Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Un an de har

Jubileul anului 2000 este spre final. Sâmbătă, 6 ianuarie, în ziua Epifaniei Domnului, la Roma, prin închiderea porții sfinte a bazilicii "Sfântul Petru", jubileul va lua sfârșit. În Bisericile locale încheierea jubileului va avea loc în vigilia Epifaniei Domnului, adică pe 5 ianuarie. Este important să ne îndreptăm spre trecut pentru a ne reaminti ce s-a întâmplat în această perioadă de timp, atât de așteptată, pregătită cu grijă și trăită cu intensitate.

O primă privire o putem arunca asupra evenimentelor: la acelea la care am luat parte direct și la acelea care au ajuns la noi indirect: fie prin mijloacele de comunicare, fie prin ecourile ajunse la noi prin intermediul persoanelor și grupurilor cu care am intrat în contact.

Ca prim punct de referință aș dori să amintesc trei momente importante ale anului sfânt. Primul de relevanță universală este jubileul tinerilor sau Întâlnirea Mondială a Tineretului, care s-a ținut la Roma între 15 și 20 august. Cine nu a rămas impresionat de acea masă de tineri și tinere, veniți la Roma din toate colțurile lumii, cu prospețimea lor naturală, cu spontaneitatea lor? Era frumos să-i vezi mergând pe străzile Romei, îndreptându-se spre bazilica "Sfântul Petru" sau spre alte bazilici, unind cu înțelepciune buna dispoziție și rugăciunea.

Un alt eveniment care trebuie amintit este pelerinajul românilor. Jubileul, aniversarea memorabilei vizite a Sfântului Părinte la București și cei 300 de ani de la Sinodul din Alba-Iulia prin care se consfințea unirea definitivă a Bisericii românești din Transilvania cu Biserica Romei: trei evenimente semnificative pentru neam și pătrunse de bucuria pascală au fost marcate în zilele 6-14 mai în Cetatea Eternă de către cei 2.500 de credincioși catolici de ambele rituri provenind din toate colțurile României în frunte cu episcopii lor.

Cel de-al 47-lea Congres Euharistic Internațional (18-25 iunie) a amintit tuturor că acel Isus, făcut om prin Maria acum douăzeci de secole, astăzi este prezent în Euharistie ca izvor nesecat de viață nouă. Ca pregătire pentru acest congres în Dieceza de Iași, între Duminica Albă și Joia Verde (30 aprilie - 22 iunie), s-a desfășurat Congresul Euharistic Diecezan, cu un program vast de adorație continuă și de conferințe.

La evenimentele evocate, cu siguranță, fiecare poate adăuga altele, la care a participat, în propria dieceză sau parohie, sau care au trezit interesul său și au hrănit credința și rugăciunea sa.

În ceea ce ne privește, "Lumina creștinului" a adunat și a consemnat numeroase mărturii cu privire la grupuri sau la persoane, toate convergente în a sublinia puternica experiență spirituală pe care lumea a trăit-o în itinerarul său jubiliar.

Toate acestea s-au datorat unei lungi și preocupante pregătiri, voită de Sfântul Părinte, și actualizată în cei trei ani dinaintea anului 2000. S-a datorat și pentru că accentul a fost pus mult mai mult pe valoarea și pe importanța drumului interior decât pe gesturile externe. A fost și datorită puternicului ajutor pe care mijloacele de comunicare l-au dat. Rămâne faptul că jubileul anului 2000 a fost cu adevărat extraordinar, a fost un eveniment spiritual important, în același timp personal, profund, universal și istoric.

Mulți am pornit cu gândul reînnoirii spirituale. Mulți am pășit prin poarta sfântă, simbol al călătoriei "spre casa Tatălui". Pentru mulți: tineri și mai puțin tineri; sănătoși, bolnavi sau infirmi; săraci și bogați; persoane culte și persoane simple, Dumnezeu a deschis brațele și inima. Toți am avut șansa să fim schimbați, reînnoiți.

Pe cât de adevărat este că ne-am pus în mișcare, pe atât de adevărat este că el, Domnul, ne-a venit primul în întâmpinare, ne-a căutat și continuă să ne caute și să ne primească cu iubire infinită.

În mijlocul atâtor voci, uneori contradictorii, și a atâtor invitații ale lumii în care trăim, acest an sfânt care tocmai se încheie este ca o călăuză în pelerinajul nostru pământesc și va rămâne ca un punct de referință. Sunt primii pași în al treilea mileniu, cu toate speranțele, problemele, orizonturile, provocările și noutățile pe care le aduce.

Mulțumim Domnului că ne-a făcut să trăim acest jubileu extraordinar al anului 2000. Lui Cristos Mântuitorul îi adresăm încă o dată imnul care ne-a însoțit în întreg anul sfânt: Glorie lui Cristos, azi și-n veșnicie / Glorie, el va veni; e speranța tuturor.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat