Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Înaintează în larg

Aproape 30 de milioane de pelerini (de toate vârstele și stările de viață), pe parcursul celor 379 de zile ale anului sfânt, au fost la Roma. Pentru ei au lucrat 69.272 de voluntari. În total au fost 27 de ceremonii jubiliare, începând cu jubileul copiilor la 2 ianuarie 2000 și sfârșind cu jubileul lumii spectacolului, la 17 decembrie 2000. Ceremonia ecumenică de deschidere a porții sfinte a bazilicii "Sfântul Paul" din afara zidurilor (25 ianuarie 2000), ceremonia de "purificare a memoriei" (12 martie 2000), celebrarea martorilor credinței (7 mai 2000), pelerinajul în Țara Sfântă (20-26 martie 2000), celebrări de beatificări și canonizări - sunt câteva date și evenimente ale anului jubiliar 2000. Anul 2000 rămâne un an de har în care mulți s-au întâlnit cu Domnul și au pornit pe drumul convertirii.

La 5 ianuarie, după amiază, în vigilia Epifaniei, au fost închise de către cardinalii delegați porțile celor trei bazilici patriarhale: cardinalul Camillo Ruini a închis poarta bazilicii "Sfântul Ioan" din Lateran, card. Roger Etchegaray poarta bazilicii "Sfântul Paul" din afara zidurilor și card. Carlo Furno poarta bazilicii "Sfânta Maria cea Mare".

Încheierea marelui jubileu a fost marcată de închiderea porții sfinte a bazilicii vaticane de către Ioan Paul al II-lea la 6 ianuarie 2001. În tăcere, Sfântul Părinte a urcat scările, a îngenuncheat pe prag, s-a rugat și a închis cele două canaturi ale porții.

Anul sfânt s-a încheiat și ochii noștri, ochii pelerinilor, telecamerele televiziunii, au avut în față poarta sfântă închisă. Ce mesaj are ea pentru Biserică și pentru noi? Mons. Piero Marini, ceremonierul papei, a explicat.

Poarta poate fi pentru noi memoria care să ne însoțească în pelerinajul vieții. Jubileul s-a încheiat, dar anul de har anunțat de Isus din Nazaret continuă în viața Bisericii și în viața personală a fiecărui credincios.

După închiderea canaturilor, imaginile imprimate pe cele 16 dale ale porții sfinte din bazilica vaticană turnate în mod vizibil în poziție frontală, sunt mărturia experienței jubiliare. Ele vorbesc despre istoria mântuirii și în deosebi despre un Dumnezeu milostiv și iubitor de oameni. Omul, după alungarea din paradis, este un pelerin aflat mereu în mișcare în căutarea unui sens și a unui scop pentru propria viață. Totuși noi nu călătorim singuri: imaginile ne amintesc că, în Cristos, Dumnezeu s-a făcut tovarășul nostru de drum asemenea nouă afară de păcat, pentru ca peregrinarea noastră să devină un drum de convertire și de reîntoarcere la Tatăl.

A privi poarta înseamnă a privi dincolo, a fi în căutarea unui spațiu și a unui timp, a unei alte dimensiuni, a unui scop dincolo de limitele acestei lumi, adică a fi în căutarea lui Dumnezeu până când drumul ne va conduce înainte porții paradisului și Domnul va deschide și vom intra cu el la nuntă.

"Ochii tuturor erau îndreptați asupra lui" (cf. Lc 4,20). După încheierea anului sfânt continuăm să ținem ochii noștri fixați asupra porții care este Cristos: poarta harului și a îndurării este mai deschisă ca oricând.

Duc in altum - Înaintează în larg (cf. Lc 5,4) - este notat în scrisoarea apostolică dată cu ocazia închiderii anului sfânt. Un program pentru Biserică și pentru fiecare credincios de a înfrunta provocările viitorului. Dacă am trăit cu adevărat jubileul, aceasta se va vedea din roadele de sfințenie pe care le vom purta în viața obișnuită, înaintând pe drumurile acestei lumi.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat