Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Slujirea aproapelui

Centrul Diecezan Caritas

"În momentul de față prisosul vostru să acopere lipsa lor, ca prisosul lor, la rândul lui, să umple lipsa voastră. Astfel va fi egalitate, precum stă scris: "Cel cu mult nu a prisosit, iar cel cu puțin nu a dus lipsă" (2Cor 8,1). Cu toții am auzit despre Caritas. Mai puțini însă știu poate ce face Caritasul și pentru cine. La aceste întrebări vom încerca în continuare să găsim răspunsuri trecând în revistă câteva dintre proiectele pe care le desfășoară această organizație caritabilă.

Înființat în anul 1990 la inițiativa Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași, Centrul Diecezan Caritas este o organizație cu caracter umanitar aparținând Bisericii Catolice dedicată tuturor activităților legate de ajutorul social și caritativ.

Are în subordine șapte filiale, în localitățile: Iași, Roman, Bacău, Piatra Neamț, Suceava, Târgu Ocna, Adjud și își desfășoară activitatea prin intermediul proiectelor locale de dezvoltare comunitară venind în sprijinul familiilor sărace, al bolnavilor, bătrânilor și copiilor și al altor categorii de persoane defavorizate de pe teritoriul diecezei.

Aceste proiecte sunt structurate pe mai multe categorii dintre care amintim:
- Proiecte pentru copii: orfelinat, locuință pentru copii orfani;
- Proiecte educaționale: grădiniță, centre de zi, biblioteci, centru de calculatoare, cursuri de limbi străine, burse pentru elevi și studenți;
- Proiecte pentru persoane în vârstă și imobilizate: cărucioare pentru invalizi, locuințe sociale pentru persoane în vârstă, oferirea unei mese calde la domiciliu;
- Proiecte de ajutor social: cabinete de consiliere și ajutorare materială cu alimente și îmbrăcăminte a persoanelor defavorizate social, cantină mobilă;
- Proiecte agricole: fermă agricolă, atelier de tâmplărie;
- Proiecte medicale: puncte de distribuire a medicamentelor, cabinete stomatologice, cabinete medicale, centre de îngrijire medicală și asistență socială la domiciliu.

Iată în continuare pe scurt câteva dintre proiectele aflate în desfășurare:

- Cabinetul stomatologic Caritas (Iași, Roman). Tratamentele sunt gratuite pentru orfani, pentru bătrânii cu pensii mici și pentru alte categorii de persoane care nu au nici un fel de venit. Majoritatea pacienților noștri sunt săraci, ei plătesc tratamentele în funcție de venitul lor, dar nu mai mult de 50% din prețurile practicate de alte cabinete stomatologice particulare.

- Farmacia Caritas (Iași, Roman, Bacău, Piatra Neamț, Târgu Ocna, Suceava) distribuie medicamente săracilor, bătrânilor și celor care dovedesc că au venituri reduse. Medicamentele sunt donate de Action Medeor și de către Catholic Medical Mission Board, inc., NY, U.S.A. după măsura posibilităților lor de colectare.

- Ferma Agricolă "Fericitul Ieremia Valahul" - Mircești asigură aprovizionarea cu legume și fructe a Orfelinatului Caritas "Sf. Iosif" - Iași și, atunci când este posibil, a altor două orfelinate pe care Caritas Iași le susține: Casa de Copii "Sf. Maria" - Barați (jud. Bacău) și Casa "Barbara - Il Chicco" (cu 50 de copii cu handicap) - Bârnova, jud. Iași.

- Orfelinatul Caritas "Sf. Iosif" - Iași oferă un ambient familial, educație pentru 25 de copii (6 băieți și 19 fete), dintre care doi cu handicap, copii orfani sau proveniți din familii dezorganizate. Copiii sunt supravegheați de Surorile Campostrini. Caritas Iași, Caritas Luzern (Elveția) și Kfd Freiburg asigură plata cheltuielilor de întreținere, a salariilor și hranei necesare copiilor. Acoperișul Orfelinatului a necesitat reparații ce s-au realizat în lunile august-septembrie 2000 datorită fondurilor primite de la Organizația Diözesanverband Münster.

- Locuință pentru copii orfani (Iași). Caritas Iași are în proprietate un apartament cu două camere în care locuiește din ianuarie 2000 o familie de cinci frați orfani, cu vârsta cuprinsă între 9 și 17 ani, ai căror părinți au decedat în comă alcoolică și i-au lăsat în stradă. Ei sunt sub supravegherea a două familii, merg la școală și se pare că integrarea lor în societate va fi reușită. Cheltuielile de întreținere, de cumpărare a rechizitelor pentru școală, haine, hrană sunt suportate de Caritas, de cele două familii care-i supraveghează și de sponsorii ocazionali.

- Centre de zi ("Dopo Scuola" - Piatra Neamț, "Don Bosco" - Iași). Centrele au ca scop să ofere copiilor cu dificultăți la învățătură suport educațional și moral. Copiii asistați selecționați dintre elevii claselor a II-a și a III-a provin în general din familii sărace sau dezorganizate, familii care nu le pot oferi sprijinul și supravegherea necesare. După terminarea orelor copiii se adună în spațiile special amenajate și, sub supravegherea a două cadre didactice, își pregătesc temele pentru a doua zi și participă la diverse activități instructiv-recreative. Pe lângă rechizitele de strictă necesitate, copiii beneficiază zilnic și de o mică gustare atunci când fondurile și condițiile o permit.

- Grădinița "Maria Goretti" Tomești. Caritas Iași a achiziționat în anul 2000 clădirea fostei grădinițe din cartierul Tomești - Iași, una din cele mai sărace zone ale Iașiului. Grădinița a fost închisă cu trei ani în urmă și în momentul în care Centrul nostru a achiziționat-o devenise o clădire parțial distrusă. Copiii preșcolari din Tomești nu mai aveau astfel posibilitatea de a merge la grădiniță, având în vedere și faptul că cea mai apropiată grădiniță se află la 7 km și părinții lor nu dispun de bani pentru a le plăti transportul. În luna august 2000 au început lucrările de reparații care s-au realizat parțial urmând a fi finalizate din sponsorizări, prin contribuția comunității din Tomești și munca voluntară a părinților și rudelor viitorilor beneficiari ai grădiniței și prin efortul tinerilor voluntari ai Caritasului.

Pentru viitor dorim să inițiem o serie de proiecte: adăpost pentru săracii fără locuință, atelier de tâmplărie pentru orfani și copii cu handicap, o stație socială de îngrijire a bolnavilor la domiciliu (există deja una la Roman, dar vom înființa și în Iași anul acesta o astfel de stație).

Prin aceste proiecte echipa Centrului Diecezan Caritas sub îndrumarea directorului general, Mons. Grigore Duma, și a secretarului general, pr. Egidiu Condac, urmărește ca zilnic, prin slujirea aproapelui să împlinească voința Domnului devenind un instrument prin care el să-și poată arăta milostivirea și dragostea pentru cei mici și lipsiți de ele.

"Du-te și fă și tu la fel" ne îndeamnă Isus în parabola samariteanului milostiv, învățându-ne să-l vedem pe aproapele nostru în fiecare dintre cei care, căzuți fiind, nu găsesc puterea de a se ridica. Mulțumim tuturor celor care au binevoit să ofere fraților din prisosul lor prin donații, colecte și alte modalități, urmând astfel îndemnul plin de înțelepciune, ce a devenit motoul Centrului Diecezan Caritas Iași: "Doar dăruind vei dobândi!"

Sergiu Ungurianu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat