Mihăileni
Despre istoricul comunității catolice din Mihăileni nu se pot scrie amănunte deoarece nu avem documente de arhivă care să ne informeze cu date referitoare la viața și activitatea locuitorilor de pe aceste meleaguri. În trecut, Mihăileniul a fost târg de vamă la hotarul cu Austro-Ungaria, capitală a ținutului Dorohoi în timpul domnitorului Mihail Sturdza, important centru comercial între Cernăuți și Botoșani. În timpul Primului Război Mondial armata rusă a fost cantonată în acest târg, iar în timpul Celui de-al II-lea Război Mondial aici a fost linia întâi a frontului. Datorită bombardamentelor, jumătate din târg a fost incendiat, iar marea parte a documentelor de arhivă au ars.
În ceea ce privește comunitatea catolică, până în anul 1940 erau circa 200 de credincioși. La 4 decembrie 1940, majoritatea populației de origine germană s-a repatriat. Pe lângă credincioșii germani mai erau și polonezi și români, dintre care au rămas foarte puțini.
Populația romano-catolică din Mihăileni are lăcaș de cult din anul 1896, ctitorie a enoriașilor catolici din localitate, ajutați fiind de Guvernul Austriac. Clădirea bisericii este amplasată în partea de nord-vest și a fost construită din zid de cărămidă pe temelie de piatră, cu turlă acoperită cu tablă. Pereții exteriori sunt tencuiți cu praf de piatră, iar interiorul este zugrăvit simplu. Acest modest, dar plăcut lăcaș de cult poate cuprinde în interiorul lui peste 100 de persoane. Biserica a fost sfințită cu hramul "Trupul și Sângele Domnului". Cu ocazia sfințirii, biserica a fost înzestrată cu orga mecanică a capelei conacului Dersca. Întrucât aceasta nu mai era în stare bună de funcționare, familia Josef și Dorna Exner din Erkrath, Germania, a donat anul acesta o orgă electronică foarte bună. La transportul orgii din Germania în România a contribuit și domnul Oskar Pikus, un credincios din Siret.
Terenul pe care a fost construită biserica a fost donat de familia Clinchevici și include o frumoasă grotă dedicată Maicii Domnului. Pe ambele părți ale bisericii străjuiesc două cruci mari de lemn. Cimitirul catolic se află în afara localității, în partea de nord-vest a târgului, la o distanță de peste 2 km, aproape de hotarul cu Republica Ucraina. Tipul de sol al cimitirului, ca de altfel și al terenurilor din împrejur, este cenușiu, de pădure, foarte sărac în humus și neproductiv pentru agricultură.
Principala sărbătoare a comunității este hramul. La această bucurie a credincioșilor din Mihăileni participă și enoriași din Siret, Vicșani, Dornești, Vășcăuți etc., precum și mulți credincioși ortodocși.
De la construirea bisericii și până în preajma Primului Război Mondial, Mihăileniul era parohie și a avut ca păstor pe pr. Iosif Hübner. După 1918 a fost filială a Parohiei Botoșani. În această perioadă, singurul preot sfințit din Mihăileni a fost pr. Wilhelm Klein, hirotonit în anul 1939. Ulterior, comunitatea catolică din Mihăileni a fost deservită de pr. I. Bock, pr. I. Sabău, pr. I. Lucaci, pr. P. Gabor, pr. I. Ciuraru, pr. I. Mocanu, pr. E. Kropp și îndeosebi de pr. Valerian Enășcuț, în timpul căruia a fost renovată biserica.
În prezent, comunitatea catolică din Mihăileni este filială a Parohiei Siret, județul Suceava, și este deservită de pr. Cristian Vacaru care, bilunar și ori de câte ori situația o cere, oficiază sacramentele la care participă și foarte mulți credincioși de religie ortodoxă.
Aurel Gavriloaie și Josef Exner
* * *
Departamentul de Cercetare Științifică
După cum scriam în unele numere anterioare ale acestei reviste, prin decretul 1314 din 16 iulie 1999, PS Petru Gherghel a înființat Departamentul de Cercetare Științifică a Istoriei Bisericii Catolice din Moldova. Statutul de organizare al acestui departament, prevede printre altele: studierea istoriei catolicilor din Moldova, constituirea unui tezaur de documente, înființarea unui muzeu diecezan la Săbăoani, cooptarea colaborării unor cercetători avizați în vederea realizării de proiecte științifice, organizarea de simpozioane de comunicări științifice, editarea de studii, articole, ediții de documente, expoziții etc. Una din prioritățile acestui departament este și editarea unui Buletin istoric, în care sunt incluse studii (istorice, arheologice, etnografice, antropologice etc.) privind istoria unor comunități sau personalități catolice din această zonă a țării. Cei interesați să colaboreze sunt rugați să ia legătura cu Mons. Anton Despinescu sau cu pr. Alois Moraru (Episcopia Romano-Catolică Iași, Bd. Ștefan cel Mare, nr. 26, 6600 - Iași; tel. 032/212003, fax: 032/212006, e-mail: aloismoraru@hotmail.com).