Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Să ne îngrijorăm atât cât trebuie

Antraxul (cărbunele, buba neagră, dalacul) este o zoonoză care afectează în special ierbivorele de la care poate fi transmisă accidental la om. Agentul etiologic este bacilul cărbunelui (bacillus anthracis). La om poate determina două forme de îmbolnăvire: cărbunele extern (cutanat) și cărbune intern (pulmonar, digestiv, meningeal). Subiectul intens mediatizat stârnește panică și îngrijorare mai ales când vedem că bacilul poate ajunge în casele oamenilor prin corespondență, de cele mai multe ori sub forma unui praf alb și care deseori se dovedește a fi făină sau detergent. Câtă vreme și autoritățile au instituit și măsuri de control severe, subiectul nu trebuie minimalizat, dar nici exagerat; glumele pe această temă pot aduce în închisoare chiar și pe prietenii cei mai buni.

Forma cutanată este cel mai frecvent întâlnită. Se manifestă sub forma unei leziuni cu evoluție în mai multe stadii: o pată roșie - veziculă (bulă cu lichid) - ulcerație - escară (crustă) brună-neagră înconjurată de edem (piele mai umflată).

Forma intestinală se manifestă cu febră, dureri abdominale difuze, vărsături, diaree cu sânge.

Forma pulmonară se manifestă cu febră, greutate în respirație, lipsă de oxigen, expectorație cu sânge și modificări în structura organelor toracice care se evidențiază radiologic.

Forma meningeală se manifestă cu febră, semne și simptome meningeale, cu sau fără convulsii, și pierderea stării de conștiență. Această formă poate fi o complicație a oricărei forme clinice de mai sus.

În țara noastră se înregistrează anual aproximativ 20 de cazuri de antrax cu forma clinică cea cutanată. Îmbolnăvirile se pot produce la persoanele care prin profesie au contacte cu animale bolnave (bovine, ovine, cabaline, caprine etc.). Îmbolnăvirea se poate produce și prin consum de carne contaminată sau prin contact cu produse contaminate, piele, păr etc. Bacilii pot ajunge și pe cale respiratorie în organismul omului.

Rezistența deosebită în mediu a acestui bacil (sporii) fac posibil contactul la mare distanță în timp și spațiu. Primele semne de boală pot apărea la 2-7 zile de la contactul infectant.

Medicul de familie va fi consultat la orice suspiciune, dar confirmarea bolii se poate face numai de către specialiștii infecționiști.

Prevenirea îmbolnăvirii la animale se face prin vaccinare. Prevenirea îmbolnăvirii la om se face prin controlul sanitar veterinar al tuturor produselor provenite de la animale (carne, piei, păr, lână, blănuri, făină de oase etc.), măsuri de protecție a muncii în fermele de animale și în gospodării individuale.

Tratamentul pentru bolnavi se face într-o unitate sanitară, iar pentru contacți se poate face ambulatoriu timp de cinci zile cu antibiotice (penicilină sau tetraciclină sau cloramfenicol etc.).

Probabil cei care terorizează lumea au început cu antraxul și doresc ca toată atenția să fie centralizată pe acest subiect. Este greu de crezut că se vor limita la o singură armă biologică. Ministerul Sănătății și al Familiei atenționează întreaga rețea sanitară privind apariția de îmbolnăviri mai puțin specifice zonei sau țării noastre cum ar fi:
- sindromul de febră hemoragică, manifestat prin erupție hemoragică, sângerări nazale, vomă cu sânge, scaune cu sânge și febră cu o durată de cel puțin cinci zile;
- holera, caracterizată prin diaree, vărsături, crampe musculare, scăderea temperaturii corpului, deshidratare;
- pesta, boală cu debut rapid, cu febră, frisoane, dureri de cap, stare generală gravă, adenopatii foarte dureroase (ganglioni-buboane) sau tuse cu expectorație cu sânge, dureri toracice, greutate în respirație;
- meningita meningococică apare brusc cu febră mare, cu dureri de ceafă, tulburări de conștiență, erupții cutanate sângerânde;
- febra tifoidă debutează lent, cu febră persistentă, cefalee severă, dureri musculare, tuse seacă, deseori constipație, hepatosplenomegalie (mărirea de volum a ficatului și a splinei);
- tifos exantematic debutează cu febră mare, frison, cefalee, față congestionată, dureri musculare, erupții ale pielii pe trunchi și apoi pe tot corpul cu excepția feței, a palmelor și a tălpilor; transmiterea bolii se face prin păduchi;
- botulismul apare brusc fără febră, cu paralizii oculare, senzație de uscăciune a gurii, greutate în înghițire, slăbiciune musculară progresivă;
- variola boală cu debut prin febră ridicată, oboseală, cefalee, erupție localizată pe față și membre inferioare la început ca niște pete roșii care evoluează spre cicatrizare și crustă.

Oricare dintre îmbolnăviri le-ar alege teroriștii lumii, consecințele ar fi dezastruoase pentru fiecare om și prin urmare pentru colectivitatea umană, prin suferințe, invalidități, pierderi de vieți omenești.

Dr. Maria Helena Bîrhală



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat