Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Viitorul medicului de familie

Medicul de familie sau "personal" este cea mai veche profesie medicală. Din istorie se cunoaște că doctorii de "curte" sau "personali" lucrau pentru regi, împărați și politicieni, îi vizitau acasă și ajungeau să le cunoască familiile, condițiile de viață și obiceiurile. Cu timpul, accesi-bilitatea la un medic s-a extins și în rândul cetățenilor obișnuiți, iar astăzi aproape fiecare poate spune că are medicul său personal. Referiri la termenul de medic de familie apar în publicațiile din secolul al XIX-lea, în special în legătură cu protecția împotriva terapiei greșite pe care o garanta faptul de a avea un medic personal.

Distincția dintre medicul de familie și cel de alte specialități a fost făcută abia la începutul secolului XX, medicii "specialiști" fiind practic necunoscuți înainte. Mai numeroși, medicii de familie au deținut supremația ca număr și putere față de specialiști până prin anii '40, când, o dată cu acumularea de noi cunoștințe medicale și tehnologice, specialiștii au devenit în scurt timp de zece ori mai numeroși.

Timpul în medicină, ca și în alte domenii, inversează tendințe și prefigurează schimbări. Pentru medicina de familie medicina generală, mileniul trei începe cu prefigurarea unor importante schimbări în profilul specialității și al celui care o practică. Se poate astfel constata un paradox: metamorfozarea MFMG care devine din cea mai veche, cea mai nouă specialitate medicală. (...)

Factorii care vor precipita schimbarea sunt numeroși, interferează frecvent, iar cota lor de influență este diferită. De reținut sunt următorii:

- Schimbări demografice și comunitare. Dintre acestea, cu impact asupra sistemelor sanitare, este îmbătrânirea populației. Bătrânii sunt mari consumatori de servicii medicale, iar prelungirea duratei vieții presupune extinderea unor tipuri de servicii: îngrijiri la domiciliu, îngrijiri terminate. (...)

- Modificarea profilului morbidității la nivel mondial dar și regional este un efect atât al migrării și creșterii mobilității populației, cât și o consecință a conflictelor armate și a modificărilor climaterice. Extinderea infecției cu virusuri deja cunoscute (gripal, hepatic, HIV), sindroamele de război, contaminarea radioactivă postconflict armat sau ca urmare a accidentelor nucleare vor crea probleme sistemelor medicale și mai ales medicului de prim contact. (...)

- Emanciparea și creșterea influenței consumatorului. Medicii vor avea de tratat pacienți din ce în ce mai bine informați (sau prost informați) via media de tot felul. Internetul va pătrunde în unele locuințe înaintea sanitației; mai ales în țările sărace, și va oferi populației alternative "electronice" de rezolvare a problemelor medicale: "doctorul digital" și "farmaciile virtuale" vor concura cu cele reale, puțin accesibile populației tinere în tot mai mare criză de timp. (...)

- Creșterea calității serviciilor medicale este cerută atât de pacienți, cât și de companiile de asigurări medicale. Medicul de familie se află în dificultate în condițiile în care peste tot se impun restricții financiare și se diversifică standardele de calitate.

- Restricții financiare. Peste tot în lume valoarea facturii aferente sănătății a atins sume astronomice, deficitele se adâncesc, iar plătitorii se împuținează. De aceea se pune accent pe familie. Medicii vor avea de împărțit bugetul nu numai cu ceilalți profesioniști din sistem, dar și cu pacienții care vor revendica fonduri pentru a-și contracta singuri serviciile medicale de care au nevoie. (...)

- Scăderea atractivității specialității de MGMF la nivel mondial este o realitate. Există din ce în ce mai puțini doritori de a practica această specialitate, deoarece unui medic de familie i se cer din ce în ce mai multe atribuții, iar câștigul financiar nu este pe măsură. (...)

- Modificarea structurii familiei tradiționale. Familiile monoparentale, cu parteneri de același sex (cu sau fără drept de a procrea sau adopta copii) sau familiile tot mai izolate (părinți fără prea multe contacte cu copiii sau cu bunici instituționalizați) vor pune noi probleme de asigurare a asistenței medicale. În aceste condiții, noțiunea de medic de "familie" devine oarecum improprie și se cere redefinită, la fel ca și cea de familie.

Dr. Marinela van den Heuvel



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat