Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vizită apostolică

Nunțiul apostolic în România, Jean-Claude Périsset, însoțit de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în perioada 30 septembrie - 3 octombrie a efectuat o vizită în unele comunități catolice și instituții bisericești din Dieceza de Iași. Eminența sa a avut posibilitatea de a cunoaște cum își trăiesc credința unii credincioși din Moldova, de a se ruga și de a celebra sfânta Liturghie împreună cu ei și de a vedea cum își desfășoară activitatea pastorală preoții și persoanele consacrate.

După participarea la deschiderea noului an universitar de la Institutul Teologic din Iași și după vizita făcută la mănăstirile catolice din Iași (Congregația "Surorile Providenței", Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe și Micile Surori ale Carității Mariei Îndurerate), Eminența sa Jean-Claude Périsset, luni, 1 octombrie, s-a întâlnit cu ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În ziua următoare, 2 octombrie, a vizitat comunitatea din Bălțați unde a fost primit în aplauze și cântece de sărbătoare de către credincioșii adunați în fața Bisericii. Autoritățile locale împreună cu pr. decan Petru Beșleagă și cu pr. paroh Alois Hârja au adresat un bun venit distinșilor oaspeți și i-au invitat să le dea binecuvântarea lor arhierească. Următorul punct al vizitei l-a constituit comunitatea din Târgu Frumos. Această parohie mică, în frunte cu pr. paroh Marcel Medveș, i-a primit pe oaspeți în biserica ce se afla încă în construcție. La Fărcășeni, nunțiul și Preasfințitul au avut bucuria de a fi primiți la intrarea în sat de o mare coloană de călăreți îmbrăcați de sărbătoare, pe ulițele satului, de copiii, tinerii și adulții care au lăsat preocupările lor de la școală, de la câmp, sau din gospodărie, pentru a-i saluta pe înalții păstori sufletești. În fața bisericii au fost întâmpinați de pr. paroh Valeriu Ciorbă, de Lazăr Constantin, primarul comunei și de celelalte oficialități. La intrarea în biserică, unde se putea citi "Viva il papa e il suo rappresentante", toți au rămas câteva momente în rugăciune, după care au intrat cântând în biserică. Vizita a continuat la Răchiteni și la Izvoarele. La ora 12.30, în fața bisericii din Răchiteni întreaga comunitate, mic și mare, toți cu flori în mână, au venit să-i întâmpine pe cei doi păstori. Pr. decan Alois Dămoc și pr. paroh Albert Lucaci i-au salutat în numele comunității. Oaspeții s-au îndreptat apoi spre Izvoarele, parohie păstorită de pr. Ciril Blaj. Aici, după primirea din fața bisericii, conduși de copiii îmbrăcați în alb care le aruncau înainte petale de flori, au intrat în biserică și, în fața sfântului Sacrament expus pe sfântul altar, l-au adorat pe Isus.

Trecând pe la locul istoric de la Berindești, leagăn străvechi al credincioșilor catolici de pe aceste meleaguri moldave, oaspeții s-au îndreptat spre Săbăoani unde erau așteptați de Preasfințitul Aurel Percă, pr. decan Dumitru Farcaș, pr. paroh Toma Encuță și de numeroși preoți și credincioși. Mai întâi au fost primiți la primăria din localitate de către Valeria Dascălu, primarul comunei, apoi au vizitat grădinița condusă de surorile "Notre Dame de Sion" și comunitatea acestora. A urmat sfânta Liturghie pontificală.

În ziua următoare, 3 octombrie, după ce a participat la Pârgărești la înmormântarea pr. Gheorghe Lenghen, nunțiul însoțit de episcopul de Iași și-a continuat vizita deplasându-se la Pildești. După ce a fost primit de credincioșii parohiei în frunte cu pr. paroh Petru Budău, a vizitat grădinița și comunitatea Surorilor "Maestre Pie Venerini", Școala și Comunitatea "Frații Școlilor Creștine". Apoi a celebrat o sfântă Liturghie pontificală în biserica parohială.

La sfârșitul vizitei, Eminența sa a dat un interviu revistei "Lumina creștinului", din care o parte este redat în continuare, urmând să fie redat în întregime în "Almanahul Presa Bună 2002".

Un adevărat climat de speranță

- Eminență, ați participat la deschiderea noului an universitar. Ce perspective credeți că poate avea în viitor Dieceza de Iași?
Participarea la inaugurarea anului universitar în cadrul Seminarului "Sfântul Iosif" este pentru mine un semn al prezenței Sfântului Părinte în mijlocul vostru, și aș vrea să fie înțeleasă ca un stimulent în numele papei pentru ca toți seminariștii și întreaga dieceză să intre cu adevărat, cu o inimă sinceră și o mare generozitate, în acest program de nouă evanghelizare, iar programul este cel al tradiției evanghelice și al lui Cristos însuși. Prin urmare, perspectivele care se deschid pentru dieceza voastră sunt luminoase, pentru că se simte în episcopul vostru, în episcopul auxiliar, în preoții voștri, în toți cei care au responsabilitatea de a pregăti noii preoți, această dorință de a fi cu adevărat uniți cu Sfântul Părinte în calitatea sa de păstor universal, în așa fel încât ceea ce se face în dieceză se face în comuniune cu papa, iar Dieceza de Iași devine pe deplin Biserică locală în cadrul Bisericii Universale.

În această vizită v-ați întâlnit cu ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cum vedeți ambientul ecumenic din regiunea noastră?
Cred că ambientul ecumenic din România a cunoscut, începând cu vizita papei de acum doi ani și jumătate, un climat nou de fraternitate profundă și de încredere reciprocă. Vizita mea la ÎPS Daniel, care nu este prima, este și o dovadă în acest sens că împărtășim împreună aceleași valori și dorim să le punem în practică. Aceștia sunt pașii necesari pentru a înainta pe calea către unitatea vizibilă a Bisericii lui Cristos. Personal cred că mai ales bunele relații care există între mănăstirile catolice și mănăstirile ortodoxe, în special în Moldova, sunt un element indispensabil pentru crearea acestui climat. Desigur, nu este de ajuns doar o rază de soare pentru a face ca totul să strălucească, este nevoie ca terenul să fie însămânțat, este nevoie de muncă, iar prin această muncă a preoților, a credincioșilor laici care se implică, prin rugăciunea tuturor pentru unitatea Bisericii, cu siguranță, vom putea face pași gigantici către unitate.

În aceste zile ați avut ocazia să vizitați câteva comunități catolice. Ce impresii v-ați făcut și ce mesaj doriți să transmiteți Sfântului Părinte?
Prima mea impresie o constituie credința acestor comunități, bucuria de a fi împreună, de a se ruga, de a sta în jurul episcopului lor, în jurul parohului lor și, prin intermediul persoanei nunțiului, în jurul papei. Am simțit că am fost primit ca și cum în locul meu ar fi fost însuși papa pe care eu îl reprezint. Pentru mine este dovada că aceste comunități sunt cu adevărat catolice și simt universalitatea Bisericii. O impresie importantă mi-a făcut-o numărul mare de copii, de familii adevărate, de tineri și oameni de toate vârstele care erau prezenți la aceste întâlniri în toate comunitățile pe care le-am vizitat. Toate acestea îmi spun că există o viață spirituală intensă. Acest climat de multă speranță este exact ceea ce îi voi comunica Sfântului Părinte - mă voi întâlni cu el în luna noiembrie, când mai întâi voi face o prezentare a vizitei mele, pentru a-i spune despre această speranță care există aici.

Eminență, prin intermediul revistei "Lumina creștinului" ce mesaj doriți să transmiteți tuturor credincioșilor din Moldova?
Mesajul pe care îl transmit este însuși mesajul papei din scrisoarea sa apostolică Novo millennio ineunte: "Duc in altum!", adică "Mergeți în larg!" Nu vă temeți! Tuturor creștinilor din Moldova, fie că sunt catolici, ortodocși sau de alte confesiuni, le spun "duc in altum", pentru că aveți promisiunea lui Cristos, iar istoria voastră de fidelitate față de Cristos, chiar și în perioada persecuției din timpul regimului comunist, dovedește că aveți valori mărețe și că acestea vă permit să trăiți. Aveți o îndelungată istorie de secole de fidelitate. Așadar, intrați în acest nou mileniu cu speranță și încredere. Dumnezeu este cu voi și voi veți fi cu Dumnezeu.

A consemnat pr. Mihai Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat