Zilieri ai Domnului
Intrând în noul an, secol și mileniu, am avut convingerea că în comparație cu mulțimea de contemporani care nu au mai ajuns la acest moment, suntem niște privilegiați. Și asta, cum se exprimă poetul nostru național, "din mila Sfântului...", adică a lui Dumnezeu.
Conștienți că fiecare clipă este un dar dumnezeiesc, împreună cu atâtea alte daruri personale ca tot atâția talanți, este numaidecât necesară buna chivernisire a acestora. Pentru o bună reușită în această privință, asceza creștină recomandă cu insistență ca orice zi să fie considerată drept ultima în drumul spre eternitate.
Într-adevăr, cu fiecare pas, cu fiecare clipă ne apropiem de "punctul vamal" al marii treceri. Contează cât se poate de mult ca într-o asemenea situație să putem spune liniștiți și cu transparență cuvenită: totul este în ordine.
Consider că aceste patru cuvinte ale scurtei propoziții ar putea fi însușite, constituind o deviză eminamente practică pentru fiecare creștin, angajat în trăirea botezului său, ca ucenic al Fiului lui Dumnezeu, lumină, cale, adevăr și viață. Cele șapte daruri ale Duhului Sfânt: al înțelepciunii și al înțelegerii, al sfatului și al tăriei, al științei, al evlaviei și al fricii de Dumnezeu s-ar armoniza de minune în lucrarea cea bună a sfințeniei. Este, de fapt, chemarea permanentă pe care Tatăl ceresc ne-o adresează în iubirea sa nemărginită, la care suntem deciși să răspundem cu deschidere largă și receptivitate fidelă. Capodopera sfințeniei, a înfierii o face Dumnezeu, artizanul inegalabil, pe căile numai de dânsul știute și fără greș.
Ce ar fi dacă ne-am considera zilieri ai Domnului? În cazul în care zilele călătoriei noastre ar fi multe, chiar foarte multe, trăite cum am menționat, ar realiza mozaicul splendid al adevăratului creștin. Merită atenția și osteneala!
Mons. Anton Despinescu