Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Mihail Popa (Târgu Jiu). Vă mulțumim pentru contribuția financiară de a susține Editura. Cu privire la ceea ce ne-ați scris nu am înțeles dacă e vorba de un articol sau de întrebări adresate redacției. În cazul în care este vorba de un articol trebuie să precizați și care sunt sursele de inspirație.

* Iosif Tiba (Iași). Apreciem foarte mult rugăciunea trimisă la redacție. Din păcate, ea a ajuns cu întârziere, revista pentru luna august era deja tipărită. În afară de aceasta, revista are spațiu foarte limitat pentru astfel de texte.

* Jenica Pascal (A.). Vă înțelegem durerea și amărăciunea cu privire la transferarea preoților pe care i-ați cunoscut. Aceste evenimente au fost anunțate în biserică, dar probabil la alte Liturghii; aceleași evenimente au fost notate și în revista "Lumina creștinului". Trebuie să încercați să depășiți momentul, lăsându-i și pe alți credincioși să se bucure de experiența preoților care au fost pe la dv., altfel ar fi un semn de egoism să se bucure numai unii. Așa cum ne-ați scris, credem că "poate tot la fel vom plânge și pentru cei de acum...". Asta arată că sunteți aproape de slujitorii altarului, sprijinindu-i.

* Ioan Cojan (Traian, Neamț). Vă mulțumim pentru fidelitatea dv. de a ne scrie și mai ales pentru curajul de a compune poezii. Este adevărat că pentru a fi publicată o poezie trebuie să îndeplinească niște condiții. Așteptăm să ne mai scrieți și Domnul să vă dea multă sănătate!

* Vasile I. Tudosă (Penitenciar București). Pentru ceea ce ne-ați cerut va trebui să vă adresați Caritasului București din str. Gh. Missail, 83, sector 1, 78226-București sau Caritasului Iași din Bd. Ștefan cel Mare, 26, 6600-Iași.

* Ioana-Cristina Ursache (Iași). Articolul dv. a fost reținut pentru a fi publicat la un moment potrivit.

* Ion Cozma (jud. Bacău). "Noi ne rugăm pentru sufletele din purgator ca Dumnezeu să le ierte păcatele, dar ei se pot ruga pentru noi, cei vii? De ce preotul nu ia măsuri pentru acele morminte care nu sunt curățate de bălării? În luna noiembrie a fiecărui an se fac rugăciuni în cimitir la mormintele răposaților. De ce nu se fac rugăciuni la fiecare în parte, ci se face o singură rugăciune pentru aproape 10 suflete sau chiar și mai mult? Cred că preoții au tot timpul să stea în cimitir, chiar și o lună, până face la fiecare răposat în parte. Când moare un om nu i se trag clopotele în prima zi, ci abia a doua zi, oare se tocesc clopotele sau suntem și acum sub comunism când nu se dădea voie să se tragă clopotul zicând că le deranjează liniștea? Când eram tânăr am întrebat un preot în ce lună și în ce zi a murit Isus? și părintele mi-a răspuns că a murit în ziua de 7 aprilie și a înviat în ziua de 9 aprilie. De ce nu se respectă acea zi și acea lună?"

Este bine că vă gândiți cu atâta seriozitate la cei răposați, care se roagă pentru noi (la asta ne trimite de altfel și articolul din crez legat de "comuniunea sfinților") și aveți un respect deosebit față de ei, dar nu este normal să aruncați vina pe ceilalți sau chiar pe preot atunci când lucrurile nu merg prea bine. Nu numai preotul trebuie să ia măsuri pentru a fi curat la morminte, ci inițiativa trebuie să pornească din partea credincioșilor, să-l ajute pe preot nu să-l împovăreze și să-l acuze de tot ceea ce nu le convine. Nu știm dacă toată lumea din comunitatea din care faceți parte este de acord cu dv. de a sta o lună de zile prin cimitir. În plus, forma rugăciunii pe care dv. o contestați este stabilită de către superiorii Bisericii și este o invitație, printre altele, la rugăciune împreună. Clopotul care se trage atunci când moare cineva nu-l ajută cu nimic pe cel care a trecut dincolo, ci doar anunță în comunitatea respectivă că a murit cineva; important este cum moare acel om și ce am făcut pentru ca el să moară în harul sfințitor. Cu privire la data Paștelui s-a mai publicat în revistă și iarăși vă spunem că nu data are cea mai mare importanță, ci cum trăim această sărbătoare. Sperăm să vă fi lămurit în nedumerirea dv. și vă dorim mult har de la Domnul!

* Alexandru Robu (Săbăoani). "...din anumite motive, o sumedenie de cupluri căsătorite sunt divizate pe plan religios. Unele persoane și-au ales ca partener de viață o ființă de altă religie. Cunosc multe cupluri care au început o viață conjugală având aceeași religie, iar mai târziu, unul dintre ei a adoptat o altă religie. Sunt împrejurări în care într-o familie apar diferite discuții, având drept cauză confesiunea lor, cauze care apar mai ales atunci când familia respectivă este confruntată cu unele greutăți în fața cărora unul dintre ei cedează și, uitând de jurământul rostit în fața altarului, apucă altă cale. Viața nu m-a scutit nici pe mine. După mine, indiferent de motivele acestora, legământul căsătoriei nu trebuie minimalizat și nici rupt pentru simplul motiv că ne aflăm în fața unei căsătorii mixte și se ivesc păreri diferite privind religia. Partenerul catolic, dacă nu reușește, cu toată străduința sa și ajutorul celor din jur să limpezească noile probleme, trebuie să rămână așa, de unul singur... Îmi amintesc de un caz de mai mulți ani. Un vecin de-al meu s-a născut orb și a fost trimis la o școală specială la Cluj. Aflat cu serviciul în acel oraș, într-o duminică i-am făcut o vizită în urma căreia am rămas foarte impresionat. La acea oră tocmai ei, nevăzătorii, disputau un meci de fotbal. Mihai fiind în poartă, prindea mingea după zgomotul pe care-l făcea mingea. Mi-au fost arătate mijloacele de studiu, clasa, alfabetul și multe alte lucruri care m-au făcut să rostesc pentru mine în gând, ca atunci când îmi va fi greu în viață, să-mi amintesc de felul cum se descurcă și cum privea Mihai, cu optimismul lui caracteristic, nedreptatea care îl urmărea la tot pasul. Și iată că au venit și acele zile grele pentru mine... Dar exemplul lui Mihai m-a încurajat să trec mai ușor prin viață. De aceea zic că onoarea sfințeniei și puterea căsătoriei trebuie să răzbească peste vitregiile vieții, iar cuvintele Bibliei trebuie să fie în centrul ei... Din experiența personală de până acum, sfătuiesc pe alții, ca în tot ce întreprind să se gândească mai temeinic... Am citit cu mult interes propunerea făcută de domnul Anton Ghercă, privind apariția în cadrul Editurii "Presa Bună"a unei foi sau ziar difuzat periodic printre catolici și în care să fie incluse și știri sau evenimente și din alte domenii decât cele religioase. Mă declar întru totul de acord cu această propunere, deși, după cum se știe în prezent, toată lumea se confruntă cu lipsa banilor, situație oferită de această perioadă a tranziției și care nu se mai termină".

Am redat o bună parte din scrisoarea dv. mai veche tocmai pentru că astfel de situații sunt tot mai frecvente, din nefericire, în zilele noastre. Tot mai multe familii uită cu prea multă ușurință jurământul făcut în fața lui Dumnezeu, care dorește "o căsătorie indisolubilă". Consecințele despărțirii soților sunt, din păcate, dramatice, nu numai pentru cel părăsit, dar, mai ales, pentru copii, care devin, de cele mai multe ori, adevăratele victime. Regretăm că dv. înșivă ați trecut printr-o astfel de experiență tristă și ați fost nevoit să vă descurcați de unul singur în fața încercărilor vieții. Fiți însă convins că Dumnezeu v-a dat și haruri care să vă întărească în fața acestor suferințe și că a fost mereu alături de dv., atunci când v-ați simțit singur și părăsit. Suntem și noi de acord cu propunerea dv. privind publicarea evenimentelor din alt domeniu, dar deocamdată revista publică numai evenimente religioase.

* Irina (jud. Iași). "M-am hotărât de multă vreme să vă scriu această scrisoare, dar nu aveam curajul și tăria necesară pentru a vă scrie despre povestea mea, care a fost încă din copilărie tristă, iar viața mea în tinerețe a fost ca frunza bătută de vânt, iar acum, la 33 de ani, am reușit să descopăr viața adevărată așa cum Dumnezeu ar voi ca orice creștin s-o aibă, însă sunt mulți care rătăcesc. Pe scurt, aș vrea să vă povestesc viața mea și cât de mult m-ați ajutat dv. prin revista "Lumina creștinului". Eu am rămas orfană de la șapte ani, tatăl meu s-a recăsătorit după un an de la moartea mamei mele. (...) Singurul sprijin era bunica la care mergeam și cărțile lui tata... pentru mine cărțile acestea au fost o legătură puternică... cu mama, pe care mi-o imaginam ca pe îngerașii din revistă și poveștile de neuitat; chiar și acum le păstrez și le citesc copiilor mei. Toate acestea, revistele și cărțile, Biserica, preoții care erau în sat în timpul copilăriei mele și tata care a fost și este pentru mine un model demn de urmat - când eram mici, seara ne strângeam în jurul lui și ne citea din Biblie sau din alte cărți bune - m-au ajutat foarte mult. Acum pot spune că am avut o copilărie bună, că am avut de unde lua exemple bune în viață, în ciuda faptului că mama vitregă când se îmbăta vorbea foarte urât, înjura și se purta urât cu noi, dar noi am iertat-o. (...) În câteva luni m-am îndrăgostit de un băiat și într-o lună m-am căsătorit cu el fără voia tatei, căci era ortodox și tata nici nu a vrut să știe de mine.

Părinții lui la fel au pus condiții că ne face nuntă numai dacă mă dau în religia lor. Și așa la 17 ani jumătate, neavând încotro, a trebuit să trec în religia ortodoxă. Asta nu a fost tot, căci preotul din satul unde ne-am cununat religios a pus și el condiții să mă boteze în religia ortodoxă de parcă soțul meu mă luase o păgână din junglă, și în felul acesta, umilită și neavând nici un sprijin din partea tatălui, m-am lăsat botezată (...) Ca să nu încalc jurământul, căci preotul ortodox m-a pus să iscălesc niște hârtii..., eu mergeam cu copiii la biserică pentru că simțeam nevoia să mă rog în casa Domnului.(...) Prin 1994 m-am mutat într-un orășel (...) Am avut mare noroc, căci aici când m-am mutat se construia o biserică catolică, dar nu era gata și eu continuam să merg cu copiii la biserica ortodoxă din localitate unde era un haos total. (...) Atunci mi-am luat inima în dinți și am început să merg la biserica catolică, deoarece începuse preotul să facă sfânta Liturghie. Soțul meu când a auzit făcea scandal, îmi încuia ușa, dar eu am prins tărie și curaj și îi spuneam că o să cobor pe geam de la etajul trei și tot merg la biserică. (...) La început, când am început să merg la biserica catolică plângeam la sfânta Liturghie, când vedeam cât de frumos și ce bine înțelegeam slujba și predica. Apoi am vorbit cu părintele despre situația mea și i-am spus că vreau să revin oficial la religia catolică, deși sufletul meu era mereu acolo... În felul acesta eu, o oaie rătăcită, am revenit la turmă acum împreună cu copiii și soțul meu parțial, pentru că aici unde stăm nu am reușit să-l conving să vină cu noi la biserică..., deși în alte localități merge... Vreau să vă spun că Dumnezeu a făcut o minune cu familia mea, căci soțul meu nu mai bea... iar de scandal nici nu mai poate fi vorba. Toate acestea pentru mine au rămas doar un vis urât, căci acum suntem o familie fericită datorită bisericii, a preotului care mi-a dat sfaturi foarte bune și a revistelor "Lumina creștinului" pe care le păstrez cu sfințenie".

Mulțumiți lui Dumnezeu pentru că drama pe care ați trăit-o ani în șir a luat sfârșit. Faptul că v-ați rugat permanent v-a ajutat să ieșiți învingătoare din toate luptele cu care viața v-a încercat. Credința care v-a fost sădită în suflet încă din copilărie a prins rădăcini adânci în viața dv. și v-a ajutat să nu vă pierdeți speranța în zile mai bune. Și iată că ele au venit și în viața dv. Fie ca întreaga dv. familie să se întoarcă la Dumnezeu și să-și regăsească fericirea și pacea lăuntrică. Rugați-vă în continuare pentru această schimbare în bine a tuturor celor pe care-i iubiți sau trec prin situații asemănătoare. Ne rugăm ca rândurile pe care dv. le-ați scris să-i ajute și pe alții să nu facă alegeri greșite.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat