Ziua Mondială a Misiunilor
"Milostivirea Domnului în veci o voi cânta" (Ps 89,2)
Fiecare creștin trebuie să vadă chipul lui Isus în săraci, în suferinzi și în cei care caută sensul vieții, proclamându-le lor pe Mântuitorul, scrie papa Ioan Paul al II-lea în mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor. Instituită de către papa Pius al XI-lea, Ziua Mondială a Misiunilor a ajuns anul acesta (21 octombrie) la a 75-a ediție. Papa spune că această zi oferă creștinilor posibilitatea de a-și arăta solidaritatea cu misionarii, prin ajutorarea acestora din punct de vedere material.
Conform Sfântului Părinte, misionarismul vine din "contemplarea chipului Domnului", care "conduce discipolii la «contemplarea» chipurilor oamenilor de astăzi: Domnul se identifică pe sine însuși cu «cei mai mici dintre frați»". Această contemplare permite creștinilor să descopere faptul că fiecare om îl caută pe Dumnezeu.
Proclamarea lui Cristos nu este ceva rezervat doar câtorva. Este "responsabilitatea tuturor membrilor poporului lui Dumnezeu", scrie papa. "Cei care au venit în contact cu Cristos, nu pot să îl țină pentru ei, ci trebuie să îl proclame". Această proclamare nu trebuie impusă, ci propusă "cu încredere", explică Sfântul Părinte. "Ea trebuie adresată adulților, familiilor, copiilor, fără concesii asupra cererilor radicale ale mesajului evanghelic, răspunzând nevoilor fiecăruia în ceea ce privește sensibilitatea și limba".
Papa Ioan Paul al II-lea mărturisește că marea lecție pe care a învățat-o din călătoriile sale din întreaga lume se poate sintetiza astfel: misionarismul "este astăzi mai necesar ca oricând ". "Păstrez întipărit în inimă chipul omenirii pe care am putut să-l contemplez în decursul pelerinajelor mele: este chipul lui Cristos reflectat în cel al săracilor și al suferinzilor; chipul lui Cristos care se oglindește în cei care trăiesc precum "niște oi fără păstor" (Mc 6,34). Fiecare bărbat și fiecare femeie au dreptul deplin să le fie explicate "multe lucruri".