Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Ministerialitatea

Participare responsabilă

În această cateheză de pregătire a sinodului diecezan, ne propunem să tratăm o dimensiune esențială a Bisericii, și anume ministerialitatea. Pentru mulți, acest concept ar putea părea straniu, nefiind prea folosit în limbajul cotidian. Etimologic, vine de la latinescul "minus" (mai mic; de aici și termenul "ministru", cel care slujește) și indică faptul că în Biserică fiecare creștin are o misiune specifică și folositoare întregului trup mistic al lui Cristos. Domnul oferă fiecărui creștin un anumit număr de "talanți", însă aceștia aduc rod atunci când sunt puși în slujba întregii comunități. Participarea responsabilă înseamnă a-ți recunoaște propria misiune și apoi a ți-o îndeplini.

Cristos este preot, profet și rege. El și-a împlinit misiunea mântuitoare în spiritul slujitorului ascultător (Fil 2,6-8). Apostolilor le-a spus: "Eu sunt în mijlocul vostru ca unul care slujește" (Lc 22,27), iar la ultima Cină, spălându-le picioarele, a săvârșit un gest specific slujitorului (cf. In 13,1-15). În plus, prezentându-și misiunea ca un exemplu pentru ai săi, a spus: "Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți" (Mt 20,28).

După exemplul lui Cristos, slujitor și domn, orice comunitate creștină ni se prezintă încă de la început ca având o dimensiune ministerială. Faptele apostolilor și scrisorile pauline ne descriu comunități creștine ale căror membri se angajează de bună voie în slujirea fraților, în predicarea cuvântului, în trăirea carității etc. Sfântul Paul afirmă că toate darurile pe care creștinii le-au primit de la Duhul Sfânt sunt pentru folosul comun (cf. 1Cor 12,7-11) și că ei înșiși, în calitate de membre ale unicului trup mistic al lui Cristos, trebuie să slujească binele întregului trup. În plus, între diferitele slujiri există o ierarhie ce trebuie respectată (cf. 1Cor 12,28-31), dar, mai ales, orice slujire trebuie practicată din iubire și pentru a favoriza iubirea (cf. 1Cor 13).

Primind revărsarea Duhului Sfânt la Botez și la Mir, fiecare creștin participă la oficiul sacerdotal, profetic și regal al lui Cristos. Retrăiește însăși misiunea lui, misiune ce trebuie îndeplinită folosind darurile primite și având spiritul său de slujire umilă și iubitoare.

Pentru o participare activă și responsabilă la viața Bisericii locale, creștinii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Prima dintre acestea, în mod paradoxal, se referă la o profundă participare pasivă, adică acea participare formată din primirea harului, din sfințenie, rugăciune și acceptarea crucii. Apoi, e nevoie de un drum serios către maturitatea creștină. Acest drum face să înmugurească și să înflorească în fiecare creștin diferitele carisme dăruite de Domnul în favoarea comunității. Dar mai ales e nevoie ca fiecare creștin să simtă chemarea și dorința de a traduce diferitele sale talente în slujire față de Domnul și față de frați.

Dumnezeu nu este zgârcit cu nimeni. Dacă cineva se simte sărac, aceasta se datorează necorespunderii sale și a slabei angajări în trăirea valorilor vieții creștine. Nimeni nu se poate considera "șomer" în Biserică, nu este ca și cum nu ar fi primit darurile și chemarea lui Dumnezeu. Dumnezeu a încredințat tuturor creștinilor misiunea de a fi "sare a pământului" și "lumină a lumii".

Terenul trebuie cultivat. Dumnezeu a semănat deja sămânța bună. Buruiana individualismului, a egoismului și a indiferenței trebuie extirpată. Trebuie dat spațiu acelei "participări pasive" despre care vorbeam mai sus. Însă responsabilitatea comună ce derivă din sacramentele inițierii, pentru o participare deplină și activă la cele trei dimensiuni ale vieții pastorale a Bisericii, trebuie eliberată de ipoteca neatenției, a ignoranței și a delegării altora. Pentru atingerea acestui scop, e nevoie de ceea ce papa Ioan Paul al II-lea spunea în Christifideles laici la nr. 57, și anume de o formare permanentă a laicilor.

Pr. dr. Ștefan Lupu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat