Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Ne-ați întrebat, vă răspundem

1. Recuperarea imobilelor

În conformitate cu Legea 10/2001 cu privire la restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, orice persoană îndreptățită trebuia să notifice în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acestei legi persoana juridică deținătoare, solicitând restituirea în natură a imobilului. Prin O.G. nr. 109 din 13 august 2001, acest termen a fost prelungit cu trei luni, astfel încât data limită de trimitere a notificărilor este 14 noiembrie 2001. Atenție la acest termen! Toate cererile depuse după această dată nu vor mai fi luate în calcul, ele fiind introduse tardiv.

2. Ajutoare sociale

Conform art. 1 din O.G. nr. 33 din 23 august 2001 rechizitele școlare se acordă elevilor care sunt înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi, în anul de învățământ 2001-2002 și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie 2001, este de maxim 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din indemnizația de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi și studenți acordate în condițiile legii, precum și ajutorul care se acordă soțiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu.

Sumele alocate pentru rechizite școlare sunt diferențiate în funcție de nivelul de învățământ, după cum urmează:
a) 200.000 lei/elev din învățământul primar;
b) 250.000 lei/elev din învățământul gimnazial.

Rechizitele școlare s-au acordat doar pe baza unei cereri formulate de reprezentantul legal al elevului (tată, mamă, tutore etc.) și înregistrată până la data de 1 septembrie 2001 la școala la care elevul este înscris. Cererea trebuia însoțită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie 2001.

3. Pensia de invaliditate

Conform art. 53 din Legea nr. 19 pe 2000 au dreptul la pensie de invaliditate asigurații care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă;
b) bolilor profesionale sau tuberculozei;
c) bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca;
d) asigurații care satisfac obligații militare prevăzute la art. 38 alin. 1 lit. c din prezenta lege (au satisfăcut serviciul militar ca militari în termen sau militari în termen redus, pe durata legal stabilită, au fost concentrați, mobilizați sau în prizonierat);
e) elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă datorită accidentelor sau bolilor profesionale în timpul și din cauza practicii profesionale;
f) persoanele care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauză, au dreptul și la pensie de invaliditate, indiferent de vechimea în muncă, pe timpul cât durează invaliditatea, stabilită în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

Încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie, emisă de medicul specializat în expertiză medicală și recuperarea capacității de muncă. Pensionarii de invaliditate sunt supuși revizuirii medicale, în funcție de afecțiune la intervale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii. Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală. Revizuirea medicală se poate efectua și la cererea pensionarilor, dacă starea sănătății lor s-a îmbunătățit sau, după caz, s-a agravat.

Conform art. 7 din Legea nr. 19/2000 nu sunt supuși revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat