Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Corina Bișog și Gabriela Fechetă (Huși-Corni). Vă mulțumim pentru poeziile trimise. Un titlu al poeziilor voastre ne îndeamnă să vă sugerăm să citiți o carte care vă este adresată vouă, având același titlu: Tânăr de caracter, scrisă de Tóth Tihamér. Citiți-o și veți descoperi ce înseamnă cu adevărat a fi tânăr de caracter în lumea de astăzi, din care și voi faceți parte.

* A. (Suceava). "În ziua de astăzi când sistemul informațional a devenit un drept și o datorie socială, nimic nu e mai periculos decât tăcerea".

Constatarea dv. este justă, iar noi, în paginile revistei încercăm să cuprindem cât mai multe informații menite să întâmpine dorința de cunoaștere a cititorilor. Referitor la domeniul medical, noi avem deja o rubrică intitulată În apărarea sănătății în care este cuprinsă o paletă largă de informații, sugestii și avertismente în privința unor boli și a prevenirii lor, rubrică semnată de d-na dr. Maria-Helena Bîrhală.

* Costel Neacșu și Daniel Mihai Borș (Penitenciarul Bacău). Ne bucură că apreciați revista "Lumina creștinului" și că ea vă ajută să descoperiți adevărul creștin, pe care până acum l-ați ocolit. Cei care doresc să vă scrie sau să vă trimită cărți religioase, o pot face la adresa: Penitenciarul Bacău, str. G-ral Gușe, nr. 3, 5500-Bacău.

* Maria P. (Ștefan cel Mare). "O surpriză plăcută ne-ați făcut dv., "Lumina creștinului", de unde am aflat mărturii interesante despre comunitatea noastră. Ne bucurăm că avem un trecut atât de înrădăcinat în istorie. Acest fapt ne-a determinat să vă relatăm o parte din bucuria pe care a trăit-o întreaga noastră comunitate, cât și cei din împrejurimi. În sfârșit, a fost îndeplinit visul multora, un vis care, cu ajutorul lui Dumnezeu și al preotului paroh, Iosif Gârleanu, a devenit realitate: sfințirea bisericii și a casei parohiale, de curând construită. Deși a fost o zi de sâmbătă, ea a fost trăită ca o adevărată zi de sărbătoare închinată Domnului, cu atât mai mult cu cât am avut onoarea de a-l avea în mijlocul nostru pe Excelența sa Petru Gherghel, păstorul diecezei de Iași, aproximativ 40 de preoți și multe suflete consacrate. (...) Relatându-vă acestea, vă dorim în continuare să fiți cât mai aproape de evenimentele deosebite din viața comunității noastre catolice".

Aceasta este și dorința noastră, de a veni în întâmpinarea creștinilor dornici să afle cât mai multe lucruri despre istoria comunității în care trăiesc și despre propria lor credință.

* Lucian Mărăndescu (Huși). Frumoasele gânduri ale dv. despre prietenie, îndeosebi acelea care se referă la Dumnezeu, care rămâne "prietenul fidel" al omului ne-au impresionat. Vă mulțumim pentru cuvintele frumoase la adresa revistei și îndeosebi pentru faptul că ne considerați prietenii dv. și ai tuturor celor care vor să-l descopere cu adevărat pe Dumnezeu. Vă dorim numai bucurii.

* M.V. (Ștefan cel Mare). Vă mulțumim pentru aprecierile făcute privind rubrica "Monografii", în care ați putut citi și despre comunitatea dv. De altfel, aceasta este și menirea acestei rubrici, de a prezenta, spre cunoaștere și informare, tuturor creștinilor interesați, istoricul comunităților și al parohiilor.

* Florentina Butnaru (Buhuși). Am primit scrisoarea ta în care ai redat într-un mod destul de reușit dialogul imaginar dintre sfânta Fecioară și un tânăr. Trebuie să încerci să fii mai concisă. Poți să spui mult în cuvinte puține, dar pline de semnificație.

* Tereza Ungureanu (Pildești). Mulțumim pentru "Un strigăt în noapte". Ideea de la care ai pornit este foarte importantă, dar trebuie să mai lucrezi asupra formei poetice în care o "îmbraci". Îți mulțumim, de asemenea, și pentru gândul bun adresat redacției și colaboratorilor ei.

* Eugenia Faraon (Huși). Articolul dv. a fost reținut pentru a fi publicat.

* Elena Olariu (Răducăneni). Articolele și poeziile dv. vor fi studiate pentru o eventuală publicare a lor în numerele viitoare ale revistei sau în Almanahul "Presa Bună" 2002. Vom încerca să îndeplinim și rugămintea dv. privind cartea dorită.

* Petru Drăghia (Penitenciarul Bacău). Ceea ce ne-ați scris este într-adevăr cutremurător. Pentru rezolvarea problemelor dv. trebuie să luați legătura și cu părintele care se ocupă de Penitenciar.

* Lucia Păuleț (Pașcani). Nu am înțeles de ce ne-ați trimis dezlegarea rebusului. Nu ne amintim să se fi lansat vreun concurs pe această temă. Totuși, felicitări!

* Veronica Dumitrașcu (Bacău). "Doresc să fiu activă în Biserica noastră catolică și cred că pot lupta pentru adevăr, am curajul necesar de a spune în față și pe mulți îi deranjează acest lucru. Oricine poate să mă umilească în tot felul și nu voi renunța să spun tuturor tot ceea ce cred în conștiința mea că este bine. Mulți nu mai merg la biserică din cei care au fost respinși de la un dialog, o problemă care necesita rezolvare, o înmormântare refuzată etc.".

Pentru a citi scrisoarea dv. ne-a luat mai mult timp decât atunci când ați scris-o; în mod normal se întâmplă invers. Problemele care le ridicați trebuie să le rezolvați mai întâi dv., să vă scoateți de acolo din adâncul sufletului sămânța cea rea care se dezvoltă din ce în ce mai mult pe parcursul scrisorii. După ce veți stârpi acea sămânță veți vedea semenii cu alți ochi și nu-i veți mai acuza. Rezolvarea problemelor trebuie să înceapă mai întâi de la noi, să-l căutăm noi pe cel în suferință, să intervenim cu blândețe și bunătate așa cum ne învață Isus. Părinți dominicani nu există sau nu avem noi cunoștință că ar exista la noi în țară. Pentru cărțile care le solicitați trebuie să vizitați librăria de la Parohia "Sfântul Nicolae", Bacău.

* Maria Em. (Oituz). Am primit scrisoarea dv. de mulțumire și vă recomandăm să procedați așa cum ne-ați scris.

* Benedict Vorobchevici (Siret). "Cu privire la beatificările făcute la Lvov în cadrul sfintei Liturghii de rit bizantin, în ziua de 27 iunie, în articolul "Ioan Paul al II-lea în Ucraina", din revista "Lumina creștinului" din luna iulie, pagina 7, s-a strecurat o greșeală. Au fost beatificați (declarați fericiți) un număr de 28 și nu 27 de greco-catolici ucraineni. Sunt sigur de aceste date pentru că le-am notat înainte de începerea sfintei Liturghii pe hipodromul din Lvov".

După cum ați citit, în acest număr al revistei s-au făcut corecturile necesare. Vă mulțumim pentru sesizare.

* Bianca (Bacău). "Pentru început aș dori să vă felicit pentru revista pe care o publicați. Este într-adevăr o lumină în această lume plină de vicii și de întunericul păcatului. Rândurile mele se adresează acelei tinere A. din Roman și dacă s-ar putea să le publicați într-un număr viitor al revistei, v-aș fi recunoscătoare. "Dragă A., atunci când am citit acele câteva rânduri publicate în revista Lumina creștinului a fost ca și cum m-aș fi citit pe mine însămi. Nici eu nu sunt scutită de necazuri și stres și am nevoie mai mult ca oricând de un sprijin. Acel sprijin încă nu l-am găsit și îmi pierd aproape orice speranță de a-l găsi vreodată în cei de lângă mine, pentru că până acum aceștia s-au dovedit a fi incapabili. Singurul mod de a evada, chiar dacă voi fi contrazisă, ar fi să plec în străinătate. Sunt tânără, am 16 ani și crede-mă că viața mi-a oferit destule încercări, m-a biciuit într-un mod crunt. De aceea, voi pleca să uit, să mă eliberez, să mă purific. Acolo nimeni nu mă cunoaște, nimeni nu mă judecă, pot să fiu eu însămi. (...) Ți-am scris aceste rânduri pentru că vreau să știi că nu ești singura care suferă, singura care se zbate. Să știi că îți sunt alături în rugăciunile mele. Până vei reuși să găsești o soluție, iată ce-ți propun: Ridică-te și privește înainte! Deschide-ți mintea și inima și gândește-te că acolo, sus, este cineva care se gândește la tine, că aici, pe pământ, cineva te așteaptă"".

Dragă Bianca, ți-am îndeplinit rugămintea și am redat aproape integral scrisoarea ta. Felicitări pentru sentimentul profund de solidaritate față de cel care trece prin încercări grele și are nevoie de înțelegere și încurajare! Nu suntem însă de acord cu pesimismul acesta la numai 16 ani și cu lipsa de încredere față de cei din jurul tău. De asemenea, nu credem că evadarea prin plecarea în străinătate poate fi o formă de luptă. Încearcă să lupți altfel, îndrăznind să-i înfrunți pe cei care te-au rănit, să le arăți că nu-ți este teamă, și mai ales, dacă știi că dreptatea este de partea ta, să conștientizezi faptul că în această luptă nu vei fi singură. Cel care ne-a adus mântuirea, va fi alături și de tine. Eliberează-te de toată această durere care te apasă căutându-ți un confesor și mai ales, eliberează-te de teama și neîncrederea care te copleșesc. Altfel, oriunde vei pleca, ele te vor urma și nu vei putea fi tu însăți niciodată.

* Rodica Lorenți (Comănești). "Sunt o mamă din Comănești, județul Bacău. (...) Ceea ce m-a determinat să vă scriu este o mare durere în suflet pe care am trăit-o și o mai trăiesc încă. Într-una din zilele trecute am mers la spitalul nostru din oraș și lângă cabinetul de pediatrie, unde așteptam și eu la rând, era și un cabinet de ginecologie, unde așteptau vreo șapte femei să se programeze pentru avort. Deodată am simțit o mare dorință să merg la ele și să le vorbesc pentru a le face să renunțe la acea crimă îngrozitoare; am vorbit cu câteva dintre ele, dar, spre marea mea durere, mi-am dat imediat seama că tot ceea ce le-am spus le-au lăsat indiferente, ba chiar s-au și supărat pe mine. Când să plec am văzut o femeie cam de vreo 40-45 de ani care aștepta și ea acolo, și, fără nici o reținere, am întrebat-o ce face. Mi-a zis că o așteaptă pe fiica ei, care a intrat să se programeze pentru avort. Am rămas îngrozită când am aflat și imediat am început să-i explic ce păcat mare face ea ca mamă pentru că și-a dus fiica să facă crima cea mai îngrozitoare... (...) Am așteptat să iasă fata de la doctor, când a ieșit am putut vedea o fată frumoasă de vreo 17 ani, care părea foarte speriată și parcă aștepta să intervină cineva s-o împiedice să facă ceea ce părinții hotărâseră în locul ei. Atunci m-am apropiat de ea și i-am spus cu lacrimi în ochi să nu facă așa ceva că o să regrete toată viața, și în primul rând ce o să răspundă în fața Creatorului? (...) I-am zis că o să-i iau eu copilul, chiar dacă mai am cinci copii... o să mă ajute Dumnezeu să mai cresc încă unul; când a auzit a luat hârtia pe care era scrisă programarea și a aruncat-o... M-am gândit cât de mult a luminat-o Dumnezeu, i-am dat adresa mea să ținem legătura. Noi suntem puțini catolici în Comănești, în acest oraș defavorizat, dar mă gândeam dacă s-ar putea face și la noi o mică clădire pentru acești copii nedoriți... m-aș angaja voluntară, fără nici un ban, ca să am grijă de aceste suflete nevinovate. (...) Am citit în revista din februarie câte s-au putut face în Iași datorită Caritasului, mă bucur din inimă pentru acele suflete care sunt ajutate.(...) Eu vreau să vă sugerez ceva, dacă îmi permiteți, să se predice cât mai mult despre avort, atât la catolici, cât și la ortodocși... Și acum, dacă îmi mai permiteți, vreau ca prin intermediul dv. să transmit câteva sfaturi mamelor de toate religiile, pentru că există un singur Dumnezeu. "Mamelor, fiți mai atente cu fiicele voastre, de mici să fie crescute în frica lui Dumnezeu. Practicați rugăciunea comună în familiile voastre și atunci o să vedeți că nu trebuie să vă fie frică atunci când fiicele voastre merg pe altă cale, pentru că Dumnezeu o să le ferească mereu de pericole, atât sufletești, cât și trupești. Puteți fi cele mai sărace, dacă îl aveți pe Domnul, aveți totul. Abandonați-vă în mâinile lui și toate grijile vor dispărea"".

Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru credința dv. și pentru sentimentul acesta frumos de solidaritate cu cei nedoriți. Dacă toate mamele ar gândi ca dv., atunci și numărul avorturilor ar scădea considerabil. Situații ca aceea relatată de dv. sunt, din păcate, peste tot, și aceasta este, poate, cea mai mare dramă pe care o trăiește astăzi omenirea. Ne rugăm ca tot mai mulți să vină în sprijinul dorinței dv. ca acestor "nedoriți" din localitatea Comănești să li se ofere un loc unde să poată veni pe lume și să găsească iubirea care li se refuză în propriile lor familii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat