Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente interne

Sfințire de biserică
Sâmbătă, 29 septembrie, la sfânta Liturghie de la ora 11.00, s-a consacrat altarul și s-a sfințit biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Focșani. Această biserică este al treilea edificiu catolic din oraș, după capela ridicată în anul 1834 și a bisericii cu același nume construită între anii 1846-1847. Construirea bisericii sfințite a început la 10 august 1991 după proiectul arhitectului Mircea Ostoia. Biserica, ce imită în exterior o chitară iar în interior un butoi, are o lungime de 33 m, o lățime de 22 m, iar înălțimea turnului este de 52 m. La celebrare au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, precum și autoritățile locale. Parohia are 269 de familii cu 704 credincioși și este păstorită de pr. Mihai Enășel (paroh) și de pr. Gabriel Farcaș (vicar).

Seminar
În perioada 21-22 septembrie, la Institutul Ecumenic "Sfântul Nicolae" din Iași s-a desfășurat seminarul cu tema "Traficul de femei", organizat de Forumul Ecumenic al Femeilor Creștine din România. Seminarul a avut ca obiective familiarizarea cu problematica traficului de femei și căutarea unor modalități de prevenire la nivel local, prin încercarea realizării unor legături cu comunitățile locale (Biserică, școală, mass-media, ONG-uri). La cele șase sesiuni ale seminarului au fost invitate și oficialități din cadrul primăriei și poliției. Din partea Bisericii Romano-Catolice a participat pr. Maricel Mititelu.

Școală Profesională
În ziua de 15 septembrie, a avut loc deschiderea anului școlar la Școala profesională "La Salle" din Pildești. Este prima școală condusă de Frații Școlilor Creștine în România, după 1948. Scopul școlii este formarea profesională a tinerilor din Pildești și din satele învecinate, în trei profile: tâmplari universali, instalatori instalații tehnico-sanitare și de gaze și croitorie-îmbrăcăminte femei. Școala vrea să meargă dincolo de această formare profesională către o educație integrală în valorile umane și creștine. Inaugurarea oficială va avea loc ceva mai târziu, probabil în luna aprilie 2002, după câteva luni de activitate. Adresa este: Școala Profesională "La Salle", Asociația "Institutul Sfântul Ioan De La Salle" (Frații Școlilor Creștine), str. Vasile Alecsandri, 1, com. Cordun, jud. Neamț, 5589 Pildești tel. 033/748581 sau 094/536867 (Fr. Antxon Andueza).

Pelerinaj la Cacica
Duminică, 7 octombrie, va avea loc în basilica minor din Cacica, încredințată grijii pastorale a Provinciei Franciscane "Sf. Iosif", întâlnirea tuturor persoanelor consacrate din Dieceza de Iași. La ora 10.00 va începe procesiunea spre biserică din intersecția Solca-Cacica, iar la ora 11.00 va avea loc sfânta Liturghie pontificală concelebrată prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași. După sfânta Liturghie va urma procesiunea cu sfântul Sacrament și statuia Maicii Domnului în jurul Bisericii.

Icoana de la Luncani
În ziua de 11 septembrie, în cadrul audienței papale la care purtătorii scapularului marian au mulțumit Sfântului Părinte pentru scrisoarea apostolică pe care a adresat-o privind valoarea spirituală a acestui semn, a fost sfințită icoana Maicii Domnului, născătoare de Dumnezeu, care va fi așezată în sanctuarul Maicii Domnului de la Luncani, județul Bacău. La invitația superiorilor carmeliți, din partea PS Petru Gherghel, a participat Mons. Petru Mareș, care a purtat icoana sus-amintită.

Voturi
-
În ziua de 14 octombrie, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.00, din capela Surorilor Providenței din Iași, sr. Mihaela Chifan, sr. Tereza Țâmpu și sr. Maria Unguru, vor confirma consacrarea lor pentru totdeauna în familia sfântului Alois Scrosoppi.
- În ziua de 8 septembrie, la terminarea anului de probă al noviciatului, în cadrul unei sfinte Liturghii care a avut loc la Prăjești, au făcut profesiunea simplă a voturilor de curăție, sărăcie și ascultare 34 de frați novici din Ordinul Franciscanilor Conventuali din Roman. (Pr. Victor-Emilian Dumitrescu).
- Sâmbătă, 29 septembrie, la Collevalenza (Italia), un grup de surori din Congregația "Slujitoarele Iubirii Milostive" au făcut prima profesiune religioasă în această familie. Dintre aceste surori face parte și o româncă: Agata Lupu (Rotunda). Aceste surori activează și în Dieceza de Iași, la Barticești (jud. Neamț) și au carisma: "Totul din iubire - cu unicul scop de a face cunoscută iubirea milostivă a lui Dumnezeu".

Vizita nunțiului în Moldova
Nunțiul apostolic al Vaticanului la București, Jean-Claude Périsset, va efectua o vizită de cunoaștere a mai multor parohii și instituții ecleziale din Dieceza de Iași. Excelența sa va ajunge în Iași duminică, 30 septembrie, și va participa a doua zi la deschiderea anului universitar la Institutului Teologic Romano-Catolic. După întâlnirea cu profesorii institutului și cu ceilalți oaspeți prezenți la aniversarea a 115 ani de la înființarea Seminarului diecezan, nunțiul va vizita mai multe congregații religioase catolice și Mănăstirea "Cetățuia" din Iași. Marți și miercuri, 2 și 3 octombrie, delegația Nunțiaturii va vizita comunitățile catolice și instituțiile bisericești din Bălțați, Târgu Frumos, Fărcășeni, Răchiteni, Izvoarele, Săbăoani, Traian (NȚ), Iugani, Barticești, Gherăești și Pildești. Vizita se va încheia joi, 4 octombrie, după ce Excelența sa va prezida sfânta Liturghie de sfințire a diaconilor de la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Simpozion internațional
Între 8 și 10 octombrie se va desfășura la Iași cea de-a IV-a ediție a simpozionului internațional Drepturile omului - dimensiune spirituală și acțiune civică organizat de către Institutul Român pentru Drepturile Omului din București în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași. La această întâlnire, care va cuprinde trei ateliere de lucru (Dimensiunea sacră a demnității umane. Toleranța ecumenică și drepturile omului, Acțiune civică și legislativă și Forme de educație civică), vor participa numeroși specialiști și susținători ai drepturilor omului din țară și străinătate, care vor încerca să evidențieze aspectele cele mai importante cu care se confruntă societatea noastră la acest început de mileniu. Din partea Episcopiei de Iași au fost invitați ep. Petru Gherghel, Mons. Anton Despinescu, pr. Ștefan Lupu, pr. Alois Moraru, prof. Anton Coșa și dl. Gheorghe Bejan.

Pentru apărarea vieții
-
În luna octombrie se va organiza un nou curs gratuit de formare pentru reglarea pe cale naturală a fertilității prin metoda simpto-termală Rötzer, curs ținut de dr. Vera Kaffanke, vicepreședinta INER (Institutul de Reglare Naturală a Concepției - din Germania). Cursul va dura 32 de ore, astfel: câte 4 ore: marți, miercuri, joi și vineri (orele 17-21) și câte 8 ore: sâmbătă și duminică. Înscrierile se fac la Asociația Programele "Buna-Vestire", tel. 01/6442454, e-mail: ongbunav@dial. kappa.ro. În luna aprilie 2002 se va face o nouă pregătire și se va putea da examenul pentru diploma INER, semnată de prof. Josef Rötzer (diplomă recunoscută pe plan internațional).
- Asociația Creștin Umanitară "Slujirea Vieții" organizează cursul "Echipat pentru a sluji" pentru cei interesați să presteze munca de voluntariat "Pro vita" în cadrul asociației sus amintite. Cursul se va ține la casa "Xaverianum" a Părinților Iezuiți din Iași în zilele de 20 și 27 octombrie; 3, 10 și 17 noiembrie. Informații suplimentare și înscrieri la tel. 032/156793 sau 094/253994.

Conferința Episcopilor Catolici din România
În perioada 17-19 septembrie, la sediul din București al secretariatului Conferinței Episcopilor Catolici, s-a ținut sesiunea de toamnă cu participarea tuturor episcopilor greco-catolici și romano-catolici. Ca invitați ai conferinței episcopale au participat Excelența sa Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, și pr. Petru Mareș, director național al Operelor Naționale Pontificale. Pe ordinea de zi, la propunerea participanților, au fost următoarele puncte: Sinodul Episcopilor de la Roma, din luna octombrie 2001; probleme legate de introducerea cauzei de beatificare a episcopilor martiri; probleme comune de cult și de pastorație; probleme legate de operele misionare. În după-amiaza zilelor de 17 și 18 septembrie în catedrala "Sfântul Iosif" s-a celebrat sfânta Liturghie romano-catolică, cu participarea tuturor episcopilor și a unui mare număr de credincioși. Rugăciunile episcopilor s-au ridicat la Dumnezeu pentru Biserică și pentru toți credincioșii din România. De asemenea, episcopii s-au rugat în mod deosebit pentru victimele recentelor atentate din SUA și familiile acestora, pentru întregul popor american și pentru ca prin credința în Dumnezeu și puterea mântuitoare a crucii lui Cristos, cu speranța în triumful final al binelui, al dreptății și al păcii, să reușească să depășească aceste momente. În acest sens, din partea CECR s-a transmis Conferinței Naționale a Episcopilor Catolici din Statele Unite un mesaj de solidaritate. Următoarea sesiune a conferinței episcopale va avea loc la Blaj în perioada 21-23 mai 2002. Fie ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră, iar Maica sfântă să ne ia întotdeauna sub ocrotirea sa. (Pr. Cazimir Budău)

Numiri și transferuri
Prin decrete episcopale, începând cu data de 1 august pr. Pavel Chelaru a fost numit director coordonator la Centru Misionar Diecezan; pr. Eugen Anton, secretar la același centru, iar începând cu data de 16 septembrie, pr. Alexandru Suceu OFMConv., paroh și rector al sanctuarului din Cacica; pr. Anton Sociu OFMConv. și pr. Eugen Avarvarei OFMConv., vicari la Parohia Cacica. Începând cu luna octombrie, pentru Școala de Cântăreți Bisericești, s-au făcut următoarele numiri: pr. Pavel Chelaru - canto și latină (director); pr. Eugen Anton - spiritualitate (secretar); pr. Mihai Roca - catehism și biblicum; pr. Maricel Irinel Mititelu - istoria Bisericii și liturgică; Steluța Diamant Dumea și Ioan Husti - profesori; Maximilian Husariu - teorie muzicală. Tot prin decret episcopal, începând cu 16 august, pr. Iulian Eugen Kropp a fost transferat de la Parohia Cacica la Parohia Solonețu Nou.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat