L'Osservatore romano - 140 de ani
Publicația semioficială a Vaticanului, L'Osservatore romano, și-a celebrat duminică, 1 iulie, a 140-a aniversare. Ediția aniversară a fost deschisă de scrisoarea papei Ioan Paul al II-lea către directorul Mario Agnes, scrisoare în care, după ce trece în revistă istoria publicației, Sfântul Părinte scrie: "Eu, personal, am urmărit în fiecare zi itinerarul religios, pastoral, cultural, politic și social al ei". L'Osservatore romano publică toate cuvântările papei și relatări despre întâlnirile acestuia, precum și un sumar al știrilor din Roma, Italia și întreaga lume. În timpul perioadei Mussolini, publicația a jucat un rol crucial, fiind una dintre puținele surse necontrolate de Duce. Toate edițiile celor 140 de ani sunt disponibile pe 70 de CD-uri.
De aproape 40 de ani, pr. Gino Concetti, OFMC, face parte din echipa de teologi ai publicației L'Osservatore romano. Scriind în domeniul în care este specialist, bioetica, el s-a aflat adesea în prim-planul dezbaterilor celor mai actuale. Articolele lui au provocat constant puternice reacții, din moment ce coloanele editoriale din L'Osservatore romano sunt privite ca reflectând poziția Sfântului Scaun. Pr. Concetti avertizează însă că scrierile sale, ca voce a publicației Vaticanului, nu reprezintă neapărat poziția Sfântului Scaun. El are o viziune neobișnuită și întrucâtva surprinzătoare asupra rolului său. Înluna iunie, agenția romană de știri I Media i-a luat un interviu în exclusivitate călugărului franciscan. În continuare este prezentat acest interviu, condus de Antoine Soubrier.
L'Osservatore romano va rămâne întotdeauna de neînlocuit
Interviu cu teologul Gino Concetti
- Cum ați ajuns la L'Osservatore romano?
După ce mi-am încheiat studiile de jurnalistică am început să lucrez pentru Avvenire, publicație catolică italiană. Editorul meu din acea vreme a fost numit de către papa Ioan al XXIII-lea ca editor al cotidianului Sfântului Scaun. El mi-a cerut să continui să lucrez cu el, astfel că în 1964 am intrat în echipă. În 1968, cardinalul Jean Villot, secretarul de stat al Vaticanului, mi-a cerut să mă implic în special în problemele de morală. Eram deja interesat de problemele de bioetică.
- Care este exact funcția dv.?
Sunt responsabil cu prezentarea reacțiilor - în numele publicației, și nu în numele Sfântului Scaun, cum cred unii - care să reflecte poziția Bisericii pe teme precum avortul, eutanasia, pedeapsa cu moartea și (mai nou) pilulele de dimineață. Primul meu articol a fost despre pedeapsa cu moartea și a venit după o execuție din SUA. Îmi amintesc că la aceea vreme am fost primul din Curia Romană care am luat în mod deschis o poziție împotriva pedepsei cu moartea. Articolul a provocat câteva reacții între cititori. Asistentul secretarului de stat, Benelli, m-a chemat în ziua următoare pentru a-mi da un "monitum" - un fel de avertisment - spunându-mi ca pe viitor să nu mai scriu articole fără acordul Secretariatului de Stat. Aceasta a durat timp de 7-8 luni, până când a părăsit postul. Mai târziu, a doua bătălie majoră în care m-am implicat a fost avortul. Reprezentantul Italiei la UNESCO, Buzzatti Traverso, a făcut o propunere la o întâlnire din Paris, sugerând o lege care să limiteze numărul de copii pe care îl poate avea o femeie. Am scris un articol denunțând această idee aberantă și degradantă; din fericire, ideea lui Traverso nu a fost dusă mai departe. De atunci, datorită multelor schimbări din societate, a trebuit să abordez subiecte precum inseminarea artificială, fertilizarea in vitro, și - mai recent - experimentele cu țesuturi fetale și celule rădăcină.
- Vi se întâmplă des să provocați reacții puternice cu articolele dv.?
Da, și mai ales în ultimul timp. Pe subiectul homosexualității, de exemplu, capul grupului de homosexuali din Roma a anunțat că am scris 25 de articole despre homosexualitate, și că, dacă mă va întâlni pe stradă, mă va sugruma! O altă reacție a venit din partea ministrului francez al sănătății, care mi-a scris în luna ianuarie, după ce am publicat un articol în care denunțam legislația franceză ce favorizează pilulele de dimineață. El mi-a scris încercând să mă convingă că aceste pastile nu sunt abortive. I-am răspuns, spunându-mi părerea despre această problemă.
- Cum vă alegeți subiectele?
Luăm poziție de fiecare dată când are loc o importantă schimbare de legislație în vreo țară. La începutul acestui an, de exemplu, ne-am simțit obligați să reacționăm de mai multe ori atunci când un ministru italian a propus legalizarea folosirii drogurilor, ceea ce a provocat agitație mare în cercurile politice italiene. Dar, în general, stabilim despre ce scriem în cadrul adunărilor noastre editoriale.
- De ce ați ales să lucrați pentru L'Osservatore romano?
Deoarece este o publicație unică. Publicațiile naționale sunt interesate de idei politice. Dar cotidianul Sfântului Scaun are o mare autoritate morală. De aceea suntem foarte atenți cu știrile despre Biserică. Pentru știri mai generale ne bazăm însă pe agenții.
- Este L'Osservatore romano publicația oficială a Sfântului Scaun?
În nici un caz! Deși avem din când în când articole marcate cu trei stele - ceea ce înseamnă că sunt "de mare autoritate" - L'Osservatore romano nu este publicația oficială a Sfântului Scaun. Este mai corect să spunem că este publicația "semioficială". Singurele informații oficiale pe care le publicăm sunt cele privind anunțurile de noi numiri de episcopi sau decese.
- Cine sunt principalii voștri cititori?
Cititorii pot fi împărțiți în trei categorii: în primul rând sunt episcopii, care sunt interesați de ceea ce se întâmplă în Vatican; sunt apoi cei care au un interes special, precum pelerinii care caută o anumită cuvântare pe care au auzit-o rostită de Sfântul Părinte în timp ce erau la Roma; și în fine sunt jurnaliștii, care sunt în special interesați de articolele mele, adesea retipărindu-le în alte publicații din întreaga lume (de fapt, câteodată am impresia că foarte puțini citesc L'Osservatore romano, dar mulți știu de el din publicațiile internaționale). Apoi ar mai fi ambasadorii acreditați pe lângă Sfântul Scaun și membrii Curiei Romane. În total avem șapte ediții - în italiană, franceză, spaniolă, portugheză, engleză, germană și poloneză - și avem un tiraj de aproximativ 100.000 de exemplare.
- O dată cu dezvoltarea internet, și în special cu a site-ului oficial al Vaticanului, nu sunteți îngrijorați de scăderea interesului pentru publicație?
Deloc. L'Osservatore romano va rămâne întotdeauna de neînlocuit. Vă puteți imagina un stat fără o publicație?
(După ZENIT și CWNews preluat de pe site-ul www-greek-catolic.ro)