A trăi pentru Dumnezeu
Doi preoți nou-sfințiți
Duminică, 23 septembrie, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași au fost sfințiți doi preoți: Iulian Valerian Ianuș (născut la 6 martie 1977, din Parohia Șcheia) și Iosif Iacob (născut la 6 iulie 1977, din Parohia Izvoare), pentru Dieceza de Iași de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. La celebrare au participat 25 de preoți, seminariști, rudele celor hirotoniți și mulți alți credincioși. Această zi a devenit un punct crucial în viața celor doi, care au ales să răspundă afirmativ cu toată ființa lor tainicei chemării divine de a-și consacra viața slujirii lui Dumnezeu și comunității creștine.
Fără vreo pretenție de a fi mai buni sau de a valora mai mult, anumite persoane îl aleg pe Dumnezeu ca pe unica lor iubire și se consacră Bisericii cu toată ființa lor.
În anul 1991 cei doi preoți nou-sfințiți au început seminarul mic la Iași, pentru ca apoi să-l termine la Bacău. Între anii 1995 și 1997 au frecventat cursurile de filozofie de la Institutul Teologic din Iași, după care au studiat patru ani la Universitatea din Lateran, unde li s-au oferit posibilități deosebit de bogate în materie de cultură și civilizație creștină. La 8 decembrie 2000, s-au reîntors în țară pentru a primi diaconatul împreună cu ceilalți colegi de la Institutul din Iași.
De multe ori am auzit spunându-se că preotul nu își aparține, că este o persoană dăruită altora. Este adevărat? Iată răspunsul pe care îl dă pr. Iulian, unul dintre cei doi preoți, acum la începutul slujirii sacerdotale: "Sunt zece ani de când am intrat în seminar, iar dorința de atunci, de a deveni preot, este acum realitate. Au fost ani de pregătire și maturizare în care am încercat să conștientizez tot mai mult ce înseamnă a fi preot pentru oameni și între oameni, preot al lui Cristos și al Bisericii. Ziua de azi este o încununare a eforturilor, sacrificiilor și rugăciunilor din acești ani de formare. O încununare, dar și un început de drum! În primii ani de seminar poți vedea preoția ca pe un punct "terminus", ca pe un țel, însă pe parcurs îți dai seama că de fapt este un început de slujire și dăruire lui Cristos și Bisericii sale. Gândurile și propunerile pentru acest început de drum pornesc dintr-o inimă dispusă să iubească și să se dăruiască total și necondiționat lui Cristos și întregii Biserici. Mă voi strădui să mă conformez cât mai mult lui Cristos, să fiu un alt Cristos pentru oameni. Numai așa voi putea aduce roade multe care să rămână. Îmi doresc să fiu un preot bun și sfânt, după inima lui Cristos. Și ce poate fi mai de preț decât a putea reactualiza jertfa lui Cristos de pe cruce la sfânta Liturghie? Ce poate fi mai frumos decât a fi instrument de reconciliere între Dumnezeu și oameni, între Creator și creatură?"
Răspunsul dat chemării lui Dumnezeu aduce întotdeauna o mare bucurie, o intimitate cu el, o bogăție de sentimente, care dau preotului un caracter unic. Este o bucurie inexprimabilă, o bogăție a cărei greutate de multe ori apasă greu pe umeri. Acum, la începutul acestui drum de slujire preoțească, să le dorim celor doi nou-sfințiți ca Duhul Sfânt să îi păstreze în fidelitate, să îi lumineze în discernământul de zi cu zi și să-i susțină în activitatea pastorală.
A consemnat pr. Mihai Roca
* * *
Sfințiri de diaconi
La 4 octombrie, 16 frați vor fi sfințiți diaconi, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, prin impunerea mâinilor și rugăciunea ES arhiepiscop Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România. Iată-i pe cei ce vor primi taina diaconatului și parohiile din care provin: Bălan Cristinel (Bacău-Centru), Bogdan Florin Gheorghiță (Galbeni), Bogdănel Anton (Luizi-Călugăra), Budău Augustin (Somușca), Butacu Benone, (Luizi-Călugăra), Butacu Benone, jr. (Luizi-Călugăra), Cătălin Emilian (Bălușești), Cojan Leon Eusebiu (Sărata), Ghiurcă Cazimir (Galbeni), Giorgiuculesei Narcis (Traian, Nt.), Luzinschi Iulian (Lespezi), Matei Adrian (Faraoani), Petrișor Ciprian (Săbăoani), Răchiteanu Eugen (Zăpodia-Traian, Bc.), Tulbure Anton (Luizi-Călugăra) și Vătămănelu Marius (Tămășeni).