Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente interne

Campus zonal ATC
În perioada 20-22 iulie a avut loc la Răducăneni, județul Iași, un campus al membrilor și simpatizanților Acțiunii Tinerilor Catolici, zona Iași. La această întâlnire au participat 76 de tineri din parohiile Iași - Adormirea Maicii Domnului, Iași - Sfânta Tereza, Huși - Sfântul Anton, Huși - Nașterea Sfintei Fecioare Maria și Răducăneni. Fiind un campus A.C., programul întâlnirii a îmbinat aspecte din cele patru laturi ale asociației: formativ (meditații și cateheze), liturgic (momente de rugăciune), caritativ (vizite la bolnavi) și cultural-recreativ (serate culturale). Alături de preoții, membrii Acțiunii Catolice a Adulților și binefăcătorii din parohia gazdă, la buna desfășurare a campusului au contribuit preoții Cornel Cadar și Felician Tiba, precum și membrii din conducerea diecezană a Acțiunii Catolice.

Celebrare ecumenică
Duminică, 24 iunie, în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în localitatea Hălăucești, jud. Iași, la ora 12.00, s-a desfășurat binecuvântarea și inaugurarea micro-fermei din Centrul de Plasament Hălăucești pentru tinerii care sunt cuprinși într-un proiect pilot de integrare socio-profesională. Inaugurarea a avut loc printr-o celebrarea ecumenică cu participarea ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și ÎPS Antonio Vitale Bommarco, arhiepiscop emerit de Gorizia. Au fost prezenți reprezentanți ai centrului de copii de pe lângă Consiliul Județean Iași, cadre din conducerea centrului de plasament, autoritățile civile locale și un mare număr de credincioși catolici și ortodocși. Inițiativa deschiderii unei astfel de micro-ferme agro-zootehnice aparține grupului de voluntari ai Diecezei de Gorizia susținuți de Caritas Antoniana din Padova sub conducerea domnului Renato Cotti, în colaborarea cu conducerea centrului de plasament. Dacă astfel de inițiative se vor înmulți se va realiza, cu siguranță, ceea ce era notat pe una din invitațiile în care era imaginea unui adult ținând de mână un copil: "M-a luat de mână pentru a merge împreună spre un viitor de speranță".

Bicentenar
În perioada 16-21 iulie, informează "Viața cultelor" (nr. 419 și 420), au fost "Zilele Slănicului". Atestată documentar la 1 ianuarie 1757, localitatea Slănic Moldova a devenit la 20 iulie 1801 o stațiune de tratare a unor boli interne și externe, datorită izvoarelor de apă minerală descoperite aici. Zilele Slănicului au debutat cu o sfântă Liturghie, celebrată în parcul din fața bisericii. Au slujit PS Ioachim Giosanu, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe a Romanului, împreună cu protopopul orașului Onești, pr. Constantin Alupei, pr. paroh Ilie Mircea și alți 15 slujitori ai sfântului altar. După Liturghie, toți cei prezenți au străbătut parcul orașului pentru a ajunge la izvorul cu numărul 1, pentru sfințirea apei și dezvelirea unei plăci comemorative. Pe cale, li s-au alăturat PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, împreună cu preoții catolici din zonă. Cei doi ierarhi au plantat mai întâi câte un brad în apropierea izvorului, după care au purces la binecuvântarea apei acestuia. Într-un cuvânt de învățătură, PS Aurel Percă - inspirat de cuvintele Sfintei Scripturi - i-a mulțumit celui "ce ne dă apă tămăduitoare", invitându-i totodată pe cei prezenți să mediteze "la minunile ce s-au săvârșit aici de-a lungul celor 200 de ani".

Mariapolis
În perioada 19-22 iulie a avut loc la casa "Sfântul Ioan Bosco" din Pralea întâlnirea de vară a Mișcării Focolarelor, numită Mariapolis, "Orașul Mariei". Participanți din întreaga țară, de diferite naționalități și confesiuni au aprofundat timp de patru zile tema: "Unitatea, semnul timpurilor".

GREF
Surorile "Maria Bambina", la începutul vacanței de vară, au chemat copiii la diferite activități de Grupuri Recreative, Educative și Formative (GREF), pentru a contribui la formarea lor pe tărâm religios, social și moral. În perioada 2 iulie-22 iulie, au fost angrenați aproximativ 600 de copii din parohiile din jurul Bacăului, la campusul cu tema "Zboară cine are curaj", care s-a desfășurat la Faraoani și la Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău, în colaborare cu animatorii din parohiile amintite mai sus.

Profesiune perpetuă
Duminică, 5 august, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00 va avea loc în biserica "Neprihănita Zămislire" din Hălăucești profesiunea perpetuă a opt surori din "Institutul Surorile Franciscane Misionare de Assisi": Maria și Varvara Antal, Celina Bacoșcă, Veronica Balint, Tereza Cancel, Veronica Cochior, Agneza Farțadi și Monica Roca.

Numiri și transferuri
Prin decret episcopal începând cu 1 august au fost numiți: pr. Anton Câtea paroh la Faraoani; pr. Valentin Ciceu - paroh la Tărâța; pr.Eugen Țâmpu - paroh la Talpa; pr. Robert-Constantin Mătău - paroh la Schineni; pr. Marcel Mititelu profesor în cadrul școlilor din Iași și colaborator la Editura "Presa Bună"; pr. Mihai Roca - coordonator al Oficiului Catehetic și colaborator la Editura "Presa Bună" (ultimii doi cu domiciliul la Miroslava); pr. Aurel Petrișor, director administrativ la Miroslava; pr. Sebastian Bilboc - vicar la Moinești; pr. Marius-Stanislav Bucevschi - vicar la Suceava; pr. Gabriel Bucur - vicar la Valea Mare; pr. Adrian Burcă și pr. Gabriel-Vasile Cimpoieșu - vicari la Adjudeni; pr. Anton Diacu și pr. Bogdan Herciu - vicari la Săbăoani; pr. Adrian Gherghelucă - vicar la Tămășeni; pr. Ciprian Ghiurcă - vicar la Bijghir; pr. Marius Mârț - vicar la Gioseni; pr. Ernest-Ilarion Roca - vicar la Barticești; pr. Eduard Soare - vicar la Mărgineni; pr. Andrei Varga - vicar la Cleja. Tot prin decret episcopal la aceeași dată au fost transferați: pr. Ștefan Vacaru - paroh la Barticești; pr. Anton Moraru - paroh la Șcheia; pr. Damian Vătămănelu - paroh la Sascut Sat; pr. Felician Tiba și pr. Daniel Cobzaru - vicari la "Sfântul Nicolae" Bacău; pr. Vasile Pană - vicar la Rădăuți; pr. Robert Gașpal - vicar la Nicolae Bălcescu; pr. Bogdan Răchiteanu - vicar la Oituz; pr. Adrian Iștoc - vicar la "Sfântul Anton" Huși; pr. Marcelin Rediu - vicar la Siret; pr. Carmil Duma - vicar la Pustiana; pr. Valentin Bulai - vicar la Dărmănești (începând cu 1 iulie).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat