Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Sinodul - drum de convertire făcut împreună

Credință și convertire

Pentru Biserica locală, sinodul nu este un fapt organizativ, nu este o lucrare de fațadă, ci este un drum de convertire, făcut împreună. Drumul convertirii ne este deschis de credință și îl parcurgem stimulați de experiența iubirii lui Dumnezeu.

Cristos este sfânt și în el nu este umbră de păcat. El este sfântul lui Dumnezeu. Mai mult, el a iubit Biserica și s-a dat pe sine pentru ea, ca să o facă sfântă" (Ef 5,25-26). "Dar, în vreme ce Cristos, sfânt, nevinovat și fără pată (Evr 7,26), nu a cunoscut păcatul (cf. 2Cor 5,21), ci a venit pentru a ispăși păcatele poporului (cf. Evr 2,17), Biserica, incluzând în sânul ei oameni păcătoși, deopotrivă sfântă și având mereu nevoie de purificare, practică neîncetat pocăința și înnoirea" (LG 8).

Sfânta Scriptură ne relatează faptele și cuvintele lui Dumnezeu care, în bunătatea sa față de oameni, a voit să-i îndepărteze pe aceștia de păcat și să-i facă să se convertească la el. Păcatul este întotdeauna o îndepărtare de Dumnezeu și o cădere în idolatrie. Biblia ne învață, de asemenea, că există două convertiri: prima are loc atunci când se primește credința; a doua este un drum progresiv și continuu, de-a lungul întregii vieți.

Convertire de la ce? În primul rând de la păcat și, mai ales, de la compromisul cu păcatul, care oprește viața divină în noi, ne rupe de Cristos și dezarticulează relația noastră cu Biserica. Mai sunt însă și multe alte aspecte de la care trebuie să ne convertim. Câteva exemple: de la o stare de suspiciune și de lipsă de afecțiune față de Biserică; de la un tradiționalism ritualist; de la o alegere arbitrară a adevărurilor și a comportamentelor; de la un anumit amestec între credința creștină și deriva devastantă spre magie și spiritism etc.

Dar nu este suficientă convertirea de la, ci e nevoie și de o convertire la: la cel spre care ne îndreptăm. Convertirea ne îndreaptă spre Dumnezeu. Abandonăm păcatul pentru a trăi în Cristos.

Centrul întregii mișcări de convertire este Dumnezeu. Aici se află punctul de întâlnire dintre credință și convertire. Credința este darul fundamental al lui Dumnezeu, care ne schimbă măsurile și perspectivele vieții. Este un dar ce trebuie dezvoltat și întrupat până la a-l face viață în viața noastră. Această creștere începe cu primirea cuvântului lui Dumnezeu, care reînnoiește mentalitatea noastră. Efectul cel mai clar al credinței mature este bucuria de a-i aparține lui Dumnezeu, încrederea totală în el.

Biserica noastră locală, intrând în sinod, trebuie să crească în credință și în convertire. De aceea, fiecare comunitate trebuie să se întrebe, iar păstorul trebuie să descopere care sunt aspectele de la care și la care trebuie să se convertească comunitatea sa.

Acestea ar putea fi multe. Mă gândesc mai ales la o convertire la dimensiunea misionară a vieții creștine. Apoi, la o convertire a familiei, pentru ca aceasta să-și redobândească adevăratul chip creștin. De asemenea, e nevoie de o convertire la "ziua Domnului", înțeleasă ca celebrare reînnoită a Paștelui, în special prin participarea la Euharistie. E nevoie de o convertire de la o liturgie-rit la o întâlnire vie cu Domnul și cu întreaga comunitate, care să dea ritm întregii vieți. E nevoie de o convertire la mărturia carității. Biserica este pătrunsă de caritate și evanghelia trece pe drumul carității. Caritatea nu se epuizează în satisfacerea nevoilor materiale. Există atâtea abisuri în societatea de azi. Comunitatea creștină trebuie să devină transparentă pentru iubirea lui Dumnezeu prin mărturia carității ei. În sfârșit, e nevoie de o convertire la instaurarea unui stil de colaborare care să manifeste mai mult comuniunea dintre diferitele realități ecleziale, atât în parohie cât și în dieceză.

Pr. dr. Ștefan Lupu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat