Cu ce mergem acasă?
Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici
În același semn binecuvântat al bucuriei evenimentului, mereu tânăr și înnoitor prin semnificația sa, orașul trandafirilor ne-a așteptat și primit în buchetul de suflet și credință creștină cu ospitalitatea specifică marilor metropole. Fiecare participant și-a pus astfel oboseala drumului și emoția sosirii în petalele prieteniei și voioșiei ce au izvorât fără contenire din aceeași exuberanță, o dată cu venirea grupurilor din fiecare parte a țării, aici întrunindu-se alături de frații noștri de rit greco-catolic și de oaspeții din Europa.
Firul nevăzut al trudei organizatorilor - Dieceza Catolică de Timișoara - păstorită de Preasfințitul Martin Roos - a prins contur și culoare de spirit prin reușita disponibilității noastre de a participa la momentele de rugăciune, conferințe și dezbateri pe tema principală: "Tinerii din Europa în schimbare", având ca moto: "Învățătorule, ce bine ne simțim aici" (Lc 9,33).
Problematica abordată a coincis în mod fericit cu frământările și aspirațiile tuturor tinerilor prezenți la care Mons. Giovanni D'Ercole a căutat un răspuns fiecărui aspect în parte, deschizând astfel, fiecare corolă de gând și conștiință aflată aici, din dorința de împărtășire și continuitate a ceea ce este bun și curat, spre divin și sacru, în continuă comuniune cu tinerețea mereu în schimbare.
Momentele liturgice au primit din partea noastră respectul și pioșenia cuvenită anunțând parcă, în simțirea de cuget, acea revărsare a harului primit, peste tumultul întrecerilor de cânt și mișcare puse în valoare prin simfonia de lumină și culoare a reușitei celor aflați în clasamentul valoric premiat.
Deși toți concurenții participanți la festivalul imnurilor au avut de câștigat toate inimile prezente, totuși este frumos de amintit reușita câștigătorilor primelor trei locuri: corul greco-catolic "Angeli" din Cluj, corul Parohiei "Sf. Cruce" din București, și respectiv cele două premii trei acordate grupului din Oaș și celui din Oradea.
Sunt de menționat și cele câteva mențiuni obținute de grupurile din Faraoani, Zalău, Cluj, Maramureș, Săbăoani și Dieceza de Iași, alături de alte grupuri la fel de meritorii.
Și pentru că toate evenimentele s-au succedat cu o repeziciune de invidiat prin viteza luminii candelelor noastre aprinse, a rămas să ne oprim, spre înveșnicire, la momentul deosebit al adorației euharistice, vădit a rămâne perpetuu în viața noastră de credință.
Chiar și după terminarea acestor minunate clipe petrecute împreună, ducem cu noi acasă și oriunde am ajunge pe drumurile vacanței imaginea de neșters a chipului lui Dumnezeu pe care ni-l recomandă Sfânta Scriptură a fi cel mai bun și potrivit internet pentru mântuirea noastră; verticala crucii ca reușita lui Cristos pentru înălțarea gândului și conștiinței noastre spre cele sfinte și chipul său ceresc întipărit pe fețele noastre, prin bucuria și împlinirea iubirii sale nesfârșite față de oameni, așa cum și preasfânta Fecioară Maria ne stă alături, ca prietena cea mai bună.
Ne rămâne învățătura și izbânda vârstei pentru a merge mai departe, cu gândul la viitoarea întâlnire ce va avea loc prin predarea ștafetei la Oradea, știind că numai astfel vom putea să ne redescoperim prin noi înșine, chiar dacă schimbarea generațiilor tinere va fi în același semn al crucii de jertfă și har.
Cristina Koch Smeu