de 10 experți, a fost înființată acum câțiva ani de papa, având sarcina de a strânge informații despre martirii din secolul nostru, de la Bisericile aparținând tuturor confesiunilor creștine.
- Preasfințite Hrynchyshyn, de ce se spune că secolul al XX-lea a dat cei mai mulți martiri creștini?
În "Enciclopedia lumii creștine", David B. Barrett susține că în ultimele 20 de secole au existat aproape 40 de milioane de "martiri", dintre care 26.685.000 în secolul al XX-lea. Desigur Barrett folosește termenul de "martir" într-un sens foarte larg. Dar papa este de acord cu această tendință. "Acest secol a văzut foarte mulți martiri, în special din cauza nazismului, comunismului și a conflictelor rasiale și tribale (cf. Incarnationis mysterium).
- Care sunt cauzele care au dus la un număr așa de mare de "martiri"?
Sunt aproape un miliard de catolici în lume, pe lângă alți creștini; toate grupurile au fost persecutate și omorâte pentru credința lor pe întreaga planetă, în mai mult de 70 de națiuni. Ideologiile perverse ale nazismului și comunismului s-au răspândit în toată lumea: acestea sunt răspunzătoare pentru eliminarea multor creștini.
- Care este geografia martirajelor reflectată în munca depusă de comisia pe care o conduceți? Câți martiri ați numărat? Ce țări sau continente au fost mai afectate de acest fenomen?
Martirajul este emblematic pentru secolul al XX-lea; este frapant și caracterizează timpurile noastre. Fără îndoială cel mai mare număr de martiri s-a înregistrat în Europa, unde creștinii au fost persecutați practic în fiecare țară. Comisia pentru Noii Martiri a primit sarcina de a elabora "cataloage" ale "martirilor". Am contactat diferite conferințe episcopale din lume pentru a aduna documente și informații despre "martirii" din diferite țări... Informațiile au fost clasificate conform criteriilor stabilite și au fost alcătuite cataloage. În țări ca Sudan, Algeria, Coreea de Nord, China... creștinii sunt încă martirizați pentru credința lor.
- Ce îi deosebește pe acești martiri moderni de cei din alte secole din istoria Bisericii?
Martirii de astăzi sunt mai puțin cunoscuți, mai puțin "glorioși" în ochii oamenilor. Detalii ale istoriei multora dintre ei sunt necunoscute. Martirizarea a avut loc aproape în secret. Unii au zăcut ani de zile în închisori și "gulaguri". Nu se știe nici măcar unde a avut loc martirizarea sau unde au fost îngropați. Este ceva total diferit de gloria acelora care au fost sfâșiați de lei în Colosseum.
- Care sunt cele mai neașteptate aspecte ale recensământului la care lucrați?
Martirajul este o mare comoară și binecuvântare pentru Biserică. Dar această comoară a fost neglijată și ignorată până când papa Ioan Paul al II-lea a început insistent să ne atragă atenția asupra acestui dar unic al secolului al XX-lea. Acest papă a beatificat în jur de 900 de martiri în timpul pontificatului său. "Iată vă zic: ridicați ochii voștri și priviți holdele că sunt albe pentru seceriș. Iar cel ce seceră primește plată și adună roade spre viața veșnică" (In 4,35-36). Aceasta este o provocare stimulantă cu care Biserica se confruntă astăzi: secerișul. Și acesta este pus deja în faptă. Au fost scrise deja texte frumoase pe acest subiect: cred că studiile lui Andrea Riccardi (în italiană), Didier Rance (în franceză) și Robert Royal (în engleză) vor fi disponibile. Conferința Episcopală Germană a editat volume despre mărturisitorii lui Cristos; Charlotte Molette a mai publicat două volume despre martirii rezistenței spirituale...
(Interviul, furnizat de Agenția de știri ZENIT - 5 mai 2000 -, provine de pe site-ul www.greek-catolic.ro)