Evenimente externe
23 de ani în frunte
Cea de-a 23-a aniversare de la alegerea ca papă i-a adus Sfântului Părinte aplauze puternice din partea sinodului episcopilor. În ciuda importanței acestei zile, papa și-a menținut programul obișnuit. Dar a rămas impresionat de aplauzele episcopilor. Cardinalul Bernard Agre de Coasta de Fildeș, președinte al sinodului, l-a felicitat pe papa în numele adunării. El i-a urat papei în latină să își continue activitatea "ad multos annos", pentru mulți ani. La cei 81 de ani ai săi, în ciuda atentatului și a numeroaselor operații: extracția unei tumori în 1992, ruptura de femur în 1994, apendicita în 1996, papa Ioan Paul al II-lea continuă să își facă planuri.
Migranții și refugiații
Respectul absolut pentru libertatea religioasă este o condiție "indispensabilă" pentru evitarea confruntărilor dintre civilizații, a spus papa Ioan Paul al II-lea în mesajul său pentru Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților din 2002. Diecezele catolice vor ține această zi în date diferite, cu motoul "Migrarea și dialogul interreligios". Este "indispensabil pentru fiecare, scrie papa, să țină cont de necesitățile esențiale ale libertății religioase și de conștiință, așa cum a arătat-o atât de bine Conciliul Ecumenic Vatican II". "Aceasta este singura speranță pentru respingerea spectrului înfricoșător al acelor războaie religioase care au însângerat atât de des istoria umană și care au forțat adesea mulți oameni să își abandoneze propriile țări", continuă mesajul.
Un nou document
Vaticanul pregătește un document privind religiozitatea populară, pentru a-i ajuta pe credincioși să discearnă care practici și obiceiuri sunt sănătoase și care nu. Statuile, devoțiunile la sfinți și procesiunile sunt printre cele mai caracteristice expresii ale religiozității populare. Nu toate expresiile sunt în totalitate creștine. Pentru a ajuta la distingerea lor, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a informat în timpul adunării sale de la sfârșitul lunii septembrie că pregătește un "Îndrumar" privind religiozitatea populară. Cardinalul Jorge Medina Estévez, prefectul congregației, a declarat la Radio Vatican că responsabil cu pregătirea primului proiect al textului este cardinalul Norberto Rivera Carrera, arhiepiscopul primat al Mexicului. Adunarea a adăugat mai multe propuneri, care vor fi incluse în text, înainte de a fi prezentat papei Ioan Paul al II-lea spre aprobare.
Confruntări în Nigeria
Papa Ioan Paul al II-lea a condamnat confruntările dintre creștini și musulmani care au izbucnit vineri, 12 octombrie, în Nigeria. "Un alt episod violent s-a adăugat situației tragice prin care trece lumea în aceste zile: peste 200 de morți și mii de răniți", a spus suveranul pontif în ziua de 17 octombrie, adresându-se miilor de pelerini veniți pentru audiența generală din Piața "Sfântul Petru". Ciocnirile au început în Kano, un oraș din nordul Nigeriei cu majoritate musulmană. După rugăciunile din moschee au fost organizate proteste contra acțiunilor militare americano-britanice din Afghanistan. "Cei care au provocat aceste acte de nejustificat sunt responsabili în fața lui Dumnezeu", a spus papa. El și-a exprimat solidaritatea și sprijinul spiritual episcopului din Kano și "tuturor celor care plâng pe cei dragi pe care i-au pierdut".
Rugăciune pentru misiuni
Prima rugăciune "în întreaga lume" pentru misiuni s-a desfășurat duminică, 21 octombrie, când s-a celebrat Ziua Mondială a Misiunilor. În această zi, parohi și comunități religioase, mișcări și grupuri misionare s-au adunat de la ora 20.00 la ora 21.00, în peste 20 de țări, pentru a se ruga pentru misiuni. Având în vedere diferitele fuse orare, de-a lungul întregii zile au existat grupuri care s-au rugat. Inițiativa a fost propusă în timpul Congresului Misionar Mondial, desfășurat la Roma în luna octombrie a anului jubiliar.
15 ani de închisoare
Un proeminent preot catolic a fost condamnat în luna octombrie de către guvernul comunist vietnamez la 15 ani de închisoare, acuzat fiind de subminarea unității țării. Înainte de arestare, pr. Thaddeus Nguyen Van Ly a cerut în luna februarie în fața Congresului Statelor Unite amânarea semnării tratatului bilateral pe considerentul că în Vietnam încă sunt încălcate drepturile omului și se practică persecuția religioasă. Statele Unite au cerut eliberarea pr. Van Ly, după arestarea acestuia, dar guvernul comunist a refuzat. Într-un proces care a durat o singură zi, în fața unui tribunal din orașul Hue, pr. Van Ly a primit doi ani de închisoare pentru sfidarea ordinului de detenție și alți 13 ani pentru "subminarea unității naționale a statului".
Cărțile religioase
Vânzările de carte religioasă din Germania au crescut în mod constant în ultimii șase ani, au declarat producătorii de carte la recentul Târg Internațional de Carte desfășurat la Frankfurt în perioada 10-15 octombrie. Eugen Emmerling de la Asociația Germană a Vânzătorilor de Carte consideră ca pozitivă creșterea vânzărilor de carte religioasă. Din 1995, vânzările au crescut "nu senzațional, dar constant", la 5,6% de la 4,9% din cărțile produse în Germania. Cel mai bine se vinde literatura de "liturgică practică", precum și cărțile de rugăciuni și meditații, literatura franciscană, lucrări și calendare religioase pentru copii, a spus Stenmans, directorul Asociației pentru Presa Catolică.
Franciscanii în misiune
Un grup de frați franciscani, membri ai unei fraternități itinerante, speră să meargă în misiune de pace în Afghanistan. Fraternitatea itinerantă cuprinde frați din diferite continente, cu vârsta între 35 și 40 de ani. Printre ei se află și un american. Franciscanii doresc să urmeze exemplul sfântului Francisc, care, acum 800 de ani, a mers să îl vadă pe sultanul Malek El-Kamil. "Mergând în Afghanistan, trebuie să ne gândim însă la franciscanii din Pakistan, care ar putea să sufere consecințe directe ale unui asemenea gest", a declarat pr. Giacomo Bini, superiorul general al ordinului.
O zi de post
Cardinalul Theodore McCarrick i-a îndemnat pe toți catolicii din Arhidieceza de Washington să postească o zi pe săptămână până la încheierea conflictului din Afghanistan. The Associated Press informează că apelul a fost făcut de către cardinal în timpul Liturghiei din catedrala "Sfântul Matei" din localitate, prelatul afirmând că postul ar fi și un mod potrivit de a-i aminti pe cei care au murit în atacurile teroriste din 11 septembrie. Deși alegerea zilei a fost lăsată la discreția fiecărei persoane, cardinalul McCarrick a recomandat vinerea.
Comisia de dialog
Început în urmă cu șase ani pentru rezolvarea unor probleme patrimoniale, dialogul dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică) a continuat joi, 27 septembrie, la reședința Episcopiei Greco-Catolice din Lugoj. Este vorba de Cea de a VI-a Întâlnire a Comisiei Mixte de Dialog Greco-Catolic - Ortodox. În prima parte a discuțiilor, ierarhii ortodocși au prezentat evoluția pe plan local a dialogului dintre cele două Biserici, cu realizările și cu problemele rămase în discuție. Partea greco-catolică și-a menținut cererea de a-i fi restituite catedralele, bisericile protopopiale și, acolo unde există două biserici, dintre care una greco-catolică, aceasta să le fie restituită greco-catolicilor sau să li se permită măcar slujirea alternativă. S-a convenit ca următoarea întâlnire să se țină în septembrie 2002, la sediul Episcopiei Ortodoxe a Aradului.