- În apararea sanatatii - |
Statornicie în suferință
Într-un vechi almanah, printre alte definiții am găsit-o și pe cea a medicinei: "Arta de a distra bolnavul până îl vindecă natura". Eliminând partea "distractivă" a acestei definiții și transformând ultimul cuvânt în Dumnezeu realizăm cât de reală este definiția.
Conform Constituției OMS (Organizația Mondială a Sănătății), sănătatea individuală nu este numai absența bolii cum am fi înclinați să credem, ci "sănătatea înseamnă o stare de bine fizic, psihic, social, și nu numai absența bolii sau a unei infirmități".
Această stare de bine o realizăm prin efort individual prevenind îmbolnăvirile care permit acest lucru, apoi prin strădania de zi cu zi pentru asigurarea celor necesare la care se adaugă efortul tuturor structurilor societății în care trăim pentru acel "bine social". Dar oare avem asigurat totul pentru binele complet, conform definiției OMS?
Ducem grija zilei de mâine, avem nevoi și probleme care ne suprasolicită astfel încât cu ușurință se poate realiza un dezechilibru psihic sau se poate accentua unul preexistent. Cât privește binele social - îl simțim cu toții.
"Fără Dumnezeu nu ajungi nici până la prag" - ni se spunea adesea în copilărie, iar viața îți demonstrează că așa este, că voința supremă îți dirijează pașii, aceleiași voințe îi datorezi ce ai, ce ai realizat pe toate planurile, îi datorezi viața, sănătatea, boala.
Conferința Bisericilor Creștine din noiembrie 2000, desfășurată la Iași, s-a încheiat cu prezentarea unei casete video: mesajul testament al poetului Ioan Alexandru. Din scaunul de suferință transmitea omenirii faptul că boala a fost un prilej pentru el să-l slăvească pe Cristos. Iubirea pentru Mântuitorul l-a călăuzit toată viața. Îi mulțumea pentru tot ceea ce a realizat, pentru familia lui bogată în copii: pentru fiecare copil îi mulțumea lui Dumnezeu cu un nou poem de imnuri. Ne îndruma să ne întoarcem la credință, la citirea Sfintei Scripturi care cuprinde tot ce cuprind bibliotecile din lume. Nu s-a plâns nici o clipă pentru suferința sa. A încheiat cu salutul Cristos a înviat!
Ești sănătos, de fapt aparent sănătos, sau suferi exact după voința lui Dumnezeu. Suferința te pune la încercare, îți verifică statornicia. Indiferent câtă filozofie se face în fața fiecărui caz de boală, dacă Dumnezeu dorește îi luminează pe cei care au în îngrijire bolnavul și îi ajută pentru tot ce înseamnă vindecarea. Dacă Dumnezeu are alte planuri îi lasă să mai caute, să mai încerce diagnostice, tratamente, să solicite consultații ajutătoare. Viața, timpul, exemplele din jurul tău îți demonstrează prin fiecare caz de suferință, fizică sau psihică, faptul că Dumnezeu are hotărârea supremă și vindecarea unor cazuri, considerate de oameni pierdute, nu sunt minuni, ci sunt răsplata și iubirea de oameni a Creatorului.
Erau timpuri de restriște. Bolnavi care au trecut printr-o anumită sală de operații nu conteneau să se mire și să admire cum un reputat chirurg își făcea semnul crucii înaintea actului operator și se ruga: "Ajută-mă Doamne să-l vindec și pe acest bolnav". Și Dumnezeu îl ajuta și-i salva pe cei în suferință.
O boală mai cumplită decât alta au ținut o persoană în spital luni de zile. Are un model în familie: mama ei care la rându-i a suferit ani de zile și, în afara cuvintelor "este voia lui Dumnezeu", nu s-a plâns niciodată. Acest model a ajutat-o, s-a rugat tot timpul și după suferința cumplită este acum renăscută, activă și continuă să se roage și să mulțumească lui Dumnezeu.
Fratele unei bune prietene, credincioasă prin fapte nu prin vorbe, se străduia din răsputeri să-și aranjeze casa prin eforturi deosebite și spunea adesea că abia așteaptă să termine să aibă timp să joace șah în fața blocului cum fac pensionarii. Nu își propunea să aibă mai mult timp pentru rugăciune și biserică. Se îmbolnăvește, este operat pentru o tumoare cerebrală, în a cincea zi după operație moare. Eram la spital cu sora lui la ora când s-a sfârșit. Ea îmi povestea despre Iob și statornicia lui răsplătită de Dumnezeu. A spus doar atât: a fost voința lui Dumnezeu.
Fiecare dintre noi avem alte și alte exemple din anturajul nostru.
Fie ca bunul Dumnezeu să ne dăruiască înțelepciunea de a recunoaște și de a simți puterea rugăciunii: rugați-vă neîncetat - este un îndemn continuu al cărților sfinte și al Bisericii. Să-l auzim, să-l credem. Să credem că voința lui Dumnezeu este deasupra noastră și atunci sănătatea, boala, suferința vor fi tot atâtea motive de mulțumire, rugăciune, încredere și slavă lui Cristos.
Dr. Maria Helena Bîrhală